«Farmen»-deltakere Camilla Cox Barfot og Halvor Sveen:

Sjokkerte med ulveprotest: - Får være ditt valg

Det utspilte seg dramatiske scener på den røde løperen.

ULVESTUNT: Deltaker fra fjorårets «Farmen»-sesong Camilla Cox Barfot hadde kledd seg med et politisk budskap på den røde løperen i forkant av årets Gullruten-utdeling. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno / Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Det var god stemning da årets nominerte tv-fjes trasket ned den røde løperen i forkant av den etterlengtede Gullruten-utdelingen. Alt som kunne krype og gå av norske kjendiser var til stede, også våre nye og folkekjære «Farmen»-fjes.

Halvor Sveen (47) stakk som kjent av med seieren i forrige sesong av den ordinære utgaven av serien, og det har på ingen måte vært stille rundt hedmarkingen. Han har blant annet bemerket seg stort for sitt engasjement i ulvedebatten, der han mener at det bør være lov å skyte ulv i Norge.

Naturlig nok er ikke alle på samme side av spekteret som Sveen. Dyrevernsforkjemper Camilla Cox Barfot, som var med i samme sesong, har en helt annen mening.

- Ditt valg

«Farmen» er nominert, og begge realityprofilene troppet derfor opp på løperen. Cox Barfot ønsket derimot å sørge for et varig inntrykk, og spesielt på Sveen.

  • Se video øverst i artikkelen!

KIKKET NED: Halvor Sveen tittet godt på protesten Camilla Cox Barfot hadde valgt å ha på brystet. Foto: Skjermdump
KIKKET NED: Halvor Sveen tittet godt på protesten Camilla Cox Barfot hadde valgt å ha på brystet. Foto: Skjermdump Vis mer

- Ja, det får være ditt valg, sa han da så T-skjorta.

Cox Barfot hadde sitt å si om stuntet.

- Vi driver med en utrydningspolitikk med ulven som jeg er sterkt uenig med. Da jeg skulle møte opp her med Halvor, som er to som stanger imot hverandre, måtte jeg få lov til å gjøre dette stuntet, forteller hun.

Sveen mener det er greit at folk har delte meninger, men han skjøt også inn at ulv påvirker hverdagen til andre nordmenn.

Ble dømt

Dette er ikke første gang Halvor Sveen skaper overskrifter som følge av sin minimale begeistring for ulv.

Ulv og bjørn har Sveen, som både har vært medlem i et fellingslag og den kommunale viltnemnda, sett i flertall. Men for noen år tilbake skulle det gå skikkelig galt, da et bjørnemøte - og en episode med en ulveflokk - fikk rettslige konsekvenser.

- Det er noe jeg virkelig skulle vært foruten, har realitydeltakeren, som ble dømt for grov dyremishandling i 2010, forklart overfor Dagbladet tidligere.

Året i forveien skjøt og drepte Sveen en bjørn. Han har hevdet at han først og fremst fryktet for sauene sine da han løsnet skudd. Sveen hevdet det ble gjort i nødverge, men politiet mente han ikke hadde grunnlag for å drepe bjørnen.

Han ble seinere tiltalt, også for å ha forfulgt en ulveflokk med bil, tidligere samme år. «Farmen»-vinneren filmet ulvene, og forklarte at han ville dokumentere flokken for å vise at den var større enn antatt.

VINNERØYEBLIKKET: Halvor Sveen ble vinneren av «Farmen» 2017. Her forteller han om seieren, og om betydningen broren har hatt for oppholdet hans. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Videomaterialet ble i stedet brukt som bevis mot Sveen i rettssaken, der retten konkluderte at han hadde utsatt dyrene, som ikke kom seg ut av veien på grunn av en brøytekant, for unødig lidelse ved å jage dem i flere minutter.

Sammen med bjørnefellinga, der retten fastslo at 47-åringen hadde opptrådt uaktsomt og brutt viltloven, ble Sveen dømt til 36 dagers betinget fengsel og en bot på 7000 kroner.

TV-profilen forsøkte å anke dommen i Nord-Østerdal tingrett, men ble avvist. Hedmarkingen er fortsatt ikke enig i dommen.

- Jeg mener at sauene mine hadde vært døde hvis jeg ikke hadde felt den bjørnen, og er fremdeles bitter på rettssystemet. Samtidig får jeg ikke gjort noe med det nå, så jeg har forsøkt å legge det bak meg, har han uttalt.

Like etter rettssaken, som ble omtalt av både lokal- og riksmedia, gikk Sveen en vanskelig tid i møte.

Sveen gjorde seg også kjent da han raste mot Tines melkekartonger, som hadde en ulv avbildet på dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer