Kronprins Frederik av Danmark:

Skadet kronprins må avlyse Royal Run

Kronprins Frederik har fått påvist skiveutglidning.

SKADET: Kronprins Frederik har pådratt seg en skiveprolaps. Foto: NTB Scanpix
SKADET: Kronprins Frederik har pådratt seg en skiveprolaps. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mandag 10. juni går løpet Royal Run som er arrangert av Danmarks Idrettsforbund, av stabelen i de danske byene Aalborg, Aarhus og København.

Her kan man melde seg på to ulike løpedistanser, One Mile (1, 609 km) eller 10 km.

Her skulle kronprins Frederik opprinnelig ha løpt 10 km for andre året på rad, men onsdag avslører det danske kongehuset at han må avlyse på grunn av en skade.

Kronprinsen har nemlig fått konstatert en skiveutglidning.

«Selv om det er snakk om en mindre skade risikerer kronprinsen at tilstanden forverres hvis han blir med å løpe 10 km under årets Royal Run», heter det blant annet i pressemeldingen fra den danske kongehuset.

Kronprinsen vil likevel delta i «One mile - Family» som går av stabelen i Aarhus, hvor unge og eldre går sammen denne kortere distansen.

Sportsinteressert

Det var i 2017 at kronprins Frederik for første gang avslørte at han skulle delta i Royal Run.

ENDRING: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire barn sammen. Her er de fotografert i fjor sommer. Fra venstre: Prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Vincent og prins Christian. Foto: NTB Scanpix
ENDRING: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire barn sammen. Her er de fotografert i fjor sommer. Fra venstre: Prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Vincent og prins Christian. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Når jeg neste år fyller 50, vil jeg blant annet feire dagen med et løp hvor hele Danmark kan være med. Jeg har alltid vært veldig interessert i sport og fysisk aktivitet, og ikke minst av løping. Det gir glede, velvære og energi, fortalte han den gang, ifølge det danske kongehusets nettside.

Videre fortalte han at Royal Run er et løp som henvender seg til erfarne løpere, meng også til dem som tar på seg løpeskoene for første gang - uansett alder.

- Var usikker

Det er kronprins Frederik som en gang i framtiden skal ta over den danske tronen - når hans mor dronning Margrethe (79) abdiserer eller avgår ved døden.

For ham selv har ikke tanken alltid vært like enkel å forstå.

- Å bli utpekt på forhånd til å overta et land var for meg mystisk, fortalte han i dokumentaren «Min vej» i fjor vår.

Tronarvingen delte videre at det var svært få, annet enn hans egne foreldre, som kunne gi ham konkrete svar å forholde seg til. Han tok derfor på seg oppgaven ved å observere sin mor og far i aksjon på offisielle oppdrag og ellers i hverdagen. Kronprinsen deltok selv i offisielt arbeid fra ung alder, som arveprinser rundt om i Europa også er kjent for å ha gjort.

- Samtidig kunne ingen fortelle meg hva eller hvordan ting skulle gjøres. Man levde i en underlig, vektløs tilstand, avslørte han.