HØYT OPPE, LANGT NEDE: Dette er året kronprinsesse Victoria fikk sin Daniel. Men ellers har det vært langt mellom høydepunktene og tett mellom nedturene for dronning Silvia (t.v.). En av grunnene heter Carl Gustav (t.h.).
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HØYT OPPE, LANGT NEDE: Dette er året kronprinsesse Victoria fikk sin Daniel. Men ellers har det vært langt mellom høydepunktene og tett mellom nedturene for dronning Silvia (t.v.). En av grunnene heter Carl Gustav (t.h.). Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Silvia føler seg ydmyket og fornedret

Silvia lider, men som dronning har hun ikke annet valg enn å holde maska og tie stille.

(Dagbladet): 2010 skulle bli det svenske kongehusets jubelår, med 200-årsjubileum og to prinsessebryllup. Med unntak av Victoria og Daniels eventyrbryllup, har året vært en total katastrofe - spesielt for dronning Silvia.

- Hun har det utrolig tøft. Overfor kongen sier hun klart fra hva hun mener, men i sin stilling kan hun ikke slå tilbake, sier en anonym venn av Silvia til Aftonbladet.

Alzheimers Den pikante boka om ektemannen, kong Carl Gustav, hans påståtte sidesprang og lite sjarmerende omgang med kvinner, er bare dråpen i Silvias helvetesår.

Rykter om Alzheimers, datteren Madeleines avlyste bryllup, sønnens kjærlighet til en lettkledd fotomodell og en motvillig svensk feiring av dynastiet Bernadotte, hadde allerede gått sterkt innpå dronningen.

En påkjenning Selv om kongen og hoffet skal ha forberedt Silvia i lang tid på hva den avslørende boka «Den motvillige monarken» kunne inneholde, er den blitt en vanvittig påkjenning. Boka river opp 20 år gamle historier om kongens dameselskap og «jaktfester.»

- Verst var det trolig for dronning Silvia. Hun ble ydmyket og fornedret gjennom ektefellens påstått plumpe opptreden, og fikk dermed stille seg i den lange rekken av bedratte dronninger, skriver kommentator Herman Lindqvist i Aftonbladet.

Forsmådde dronninger Ifølge ham er hun dermed del av en tvilsom tradisjon, blant 200 år med offentlig bedratte dronninger. Blant disse var mange oppdratt til et slikt liv. De hadde ingen mulighet til å skille seg og hadde få muligheter til å hevne seg. Noen søkte trøst i troen og ble dypt religiøse.

- Dronning Silvias smerte må være mye dypere, ettersom ingen i kongefamilien har gjort så mye for svensk monarki som henne, skriver Lindqvist videre.

- Fornedret Da den daværende kronprinsen møtte Silvia i 1972 var kong Gustav VI Adolf 89 år og republikanerne så lyset i tunnelen. Monarkiet sto på skjelvende ben overfor det svenske folk.

UFF, DA: På 1990-tallet skal artisten Camilla Henemark ha hatt et forhold til kong Carl Gustav. Bildet er fra denne tida. 
Foto: Thomas Engström, Stella pictures
UFF, DA: På 1990-tallet skal artisten Camilla Henemark ha hatt et forhold til kong Carl Gustav. Bildet er fra denne tida. Foto: Thomas Engström, Stella pictures Vis mer

Alt dette endret seg med Silvias inntreden.

Som takk har hun nå fått grundig juling av sine nærmeste omgivelser. Ikke bare av kongen, men også av den såkalte vennekretsens deltakelse i mange av festlighetene.

- Hun føler seg fornedret og ydmyket, sier en av hennes venner til den svenske avisa.

En trøstende mor Ifølge svenske hoffeksperter er Silvia limet i det svenske kongehuset, den som alltid støtter de andre og som rydder opp når det trengs. Det var hun som gjenreiste kongehusets popularitet, det var hun som frontet Madeleines kjærlighetssorg etter Jonas Bergströms norske jentesmell.

- Det har vært et år da hennes eldste datter har vært som lykkeligst og hennes yngste ha hatt det svært vanskelig, sier hoffreporter Jenny Alexandersson til Aftonbladet.

BRUDDET: De skulle gifte seg, men bryllupet ble avlyst. Madeleine møtte trøstes av mamma, knust av hjertesorg etter eks-kjæresten Jonas Bergströms påståtte norske romanse. Foto: AP Photo
BRUDDET: De skulle gifte seg, men bryllupet ble avlyst. Madeleine møtte trøstes av mamma, knust av hjertesorg etter eks-kjæresten Jonas Bergströms påståtte norske romanse. Foto: AP Photo Vis mer

Vennene hevder Silvia i mange år har kjent til ektefellens affærer. Hun skal også ha vært rasende på kongens festvenner og deres tendens til å bytte ut sine koner (hennes venninner) med yngre utgaver. 

Yngre lekekamerat Bedre ble det ikke for Silvia da den 20 år yngre artisten Camilla Henemark (46) nylig sto fram som kongens elskerinne.

- Hvis jeg hadde forstått hva kurtisane  betyr... Det betyr kanskje lekekamerat. Og det er kanskje det vi kan si at vi har vært. Vi hadde det bare gøy, og jeg vil ikke si at det behøver å bety at man bare har vært elskerinne. Jeg synes kurtisane høres litt overdrevet ut, uttalte hun til Expressen.

Hun møtte kongen i smug, og de skal ha spøkt om å flykte til en øde øy sammen.

Lille julaften fyller Silvia 67 år. Om ektefellen er som andre menn med dårlig samvittighet, venter det mange gaver, to dager til ende. skal man tro hennes venner, ønsker hun seg nok heller et «Godt nytt år.»

STO FRAM: Etter å ha blitt navngitt som kongens kurtisane i skandaleboka om Carl Gustav, sto Camilla Henemark fram i Expressen. Foto: Christian Örnberg / Expressen
STO FRAM: Etter å ha blitt navngitt som kongens kurtisane i skandaleboka om Carl Gustav, sto Camilla Henemark fram i Expressen. Foto: Christian Örnberg / Expressen Vis mer

PS! Silvia finner neppe trøst i at den ene av forfatterne bak boka om ektefellen har varslet ei ny bok: Om henne.

 

LYKKEN: Hele Sverige feiret tidligere i år at kronprinsesse Victoria fikk sin prins Daniel. Begivenheten er nå nærmest overskygget av historiene om kongens kvinnebekjentskaper.  
Foto: Lise Åserud / Scanpix
LYKKEN: Hele Sverige feiret tidligere i år at kronprinsesse Victoria fikk sin prins Daniel. Begivenheten er nå nærmest overskygget av historiene om kongens kvinnebekjentskaper. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer