Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik feirer kjendisene jul:

Singel i to år: - Det er befriende å slippe juletradisjonene

Mia Gundersen er blant flere av kjendisene som er lei av den tradisjonelle jula.

JULETRADISJONER: I over 13 år hadde Mia Gundersen faste juletradisjoner sammen med eksmannen Marcel Leliënhof. De siste to åra har hun måttet starte sine egne tradisjoner. Foto: NTB Scanpix
JULETRADISJONER: I over 13 år hadde Mia Gundersen faste juletradisjoner sammen med eksmannen Marcel Leliënhof. De siste to åra har hun måttet starte sine egne tradisjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juni for litt over to år siden ble det kjent at sanger og TV-profil Mia Gundersen (57) og hennes ektemann gjennom 13 år, Marcel Leliënhof (54), hadde bestemt seg for å skille lag.

Sammen har duoen de to sønnene Amente (23) og Daniel (15).

Gundersen har tidligere vært åpen om at de siste åra som singel har forandret livet hennes på flere vis. Spesielt har juletradisjonene endret seg drastisk etter skilsmissen. I over 13 år hadde Gundersen flere faste tradisjoner med familien.

- Man må på en måte starte på nytt, og starte sine egne tradisjoner, fortalte Gundersen til Dagbladet under presselanseringa til TVNorge tidligere i desember.

- Jeg har ikke helt klart å etablere noen enda, men det har også vært ganske befriende. Det å slippe de voldsomme tradisjonene er litt godt, fortsatte hun.

Ferdig med tradisjonell jul

Likevel er det noen juletradisjoner som er urokkelig for 57-åringen, selv om hun påstår at hun på mange måter er «helt ferdig med den tradisjonelle jula».

MUGGE-SPØRSMÅL: Temperaturen i Asbjørn Brekkes julestudio ble ekstra varm da Mia Gundersen gjestet programmet. Video: TVNorge Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg holder på pinnekjøttet, uttalte Gundersen, konstant.

Dét og julegaver vil for alltid være en tradisjon - selv om hun gjerne skulle vært foruten sistnevnte.

- Jeg synes det er et mareritt med de julegavene. Folk har allerede alt de trenger, også skal man være innovativ samtidig. Gud, altså. Kan vi ikke bare slutte med de gavene?

- Men så har jeg jo barn, så jeg kan ikke droppe de heller. Det er jo det som er litt av spenningen for dem, svarer hun på sitt eget spørsmål.

SKILT: Mia Gundersen sammen med sønnen Daniel og eksmannen Marcel Leliënhof i 2006. Foto: NTB Scanpix
SKILT: Mia Gundersen sammen med sønnen Daniel og eksmannen Marcel Leliënhof i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Lei av jula

Mia Gundersen er imidlertid ikke alene om å kjenne på stresset som jula kan føre med seg. Realitydeltakeren Melina Johnsen (22), kjent fra programmet «Ex on the Beach» på TV3, var lei jula allerede tidlig i desember.

- Jeg ser på «Tre nøtter til Askepott», men jeg er litt lei av jula allerede.

- Jeg tror kanskje jula blir litt bedre når jeg får egne barn, og har et familieliv rundt meg, sier hun.

Hennes realitykollega Henrik Elvejord Borg (24) er heller ikke veldig begeistret for jula og vurderte å reise bort fra hele julefeiringa:

- I fjor dro jeg alene til Sri Lanka. Jeg vurderer om jeg skal gjøre det samme i år. Jeg vet ikke om Ulrikke (Falch, journ.anm.) er så gira på det, men jeg er i hvert fall gira på å komme meg vekk, sa han til Dagbladet i begynnelsen av desember.

Men - til tross for utenlandsplaner - 24-åringen endte likevel opp med norsk jul:

- Det ble visst julefeiring hjemme i år. Men det blir hyggelig, det.

Saken fortsetter nedenfor.

«Ex on the Beach»-deltakeren forteller at han forbinder jula med ribbe og «den gode samtalen», men at han riktignok kan få nok av all minglingen i familieselskaper:

- For et par år siden endte jeg opp med å kaste opp hele natta. Jeg fikk i meg noe Løiten Linie (akevitt, journ.anm.), som magen ikke var så godt fornøyd med. Man må jo drikke seg gjennom de familiesamtalene. Gud, så kjedelig det er.

HEMMELIG OPPDRAG: Da Henrik Elvejord Borg var på «Ex on the Beach»-innspilling, jaktet han ikke på kjærligheten. Han var der nede for å skrive bok. Han leverte selvfølgelig en smakebit før den ble gitt ut. Video: Ruben Pedersen / Helén Skogstad Vis mer Vis mer

Kos og hygge

Heldigvis er ikke jula bare forbundet med kjas og mas for alle kjendisene.

For Thomas «Fingern» Gullestad (38), som venter sitt andre barn med kona Jenny Skavlan (32), er julefeiringa aller mest kos og hygge. I år finner den sted på fjellet.

- Det blir en hyttebasert julefeiring, et sted der det er veldig mye snø - forhåpentligvis. Vi feirer annethvert år med Jennys familie og min familie. I år feirer vi med min.

At 38-åringen ble fraktet i ambulanse til legevakta med brukket ankel, etter å ha skatet i Oslo Skatehall, var neppe en del av årets juleplaner.

Både han og kona delte bilder fra hendelsen i sosiale medier:

- God jul, a! Årets gave er skruer i ankelen. Neste gang går jeg for rollerblades, skrev Gullestad til bildene.

Like før julaften kunne han fortelle Dagbladet at han er nødt til å operere ankelen over nyttår.

- Det er heldigvis et pent brudd, så operasjonen skal nok gå fint, forteller han.

Tross ankelbrudd bare noen dager før jul, blir det likevel julefeiring på fjellet.

- Det blir jul på fjellet likevel, så lenge jeg slipper å gå eller skate opp.

Byttet ut ribbe med pinnekjøtt

For programleder og sanger Atle Pettersen (29) har julefeiringa endret seg de siste åra. I jula i fjor fridde «Beat for Beat»-programlederen til kjæresten gjennom sju år, Cathrine Eide (29), og livet som forlovet har satt sitt preg på de faste juletradisjonene.

- Nå har jeg blitt så voksen, at nå er jeg kommet dit at det er sånn annenhver jul. Så i fjor var vi i Skien og feiret med familien min, med broren min, nevøene mine og moren min og full pakke. Og i år skal vi feire hos søsteren til forloveden min. Det blir veldig hyggelig, forteller Pettersen til Dagbladet.

Dette blir første jula 29-åringen feirer i Oslo. Han forteller at de blir en stor gjeng - med kjærestens søsken og foreldre. Pettersen forteller at han feiret jul med svigerfamilien for første gang for fem år siden.

- Og det var da - i en alder av 23-24 - at jeg spiste pinnekjøtt for første gang. Og da ble jeg kjempebitter for at jeg ikke har fått spise dét hele livet, for det er jo superdigg. Så jeg har rett og slett konvertert fra ribbe til pinnekjøtt.

Se dette innlegget på Instagram

❤️❤️❤️

Et innlegg delt av Atle Pettersen (@atleofficial)

- Jul hele uka

Skuespiller Eivind Sander (45), kjent fra «Neste sommer» på TV Norge, er også en stor fan av julefeiringa. Hjemme hos ham starter de så tidlig som mulig med å skape julestemning og hygge.

- Jeg er glad i jul, jeg. Egentlig så liker jeg å gjøre hele uka til julaften. Det er det vi er kjent for hjemme hos oss.

NEDTUR: Skuespiller Eivind Sander forteller om gangen han kjøpte en uheldig julegave til kona. Vis mer

Sammen med kona har Sander tre barn, på 15, 17 og snart 20 år. I år la skuespilleren ned litt ekstra innsats for å skape julestemning for familien, og lagde blant annet en julekalender for hele gjengen.

- Vi feirer jul annethvert år hjemme hos oss og borte hos noen andre. I år skal vi bort til svigerforeldrene mine og den delen av familien. Det gleder jeg meg veldig til, sier han.

På julaften er det bare én matrett som gjelder for familien Sander. Og det er verken ribbe eller pinnekjøtt, som det hvert år strides om.

- Det blir kalkun når jeg styrer. Det har jeg gjort siden jeg var liten. Det smaker mye bedre. Kalkun med viltsaus og hele pakka. Når det ikke er jul hjemme hos oss, lager jeg med en liten porsjon på siden.

Pinnekjøtt-jul

En som derimot sverger til pinnekjøtt er «Skam»-stjerna Iman Meskini (21). Selv om 21-åringen ikke er kristen, feirer familien likevel jul - på sin måte.

- Vi har ikke juletre og sånt, men vi ser på julefilm. Mamma pleier å lage pinnekjøtt, og så drar vi til bestemor første juledag. Det er juletradisjonene våre, fortalte hun til Dagbladet tidligere i måneden.

Saken fortsetter nedenfor.

Rolig jul

For tvillingene Vita og Wanda Mashadi (26) blir dette første jula der de får ordentlig ro og fred.

- For første gang i løpet av mine år i arbeid har jeg fri hele jula, så det blir utrolig deilig, fortalte Vita.

Annethvert år veksler de populære tvillingene mellom å feire jul med mor og far. I år blir julefeiringen hos mamma.

- Med mamma har vi alltid feiret med venner og familie, men i år blir det bare oss tre, og det gleder jeg meg veldig til. Da skal jeg bare slappe helt av med masse god mat, og ikke noe styr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!