NXIVM:

Sexkult-lederen dømt til 120 års fengsel

Keith Raniere har endelig fått straffen et år etter han ble dømt på alle punkter.

SEXKULT: Sexkulten NXIVM har fått mye kritikk. Dette er traileren til dokumentaren om kulten som ligger på HBO. Video: HBO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2018 ble lederen av sexkulten NXIVM, Keith Raniere (60), arrestert og siktet for sexhandel, pengeutpressing og for besittelse av overgrepsmateriale av barn.

I rettssaken, som varte i seks uker i fjor høst, ble Raniere funnet skyldig på alle punkter.

Straffeutmålingen har imidlertid latt vente på seg, og først et år seinere er den klar. 60-åringen må belage seg på å tilbringe resten av livet bak murene. Han er nemlig dømt til 120 år i fengsel.

Det melder påtalemyndigheten på Twitter.

Raniere fikk straffeutmålingen i den føderale retten i Brooklyn, New York tirsdag. Det har gått to år siden pågripelsen, og et drøyt år siden han ble dømt skyldig.

Totalt 15 angivelige ofre var tilstede under domsavsigelsen, inkludert kjendisdatter India Oxenberg (29).

- Du voldtok meg. Du forsøkte å ødelegge familien min ved å vende meg mot min egen mor, ved å fortelle meg at hun var en psykopat, sa hun ifølge Variety.

I RETTEN: India Oxenberg var tilstede i retten da Keith Raniere fikk sin domsavsigelse. Foto: Brendan McDermid/Reuters/NT
I RETTEN: India Oxenberg var tilstede i retten da Keith Raniere fikk sin domsavsigelse. Foto: Brendan McDermid/Reuters/NT Vis mer

Uttalte seg for første gang

«Selvhjelpsgruppa» NXIVM, med sine forgreninger inn i Hollywood, begynte i 2017 å skape overskrifter for sin lyssky virksomhet. Etter at stadig flere historier som pekte på det som omtales som en «sexkult» nådde offentligheten, tok myndighetene grep.

Straffeutmålingen kommer også parallelt med at to dokumentarserier om kulten går på skjermene. HBO-serien «The Vow» følger flere mennesker som ble med i gruppa, og allerede er en sesong to på trappene.

Det er knyttet stor spenning til den andre sesongen, ettersom den første avsluttet med et glimt av intervjuet med Raniere selv.

- Det er mange måter å presentere en dokumentar. Deres side er bare det øverste laget. Og avhengig av hva dere velger å presentere som sannheten, kan det gå veldig dypt. Så - snakk til meg, sier han i klippet.

SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han har imidlertid hele veien hevdet sin uskyld.

Beklaget

I et ferskt intervju med «NBC Nightly News with Lester Holt» omtalte han saken som en fryktelig tragedie.

- Det er en fryktelig urettferdighet her. Om du tror jeg er djevelen eller ikke, så må rettsprosessen undersøkes, uttaler Raniere i intervjuet.

Film- og tv-nettstedet Deadline skrev i helga at Raniere hadde bedt om en ny rettssak, men at denne ble avvist av en dommer fredag.

Videre i intervjuet beklager Raniere for at han har deltatt i all smerte og lidelse.

- Jeg har vært leder for samfunnet. Og det har kommet til dette. Selv om det er av undertrykkelse, er jeg lei meg og smertefull. Dette er en forferdelig situasjon.

Venter på straffeutmåling

«Smallville»-skuespiller Allison Mack (38) har også vært profilert i saken, og var høyt oppe i systemet til kulten. Hun sa seg skyldig i menneskehandel og konspirasjon, etter at det var kommet fram at hun hadde rekruttert en rekke kvinner til å være sexslave for nettopp Raniere.

- Det siste året har vært selvransakende. Det har vært et år hvor jeg har kikket på hva jeg har drevet med de fire siste åra. Gjennom det hele trodde jeg på Ranieres intensjon om å hjelpe folk. Jeg tok feil, sa hun i retten.

Hun ble dømt for menneskehandel, men har ikke fått straffeutmålingen ennå. Det er heller ikke klart når den kommer.

En annen som har fått sin dom i saken er sprit-arving Clare Bronfman. Hun var den første av de fem tiltalte som ble dømt, og hun må belage seg på seks år og ni måneder i fengsel for å konspirere for å skjule personer som ikke var i USA lovlig for økonomisk vinning, samt ID-tyveri.

AVDEKKET: En rekke personer er nå mistenkt for slaveri og seksuelle overgrep, blant annet mot mindreårige. Video: Politiet Vis mer

«Skrekkfilm»

Mack og Ranieres lovbrudd knytter seg til den hemmelige gruppa under NXIVM, DOS, som står for «Dominus Obsequious Sororium», som grovt oversatt betyr «mester over slave».

Her skal kvinnene som ble rekruttert ha blitt tvunget til å være sexslaver for kultlederen, fått brennemerket initialene hans i hoftekammen, samt truet til taushet ved at de ga fra seg informasjon som kunne skade familie og venner.

Det skal også ha blitt arrangert seremonier - der handlingene som fant sted ble beskrevet som noe fra «en skrekkfilm».

Tidligere vitner har hevdet at kultleder Raniere foretrakk at sexslavene hans var tynne, tappet for søvn og lydige. Nevnte Oxenberg har fortalt at hun av Mack ble satt på en diett på bare 500 kalorier daglig.

En av grunnene til at domsavsigelsen har kommet så seint er på grunn av coronapandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer