Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sir Roger Moore:

Sir Roger Moore er død

James Bond-stjerna døde tirsdag, 89 år gammel. 

HØYDEPUNKTER: Roger Moore er død. Mest kjent er han for rollen som agent 007. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): James Bond-skuespiller Roger Moore er død. Han ble 89 år gammel, og døde i Sveits ifølge en melding barna har lagt ut på Twitter. Han døde av kreft.

«Det er med tungt hjerte at vi må annonsere at vår elskede far, sir Roger Moore, gikk bort i dag i Sveits etter en kort og modig kamp mot kreften. Kjærligheten som han var omgitt av i sine siste dager var så fantastisk at ord blir fattige», heter det i barnas uttalelse.

Det blir arrangert en privat bisettelse i Monaco for ham, etter ønske fra skuespilleren selv.

Stor karriere

Moore er kanskje best kjent som skuespiller i James Bond-filmene. Han spilte i hele sju av filmene, blant annet de kjente «Mannen med den gyldne pistol» fra 1974 og «Octopussy» fra 1983. Han hadde rollen som bond fra 1973 til 1985, og deltok i etterkant på flere premierer i forbindelse med filmserien.

Han har dessuten spilt i godt over 20 andre filmer. Hans skuespillerinnsats og humanitære arbeid gjorde at han ble slått til ridder av dronningen, og dermed har krav på tittelen sir foran navnet sitt.

VITTIGE BOND: Roger Moore gjorde rede for hvem han har kysset og ikke kysset da han fikk sin stjerne på Hollywood Walk of fame. Vis mer

Moore ble født i London i 1927, og var enebarn. Han vervet seg, etter å ha gått på skole flere steder i England som ung, til militæret som 18-åring. Han ble seinere kaptein for en liten armé i Tyskland. Dette var etter andre verdenskrig.

Det var likevel skuespiller han ville bli. Som 17-åring debuterte han i filmen «Caesar and Cleopatra», hvor han blant annet fikk møtt sitt store idol - Stewart Granger - på settet.

BLE 89: Den anerkjente britiske skuespilleren Roger Moore døde i Sveits tirsdag. Foto:  REUTERS/Neil Hall, NTB Scanpix
BLE 89: Den anerkjente britiske skuespilleren Roger Moore døde i Sveits tirsdag. Foto:  REUTERS/Neil Hall, NTB Scanpix Vis mer

Siden da har det gått i ett kjør for Moore, som kan skryte på seg å ha flere kassasuksesser på CVen. Han har blant annet vært med i filmer som «The Naked Face», «Sherlock Holmes in New York» og sist, «A Princess for Christmas». Den spilte han i i 2011, og var hans siste rolle.

Filmekspert Brita Møystad Engseth er ikke i tvil om at Moore vil stå seg ut som en viktig skikkelse i filmhistorien.

- Han var min første Bond, da jeg så ham i filmen «For Your Eyes Only», og de som sier at Sean Connery var selve Bond tar feil. Roger Moore hadde mer varme, var kvikkere og mer glamorøs enn Sean Connery, sier hun og fortsetter:

- Han var en gentleman og revitaliserte James Bond. Sean Connerys måte å fremstille ham på som et macho sex-rovdyr var umoderne. Roger Moore ga rollen sjarme og humor.

KJEKKAS: Roger Moore huskes av mange som en av de beste James Bond-skuespillerne. Her er han på settet i England i 1972. Foto: AP,  NTB Scanpix
KJEKKAS: Roger Moore huskes av mange som en av de beste James Bond-skuespillerne. Her er han på settet i England i 1972. Foto: AP,  NTB Scanpix Vis mer

Filantrop

Roger Moore og kona bodde den gangen i Sveits, der James Bond-skuespilleren altså døde tirsdag. På slutten av 1970-tallet flyttet han til Sveits for å unngå skatter i Storbritannia. Han har også hjem i Monte Carlo, Monaco og syd i Frankrike.

Han er, sett bort fra skuespillerkarrieren, også godt kjent for sitt humanitære arbeid med UNICEF. I en uttalelse skriver UNICEF at tapet er stort.

NORGESVENN: Sir Roger Moore var litt av en globetrotter i sin tid. Her er han på celebrert besøk i Oslo i 2005, sammen med blant andre Herborg Kråkervik, Wenche Foss og Mia Hundvin. Foto: NTB Scanpix     
NORGESVENN: Sir Roger Moore var litt av en globetrotter i sin tid. Her er han på celebrert besøk i Oslo i 2005, sammen med blant andre Herborg Kråkervik, Wenche Foss og Mia Hundvin. Foto: NTB Scanpix      Vis mer

- Moore har vært en tydelig UNICEF-ambassadør siden 1991, og i den forbindelse blant annet talt barnas sak i FNs generalforsamling, deltatt i en rekke kampanjer og besøkt en rekke land for å løfte frem barns situasjon. I sin selvbiografi «My word is my Bond» skrev han blant annet at «Jeg er kanskje mest kjent for min rolle som Bond, men min rolle som UNICEF-ambassadør er uten tvil den som betyr mest for meg»., heter det i uttalelsen.

Det er ikke bare UNICEF som har kommet med kondolanser i etterkant. Flere av Moores skuespillerkolleger og fans har kommet med sin siste hilsen til den avdøde 89-åringen.

Mistet dattera

Nylig døde en av Moores gode venner, Clifton James. De spilte sammen i filmene «Live and Let Die» fra 1973 og «The Man with the Golden Gun» fra 1974. Moore var blant de første som uttrykte sine kondolanser.

«Forferdelig trist å høre at Clifton James har forlatt oss. Som JW Pepper ga han mine to første Bond-filmer en flott og morsom karakter», skrev stjerna den gang.

I fjor ble Moore-familien rammet av sorg, da skuespillerens stedatter døde av kreft. Christina Knudsen ble bare 47 år gammel, skrev UsWeekly.com.

Hun var datter av Moores fjerde kone, danske Kristina «Kiki» Tholstrup, som han giftet seg med i 2002.

- Vår vakre datter Christina (aka Flossie) tapte kampen mot kreften 25. juli kl 10. Vi er knust av sorg, skrev Moore på Twitter sammen med et bilde av en smilende Christina.

Han har tre egne barn fra sitt ekteskap med den italienske skuespilleren Luisa Mattioli.

Hele Norges coronakart