Alicia Keys

Sjokkerte alle på rød løper i høst. Nå forteller popstjerna om presset hun tidligere kjente på

- Måtte fremstå som musikkbransjen ønsket.

<p>VAKKER DAME: Alicia Keys har valgt å gå for en naturlig, sminkefri look. Foto: Jackie Brown / Splash News<br>
</p><p><br>
</p>

VAKKER DAME: Alicia Keys har valgt å gå for en naturlig, sminkefri look. Foto: Jackie Brown / Splash News


Vis mer

(Dagbladet): Da Alicia Keys (35) dukket opp på rød løper i forbindelse med MTV Video Music Award i august, sjokkerte hun «alle».

Popstjerna møtte verdenspressen, fansen og musikerkollegiet fullstendig fri for sminke.

Det førte til enorme mengder ros fra nettsteder som omtalte stjernas sminke-dropp som en modig beslutning, selv om 35-åringens makeupartist avslørte at Keys' «sminkestopp» ikke er så enkel som man skulle tro.

Følte på presset

I desember-utgaven av motemagasinet Elle UK pryder sangstjerna coveret - selvsagt sminkefri - og snakker om effekten av å la huden være usminket og naturlig, og det å bli sett på som en «forkjemper» for at kvinner skal vise sitt naturlige ansikt.

- Noen har kalt dette et korstog. Vel, jeg lo godt av det.

35-åringen forteller at hun tidligere følte på presset for å fremstå som musikkbransjen forventet, men at hun ikke gjør det lenger, skriver People.

I tillegg avslører hun at hun har kjempet mot urenhud i en evighet, noe som har preget henne.

- Det tok meg en evighet å få denne huden. Jeg mener, jeg forstår hvordan det føles å ha et ansikt fullt av kviser og urenheter. Jeg har levd med det i offentlighetens søkelys lenge.

Men da hun ble gravid første gang, for seks år siden, endret hun kostholdet. Keys kutte ut meieriprodukter og drakk mer vann enn tidligere.

- Det førte til at huden min forandret seg enormt, forteller Keys.

SMINKEFRI OG LIKE BLID: Alicia Keys har lenge markert motstand mot sminke, og under MTV-utdelinga lot hun motstanden bli synlig. Video: Reuters Vis mer

- Ja, jeg er feminist

Elle UKs desember-utgave har fått navnet «The Feminism issue».

På spørsmål fra artikkelforfatteren om Keys identifiserer seg med feminister, slår hun først opp definisjonen på en feminist, før hun svarer:

- Ja, jeg er feminist, og den som ikke er det, er gal. Det handler om å eie sin makt, og å omfavne det kvinnelige.

Keys snakker også om kvinner hun ser opp til og som inspirerer henne.

Sangstjerna forteller hva hennes mor og bestemor har betydd for henne, og hvordan de har vært med på å forme henne til den kvinnen hun er i dag.

#Nomakeup-bevegelsen

Tidligere i år skrev Alicia Keys et essay på nettstedet Lenny Letter og ga uttrykk for at hun ønsket å inspirere andre kvinner ved å gå sminkefri.

«Jeg vil ikke dekke meg til lenger. Ikke ansiktet mitt, ikke tankene mine, ikke sjelen min, ikke drømmene mine, ikke mine kamper, ikke mine emosjonelle vekst. Ingenting», skrev hun i innlegget.

Dette gjorde hun for å støtte #nomakeup-bevegelsen. Etter Keys begynte å vise seg sminkefri, kastet flere kjendiskvinner seg på trenden.

De siste månedene har stjerner som Kylie Jenner, Kim Kardashian, Gwyneth Paltrow og Lady Gaga tatt til sosiale medier for å vise at man ikke nødvendigvis trenger sminke.

Moteekspert og blogger Marianne Jemtegård er svært positiv til trenden, men påpeker at vi bør tenke over hva vi vil oppnå.

- Man må ikke la seg definere av sminke eller mangelen på det. Hvordan du kler deg eller sminker deg har ikke noe sammenheng med personligheten din å gjøre. Jeg synes ikke man skal oppdra ungdom til å definere seg etter det overfladiske og uviktige, uttalte moteeksperten til Dagbladet nylig.