MiISTER SEG SELV: -Når jeg forelsker meg, blir det veldig altoppslukende og slitsomt, sier Gabrielle Leithaug (27) - til stor gjenkjennelse hos andre unge kvinner. Foto: Anita Arntzen.
MiISTER SEG SELV: -Når jeg forelsker meg, blir det veldig altoppslukende og slitsomt, sier Gabrielle Leithaug (27) - til stor gjenkjennelse hos andre unge kvinner. Foto: Anita Arntzen.Vis mer

-Skal aldri få meg ny kjæreste...

Jo da. Hun vil bare ikke bli usikker og miste seg selv igjen.

(Dagbladet God torsdag):
- Å stå på scenen gir et ekstremt overskudd, jeg går nesten inn i en transe sammen med publikum. Det er megarått. Men etter konserten i Bodø falt jeg sammen. Jeg var sykt sliten, sier Gabrielle Leithaug (27).

Hun har et sårbart hjerte, sier hun selv. Rødtoppen var en udiskutabel elektropopsuksess med monsterhiten «Ring meg» og har siden pøst på med låtene «Bordet», «Inn i meg», «Høster» og «Løkken». Med radiospilling av fem singler på kav bergensk fra debutalbumet «Mildt sagt», kan hun vise fingeren til musikkanmeldere som mener tekstene hennes er banale nødrim.

Men midt i oppturen avlyste hun spillejobber. Hva skjedde?

- Jeg hadde et virus i kroppen som jeg ikke ble kvitt. Jeg var full av energi mentalt sett, men det var akkurat som kroppen ikke hang med. Men jeg tillot ikke at kroppen skulle bremse.

- Hater å avlyse Etter Spellemannsshowet, der hun var nominert til «Årets hit», måtte hun gå til legen.

- Jeg hater å avlyse konserter. Det er jo dette livet jeg elsker, stønner hun.

På plass i sofaen i leiligheten på Grünerløkka, med Mac-en og miksebordet én og en halv meter unna. Merkelig nok savner hun ikke hjembyen Bergen.

- Nei. Ikke i det hele tatt. Jeg elsker byen, den er veldig nær hjertet mitt. Men det blir som med en kjær bror eller søster; vi vet at vi har hverandre, men vi trenger ikke henge sammen hele tida. Før syntes jeg Oslo var stor og skitten. Men plutselig skjedde det noe, nærmest en kjemisk reaksjon, som gjorde at det ble riktig å flytte.

Avviste jobber Ung, kul og på plass. Uvanlig lidenskapelig. Men hun framstår også som selvbevisst og moden.

- Jeg er en artist som har mye å si. Jeg går helhjertet inn i alt jeg gjør og lar ikke andre stjele showet. Jeg er en kontrollfrik.

Ferskingen har takket nei til TV-tilbud og godt betalte eventjobber.

- Man får mange merkelige henvendelser, ja. Jeg har foreløpig ingen planer om å være med på noe som ikke handler om musikken. Helt siden jeg var lita jente har jeg lært å kjenne etter at det jeg gjør er riktig for meg. Hvis ikke, mister man seg selv og nattesøvnen.

- Hva er planen?

- Jeg vil bare fortsette å skrive sanger og reise rundt, spille og utvikle meg som artist. Det er dette jeg skal gjøre. Jeg får en rar følelse inni meg. Det er jo så riktig, det er sånn det skulle være. Det er dette som er mitt talent, sier hun - lidenskapelig.

Elsk eller hat-artist I mange år sto hun foran speilet på rommet sitt og drømte.

- Jeg blir helt omtåket når jeg tenker på det. Men det er ikke slik at jeg har nådd målet. Man må hele tiden klore seg fast og levere.

Sammen med produsent og manager Lars Hustoft er hun et tohodet musikktroll. De gikk til plateselskapet Universal med en plan.

BERGENSPOP:  Hun skriver låter hele tida: Dansevennlig elektropop, dance, hip hop og soul. Hun syger på kav bergensk. Vel bergensk, synes noen.Foto: Anita Arntzen.
BERGENSPOP: Hun skriver låter hele tida: Dansevennlig elektropop, dance, hip hop og soul. Hun syger på kav bergensk. Vel bergensk, synes noen.Foto: Anita Arntzen. Vis mer

- Jeg var redd Universal skulle tro at jeg var en artist som var fornøyd med én hit. Men de har latt meg spre mine vinger og knuse kopper og kar. De har ikke holdt meg igjen på noe, forsikrer hun.

I studio har det tidvis gått hett for seg. Produsenten sier de hadde noen sinnssyke diskusjoner.

- Det skal høres ut akkurat slik jeg vil ha det. Men Lars og jeg blir alltid enige.

- Hvordan er det å være en artist som folk enten elsker eller hater?

- Jeg prøver å bruke veldig lite tid på hvordan andre oppfatter meg. Det viktigste er at de som er nær meg, synes at jeg er en god person. Det er ikke nødvendigvis bare positivt å være i media. Jeg skulle ønske at ingen visste hvem jeg var, men det er jo et paradoks, ikke sant? Jeg er en veldig «outspoken» person.

- Noen synes fortsatt «Ring meg» er en grusomt irriterende låt.

-Det gjør meg ingenting. De som ikke liker musikken min har ingenting å si for meg. Men hvis man ikke står 100 prosent for det man gjør, blir man veldig sårbar. Det er alltid folk der ute som skal si noe dritt.

Stil uten stylist På venstre overarm har hun blomster, noter, en mic, en gammel Moog synth og et kors.

- Min far sier jeg må stoppe nå. Men jeg elsker tatoveringer, sier Gabrielle som er noe så
uvanlig som en ung, kommersiell artist uten egen stylist til å passe på at hun ser lekker ut.

- Jeg har ikke giddet. Det er stress hvis noen hele tida skal styre med hvordan jeg ser ut.

Stilen hennes er en mørk, schizofren miks.

- En forvirret hip hoper som går pønk og går rock og går ska, he-he. Jeg følger bare det jeg føler. Du kan si at jeg har en «oversized», androgyn stil. Noen ganger har jeg ikke stil i det hele tatt og er bare ei grå mus. Gjennom TV og media er det lett å bli veldig visuelt orientert. Men det er det som kommer ut av kjeften og inn i mikrofonen som teller.

- Mistet meg selv Hun har hele tida visst hva hun ville drive med, bare ikke hvordan hun skulle få det til. Hun har vært energisk radio-DJ og har også jobbet i ei burgersjappe. En gang reiste hun til Stavanger for å ta reiselivsutdanning.

- Det skyldtes at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Jeg flyttet fordi jeg hadde en kjæreste der. Jeg mister meg selv helt i de greiene der. Jeg må aldri få meg ny kjæreste, da blir det ikke mer musikk, sier hun - og korrigerer seg selv.

- Nei, uff. Jeg skal få meg ny kjæreste. Jeg har jo lyst til å gifte meg og få barn en gang. Men jeg trenger en som kan si: «Nå må du konsentrere deg om musikken».

Når man ser en relasjon utenfra, er det enkelt. Når ei venninne har en affære, og hun ser hvilke trekk typen tar, er det lett å se når venninna bør trekke seg ut.

NEDLASTINGSDRONNING: «Ring meg» - fjorårets største sommerhit - er den mest streama låten i norsk historie med 6, 5 millioner ganger bare på Spotify og topplassering på VG-lista. : Foto: Anita Arntzen.
NEDLASTINGSDRONNING: «Ring meg» - fjorårets største sommerhit - er den mest streama låten i norsk historie med 6, 5 millioner ganger bare på Spotify og topplassering på VG-lista. : Foto: Anita Arntzen. Vis mer

- Men når jeg selv er i det, blir jeg så intens. Jeg skremmer meg selv nesten, jeg får så sterke følelser. Men det er ikke ofte det skjer, altså.

Landeplagen handlet om han som ikke ringte tilbake. Så kom låta om å være ekstremt hektet på en fyr.

- Man blir så usikker når man er i det. Å føle at man har behov for å få en annens bekreftelse hele tiden, er veldig slitsomt. Slik jeg har det nå, kan jeg ikke få hele uka ødelagt av en litt kjip melding.

-Skummelt å få hjertet knust Problemet med forelskelser er at hun mister kontrollen.

- Jeg har aldri opplevd balanse i et forhold. Det skumle er å få hjertet knust. Venninnene mine beundrer meg faktisk for at jeg fortsatt tror på kjærligheten.

- Men har du bare vært sammen med drittsekker?

- Nei ... de vet i alle fall ikke om det. Jeg tror det hjelper å legge alle forventninger til side. Men gi meg ett eksempel på ei jente som får en tekstmelding uten å analysere, tolke og overdramatisere? Det som går igjen med folk man dater, er at de mangler totalt baller.

- Du virker ganske tøff da?

- Jeg er en sterk person, men når det kommer til stykket blir jeg usikker når jeg dater.

Unge jenter kjenner seg absolutt igjen. Men hun får også høre at hun skriver for utleverende tekster.

- Jeg har opplevd dette og var nødt til å skrive om det.

Oppgjør med kjærlighetssorgen Friluftslivet hennes foregår på brett. En vinter-sesong ble tilbrakt i Salt Lake City.

- Jeg kom til et punkt i livet etter USA-oppholdet og den dypeste kjærlighetssorgen jeg har hatt - det var en person jeg hadde trodd at jeg skulle være med alltid. Men slik ble det ikke. Så jeg tenkte: «Hva kan lege såret? Hva kan jeg gjøre for at livet skal bli bra?»

Sanger var svaret. Hun tok musikk på Høgskolen i Nord-Trøndelag, satt mange dager alene ved pianoet og gikk ut med toppkarakterer i praktiske fag. Deltakelsen i X-faktor i 2009 var ifølge henne en litt tilfeldig greie.

- Det var ikke noe jeg ville melke. Men etterpå visste jeg at det var dette jeg skal gjøre.

Kristen - et kredproblem? Søstrene og broren hennes har bibelske navn: Salome Louise , Lydia Therese, Nathalie Elisabeth og Joachim Peter. Hun har flere ganger snakket om at hun er kristen, men akkurat nå virker hun motvillig til å snakke om dette. Gir det henne kredproblemer?

- Jeg bryr meg altså ikke om kred i det hele tatt. For meg er troen naturlig og ingenting jeg trenger å legge skjul på. Jeg er skapt her på jord og er så takknemlig for det. Men tro er veldig personlig. Og jeg tar ikke på meg rollen som talskvinne for de kristne artistene.

AVSLAPPET TYPE: Gabrielle er typen som helst vil henge masse med venner og få med seg mange konserter - når hun ikke selv skriver musikk.Foto: Anita Arntzen
AVSLAPPET TYPE: Gabrielle er typen som helst vil henge masse med venner og få med seg mange konserter - når hun ikke selv skriver musikk.Foto: Anita Arntzen Vis mer

Hun henger sammen med venner eller sitter hjemme og skriver nye sanger.

- Forrige uke skrev jeg det jeg følte er første låt til album to.

- Du er en hitmaskin?

- Det høres altfor kynisk ut. Jeg går aldri i studio for å lage en hit.
Denne teksten sto første gang på trykk i God torsdag 26. april 2012.

UTFLYTTET: -Bergen er byen veldig nær hjertet mitt. Men vi trengte en pause, Bergen og jeg. Dessuten må jeg være i Oslo for platejobbing, konserter og promotering, sier hun.Foto: Anita Arntzen
UTFLYTTET: -Bergen er byen veldig nær hjertet mitt. Men vi trengte en pause, Bergen og jeg. Dessuten må jeg være i Oslo for platejobbing, konserter og promotering, sier hun.Foto: Anita Arntzen Vis mer