Corona:

Skal etterforske «Farmen»-fest

Gjenforening av fjorårets deltakere vekker oppsikt.

INTIMT: En rekke videoer og bilder på sosiale medier av en fest med tidligere «Farmen»-deltakere har skapt reaksjoner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helga har politiet blitt ringt ned flere steder i landet med meldinger om festbråk. I Bodø risikerer ti tenåringer høye bøter etter smittevernbrudd.

Nasjonale regler tilsier at man kan være maks ti personer på innendørs privat arrangement i leid eller lånt lokale, og 20 utendørs.

Samtidig har 14 av fjorårets «Farmen»-deltakere hatt gjenforening i Porsanger i Finnmark. Det har blitt lagt ut videoer fra sammenkomsten i flere sosiale medier, blant annet fra en fest lørdag kveld, hvor de står tett i tett og drikker sprit av samme flaske.

BÅND: Anniken Jørgensen og Öde Nerdrum fant tonen inne på «Farmen»-gården - et vennskap «Annijor» ønsker å ha livet ut. Video: Rød Løper/TV 2 Sumo Vis mer

Til Dagbladet opplyser ordfører Aina Borch søndag kveld at politiet starter etterforskning av saken mandag.

Stein Hugo Jørgensen, operasjonsleder for Finnmark politidistrikt, bekrefter overfor Dagbladet at det er en politisak.

- Jeg kan bekrefte at saken blir etterforsket av politiet i morgen, sier han, og legger til at han ikke kan si noe mer om saken i kveld.

  • Se video øverst i saken!

VG omtalte saken først.

Karantene og coronatesting

«Farmen»-deltaker Nils Kvalvik er den som har arrangert turen, som har vært planlagt i lang tid. Han forklarer til Dagbladet at de har gjort mange tiltak for å kunne gjenforenes trygt.

- De testet seg før de kom opp, var i karantene før de reiste, og ble testet på nytt etter at de ankom. Så har de hatt et helt hotell for seg selv, med hvert sitt rom. Vi har ikke vært sammen med andre folk, og har vært på fjellet hele tida, sier han.

INGEN AVSTAND: Deltakerne tok en rekke forholdsregler, og mener derfor de ikke behøvde å holde avstand til hverandre. Foto: Skjermdump/@thor_haavik
INGEN AVSTAND: Deltakerne tok en rekke forholdsregler, og mener derfor de ikke behøvde å holde avstand til hverandre. Foto: Skjermdump/@thor_haavik Vis mer

Han understreker at begge coronatestene har vært negative for alle sammen.

- I går var vi invitert til idrettslaget, som har lov til å ha 100 stykker i lokalet. Jeg skjønner godt at folk tror det var en vill bygdefest, men gjengen har tatt enda strengere forholdsregler enn TV 2 hadde for at vi skulle være med på «Farmen», forklarer han.

I de nye nasjonale retningslinjene, som gjaldt fra 23. februar, står det imidlertid at arrangementet som samler personer fra ulike kommuner, bør utsettes eller avlyses.

En regel som tillater 100 personer å være i samme lokale, gjelder når personene har faste, tilviste plasser. Det er også frarådet å foreta alle unødvendige reiser innenlands.

«FARMEN»: Per Gunvald Haugen er den første utfordreren som vinner «Farmen». Det gjør ham historisk. Video: TV 2 / Ingebjørg Iversen Vis mer

Nakstad: Ikke nok

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller til Dagbladet at Helsedirektoratet ikke kjenner saken, og ikke kan kommentere den. På generelt grunnlag opplyser han at det er forskriftsfestet at man ikke kan være mer enn ti personer til stede ved private sammenkomster innendørs - noe som er straffbart å bryte.

- Selv om du har vært i karantene og er testet gjentatte ganger, er det ikke lov å være mer enn ti personer på et privat arrangement. Unntak fra dette er barnebursdager og begravelser, der det gjelder egne regler, skriver han i en e-post.

HOLDER IKKE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad slår fast at tiltakene ikke oppheves fordi man har vært i karantene og er testet. Foto: Berit Roald / NTB
HOLDER IKKE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad slår fast at tiltakene ikke oppheves fordi man har vært i karantene og er testet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Ifølge VG mener flere av deltakerne at de kunne regnes som en kohort, og at dette var avklart med kommuneoverlege Porsanger, Jørn Gregersen. Det avviser han.

- Det stemmer overhodet ikke, og er bare tull og tøys. Jeg har ikke gitt tillatelse til noe som helst, sier han til avisa.

Han understreker at smittevernreglene gjelder for deltakerne som ellers.

Ordfører vurderer politianmeldelse

Overfor VG slår Porsanger-ordfører Aina Borch fast at deltakerne bryter flere nasjonale coronatiltak. Til Dagbladet forteller hun imidlertid at hun har vært i kontakt med arrangør Kvalvik, som har forklart henne hvordan opplegget har vært.

- Hvis det er brudd på smittevernreglene, tenker jeg at det er skuffende. Men med dialogen med Kvalvik som bakgrunn kan jeg ikke ta stilling til saken, men det blir vurdert i løpet av morgendagen med kommuneledelsen, sier hun.

Ordfører Borch forteller videre at saken vil bli vurdert politianmeldt mandag. Hun sier på den annen side at det er svært uheldig å kringkaste festen i sosiale medier.

VEKKER OPPSIKT: «Farmen»-deltakernes gjenforening reiser spørsmål om smittevernbrudd. Foto: Espen Solli/TV 2
VEKKER OPPSIKT: «Farmen»-deltakernes gjenforening reiser spørsmål om smittevernbrudd. Foto: Espen Solli/TV 2 Vis mer

- Dette er mennesker med en høy profil, og det har vært mye oppmerksomhet rundt dette. Spesielt når man ser at virusvarianter dukker opp i hele landet. Det begynner å strammes inn igjen, og det er ikke heldig for oss uansett. Jeg er skuffet over at man går så høyt ut og deler, sier hun til Dagbladet.

Legger seg flat for videodeling

Kvalvik sier at det kan diskuteres hvorvidt arrangementet burde blitt avlyst, slik regjeringen anbefaler.

- Men disse tiltakene endres nesten fra dag til dag. På bakgrunn av at de hadde åpnet opp etter jul, og tiltakene vi har gjennomført, var vi sikre nok på at folk kunne føle seg trygge, sier han.

«Farmen»-programleder Mads Hansen forklarer til Dagbladet at også han var invitert til arrangementet, men at han sto over.

Han forteller at han er kjent med at arrangementet var nøye planlagt med tanke på smittevern, men mener deltakerne burde vært mer varsomme i sosiale medier.

UTSLITT: Etter 11 lange uker på «Farmen», tok det lang tid før Karianne Vilde Wølner følte seg som seg selv igjen. Video: Privat Vis mer

- De hevder selv at de regnes som én kohort, og sånn sett er innafor, men de burde uansett droppet å legge ut festbilder. Det er ikke noen bra signaleffekt å legge ut på Instagram at man drikker av samme flaske. Det er godt mulig at dømmekraften mellom andre og tredje shottekonkurranse svikter litt, men det er selvsagt ingen unnskyldning, sier han.

Kvalvik sier seg er enig i sosiale medier-kritikken.

KRITISK TIL VIDEODELING: Mads Hansen mener deltakerne sender dårlige signaler. Foto: Tore Meek / NTB
KRITISK TIL VIDEODELING: Mads Hansen mener deltakerne sender dårlige signaler. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

- I etterpåklokskapens navn skjønner jeg at det kommer uheldig ut. Der må vi bare legge oss flate. Vi burde tenkt litt lenger - selvfølgelig skjønner jeg at folk reagerer når de ikke vet hvilke tiltak som ligger til grunn.

Han mener også at arrangementet kan regnes som nødvendig. Søndag arrangerte de gudstjeneste - med prest og «Farmen»-profil Thor Haavik. Her samlet de ifølge Kvalvik inn flere hundre tusen kroner til kirka i Porsanger kommune. Gudstjenesten ble sendt live på flere lokalaviser.

- Thor holdt en vakker, fantastisk gudstjeneste. Vi hadde dialog med smittevernoverlegen i forkant for å gjøre det så sikkert som mulig, sier han.

SEIER: Dette er vinneren av «Farmen Kjendis». Vis mer

«Kan leve som normalt»

Karianne Vilde-Wølner var blant dem som oppdaterte hyppig under festen på lørdag, og viste blant annet at deltakerne drakk av samme spritflaske. Hun sier at hun ikke har fått mange negative tilbakemeldinger.

- Jeg tror de fleste har forstått at vi har tatt alle forholdsregler, slik at vi kan «leve som normalt», sier hun.

- Så du står inne for innholdet du postet?

- Jeg tenker at når vi holder alle restriksjonene, har testet oss to ganger og ikke er til skade for andre, så kunne vi leve fint. Men jeg skjønner at det å legge det ut kan gjøre at andre blir forvirret. Men jeg synes folk skal tenke på at vi kom hit for å lage gudstjeneste i Lakselv kirke for å samle inn penger til vinterstengte kirker i Porsanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer