Frank Løke:

Siste etappe:
- Jævlig skremmende

Idrettsmannen Frank Løke nærmer seg endelig toppen av K2.

MÅLSTREKEN: Frank Løke er på vei mot toppen av verdens nest høyeste fjell. Foto: Skjermdump fra Instagram/Frank Løke

MÅLSTREKEN: Frank Løke er på vei mot toppen av verdens nest høyeste fjell. Foto: Skjermdump fra Instagram/Frank Løke

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har tidligere håndballspiller Frank Løke (42) klatret opp mot toppen av fjellet K2 i Asia, som ifølge 42-åringen selv er verdens farligste og tøffeste fjell.

I går ankom Løke camp 3 etter å ha klatret i over seks timer, og den tidligere idrettsstjerna legger ikke skjul på at turens siste etappe forventes å bli utfordrende.

Om alt går etter planen skal han starte på siste etappe mot toppen av K2 torsdag ettermiddag, norsk tid. Over satellittelefon kan Løke, via sin pressekontakt Torkjel Haabeth, avsløre at de snart begynner å nærme seg siste innspurt etter en rekke tøffe prøvelser underveis.

Tynn luft

Den tynne luften er blant de største utfordringene på en fjellbestigning av dette slaget, og derfor må fjellklatrerne ta i bruk oksygentanker under turen.

NÅR TOPPEN: Frank Løke (41) har nådd toppen av Mount Everest. Video: @tpemba_sherpa Vis mer

42-åringen har brukt oksygenflasker som varer i ca. 15-16 timer, men bekrefter via pressekontakten at han føler seg sterk til tross for den tynne luften.

«I kjent Løke-stil sier han at han lett kunne gått i mange timer til, så han føler seg sterk», skriver Haabeth til Dagbladet.

Han legger imidlertid ikke skjul på at de ekstreme omgivelsene har begynt å sette sitt preg på reisen, og at det nå er ekstra viktig å holde seg skjerpet.

«I denne fasen er det mange som blir likegyldige og gjør tekniske feil, så det gjelder å holde fokuset», skriver Haabeth videre.

«LINNIS UNIVERS»: Da Linni Meister og kjæresten Morten er på tur i Monaco, får Linni en skremmende opplevelse. Video: Discovery+ / Rød Løper. Klipp: Anna Celine Hanisch Vis mer

- Kan bety katastrofe

I skrivende stund befinner den tidligere håndballstjerna seg på camp 4, 7700 meter over havet, etter fire og en halv times klatring i dyp snø. Her skal de spise og sove i noen timer før de klatrer de siste høydemetrene mot toppen på 8611 meter.

«Søvnmangel, tretthet og likegyldighet kan bety katastrofe. Både Løke og Pemba (sherpaen, journ.anm.) bekrefter at de er i kanonform og er meget klare for å nå toppen», skriver Haabeth.

Værforholdene beskrives for øyeblikket som «påskestemning», til tross for at det meldt iskald vind inntil 35 m/s. Den sterke vinden innebærer derfor at klatrerne har et meget begrenset tidsvindu til å gjennomføre «summit push», som er den siste klatreetappen.

Planen var opprinnelig å starte toppstøtet rundt klokka fire i ettermiddag, norsk tid, og deretter er det estimert at Løke er framme på toppen av K2 i natt. Men på grunn av sterk vind, er avreisen utsatt, opplyser pressekontakten.

- Avreise fra camp 4 har blitt utsatt tre imer grunnet sterk vind, hvor Frank og Pemba nå vil gå fra camp ca. kl. 19:00 norsk tid.

FORNØYD: En fornøyd Frank Løke er tilbake på norsk jord etter å ha besteget Mount Everest. Reporter: Marlene Lundberg Holm. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Ser jævlig skremmende ut

Før den tid er det imidlertid en svært krevende del av bestigningen som står for tur. 400 meter under toppen må Løke gjennom en passasje som kalles «bottleneck».

Her finnes det overhengende isblokker - kalt serakker - fra isfeltet øst for toppen, og punktet beskrives som ekstremt farlig for klatrerne.

«Bottleneck ser jævlig skremmende ut», innrømmer 42-åringen i den siste oppdateringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer