«Farmen»-Halvor Sveen:

Sjokkert av grotesk funn

- Dyr skal rett og slett ikke ha det vondt, sier «Farmen»-vinneren.

RYSTET: Halvor Sveen, kjent fra «Farmen» i 2017, delte onsdag et bilde på Facebook i frustrasjon etter å ha kommet over en skadet elgkalv i veikanten. Foto: Alex Iversen / TV 2
RYSTET: Halvor Sveen, kjent fra «Farmen» i 2017, delte onsdag et bilde på Facebook i frustrasjon etter å ha kommet over en skadet elgkalv i veikanten. Foto: Alex Iversen / TV 2Vis mer

Det var hedmarkingen Halvor Sveen (49) som stakk av med seieren i den trettende utgaven av TV 2-programmet «Farmen» i 2017. 49-åringen fikk raskt kallenavnet «Bjørnen fra Østerdalen», og gjorde sport i å tømme lungene for luft - enten om det var en arbeidsoppgave som gikk i boks eller en tvekamp som endte i hans favør.

Den tidligere «Farmen»-vinneren er fra Rendalen, og jobber til daglig som bonde og skogsentreprenør. Derfor er han ikke ukjent med å treffe på vilt i ny og ne, men onsdag ble han vitne til et grotesk syn.

For å uttrykke sin frustrasjon delte han et bilde av funnet på sin Facebook-profil. Bildet viser det ene bakbeinet til en elgkalv han hadde funnet levende på Åkrestrømmen, etter det Sveen antar er en påkjørsel. Beinet er brukket tvers av.

Det er tydelig at hendelsen har gått hardt inn på Sveen, som skriver at han blir både «oppgitt, sint og trist» over hendelsen.

- Fryktelig vondt

Til Dagbladet forteller den tidligere «Farmen»-vinneren at han var på åstedet for å hente elgkalven, og at bakbeinet var brukket helt av. Han forteller at han antar at elgkalven er blitt påkjørt, ettersom den ble funnet i veikanten - men at dette ikke er noe en kan si med full sikkerhet.

- Jeg driver med dyr både som bonde og jeger, så det er fryktelig vondt å se et dyr i smerter, sier han.

Videre forteller Sveen at Facebook-innlegget har vekket reaksjoner hos flere, og at det er tydelig at mange blir opprørte over hendelsen. Grunnen til at han valgte å dele innlegget, var for å påpeke hvor viktig det er å varsle hvis du er uheldig og kjører på et dyr.

- Er du så uheldig at du kjører på et dyr, så koster det deg bare en telefon å varsle politiet, slik at viltnemda kan komme til stedet. Dyr skal rett og slett ikke ha det vondt, fortsetter «Farmen»-vinneren.

ULV: «Farmen»-vinner og ulvemotstander, Halvor Sveen, snakker ut etter at en død ulv ble sparket i hodet av jegeren. Video: Insider / Elias Zahl-Pettersen Vis mer

Dette er derimot ikke første gang at 49-åringen har opplevd noe liknende, noe han selv synes er veldig synd.

- Det skjer altfor ofte, og det siste tilfellet jeg husker var da jeg var ute og kjørte på vinteren, og så at det var spor ute i snøen. Da skjønte jeg at det hadde skjedd en elgpåkjørsel, og ba viltnemda om å komme for å avlive den. Der tror jeg faktisk at begge bakbeina var knekt av. Det er dessverre slikt som skjer, og derfor er det viktig å dele slik at folk flest som er uheldige vet hva de skal gjøre, sier Sveen.

- Det er ganske tragisk

Tore Bood i Viltnemnda forteller til Dagbladet at det var han og kollegaen Svein Erik Bjørke som ble nødt til å avlive den skadde elgkalven som ble funnet.

- Jeg fikk en oppringing av noen som fortalte at en elgkalv lå skada i veikanten. Vi rykka ut, og da lå kalven der. Bakfoten var brukket rett av, og kalven bar preg av at den hadde ligget der i to dager. Du så at den hadde prøvd å flytte på seg, og det lå elgskit overalt, sier Bood i Viltnemnda.

Han legger til at han blir «fly forbanna» over slike hendelser, og at de i Viltnemnda ser flere tilfeller i året der folk kjører på vilt og ikke varsler fra om det.

- Det er ganske tragisk, og det er noen som ikke burde ha førerkort, forteller Bood til Dagbladet, og påpeker at det er påbudt å varsle fra om slike tilfeller.

MÅ VELGE: «Farmen»-deltaker Halvor Sveen kommer med noen friske avsløringer om sitt eget privatliv. Video: Thomas Rasmus Skaug Dagbladet Vis mer

Straffbar handling

Å kjøre på et dyr er ikke straffbart, men saken er derimot en annen dersom man ikke melder fra om påkjørselen. Dette er et brudd på både vegtrafikkloven og lov om dyrevelferd, som begge pålegger deg å hjelpe skadde dyr. Brudd på lovene kan føre til både bøter og fengselsstraffer.

Dyrevelferdsloven sier at enhver som treffer på et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal hjelpe dyret så langt det lar seg gjøre. Dette gjelder både hvis man er uheldig og skader dyret selv - eller om man finner et skadet dyr.

Dersom det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart. Den som finner det skadde dyret kan avlive det på stedet dersom det er åpenbart at det ikke vil overleve.

Dersom dyret er fra dyrehold eller storvilt, skal det ikke avlives hvis det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid. Det skriver Mattilsynet.