Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Roman Polanski

Skal ha blitt utsatt for overgrep av Polanski som 13-åring. Nå vil hun at han skal få gå fri

Samantha Geimer vil be en dommer om å avslutte maratonsaken mot filmregissør Roman Polanski.

VIL GI POLANSKI FRED: I 1977 sa filmregissør Roman Polanski seg skyldig i overgrep mot Samantha Geimer, som den gang var 13 år gammel. Nå skal hun tale hans sak i retten i Los Angeles. 53-åringen ønsker at straffeforfølgelsen av Polanski skal avsluttes. Foto: AFP/ NTB scanpix
VIL GI POLANSKI FRED: I 1977 sa filmregissør Roman Polanski seg skyldig i overgrep mot Samantha Geimer, som den gang var 13 år gammel. Nå skal hun tale hans sak i retten i Los Angeles. 53-åringen ønsker at straffeforfølgelsen av Polanski skal avsluttes. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1977 ble den polsk-franske regissøren Roman Polanski (83) arrestert for angivelig å ha voldtatt en 13 år gammel jente etter å ha dopet henne med Quaalude og skjenket henne med champagne under en fotoshoot i Hollywood-stjerna Jack Nicholsons hus.

Polanski inngikk en avtale med påtalemyndigheten og erkjente skyld for seksuell omgang med en mindreårig. Det medførte at han sonet 42 dager i fengsel. Året etter forlot han imidlertid USA da han fryktet at dommeren som skulle se på saken hans, kunne legge avtalen til side og gi ham årelang fengselsstraff.

Denne våren ble det kjent at Polanski ønsket å returnere til USA, uten å risikere fengselsstraff, blant annet for å besøke graven til sin tidligere kone, skuespiller Sharon Tate.

Påtalemyndigheten i Los Angeles avviste 83-åringens forespørsel i april, men nå har saken tatt en ny vending.

Samantha Geimer (53), som har stått fram som jenta Polanski forgrep seg på, har ved flere anledninger sagt at hun har tilgitt Polanski. Og fredag vil hun for første gang stå fram for en domstol i Los Angeles på hans vegne.

- Hun er lei av denne saken. Dommeren bare leker med ham, sier regissørens advokat Harland Braun.

Geimer har lenge støttet Polanskis forsøk på å få avsluttet den seiglivede saken som begrenser hans frihet, og hun velger nå å tale hans sak i en rettslig høring.

Målet med høringen i Los Angeles er å få tilgang til vitneutsagn om Polanskis strafferabatt fra 1970-tallet. Advokat Braun ønsker å bruke dette for å overtale europeiske myndigheter til å tilbakekalle en internasjonal arrestordre mot Polanski.

Braun sier det blir opp til dommeren hvorvidt Geimers vitneutsagn skal få betydning for sakens utfall, ifølge BBC.

Seiglivet sak

Oscar-vinneren har vært landflyktig siden han rømte til Frankrike i 1978 for å unngå rettssaken.

Polanski fryktet at dommeren ville gå tilbake på en avtale og straffe ham mer enn de seks ukene han satt fengslet slik at det kunne foretas en judisiell observasjon av ham før straffeutmålingen.

Advokatene hans har kjempet i årevis for å få avsluttet saken og få fjernet den internasjonale arrestordren som har begrenset hans opphold til Frankrike, Sveits og Polen.

Denne forhindret Polanski fra å motta Oscar for beste regissør for «The Pianist» i 2002. Han ble også Oscar-nominert for «Chinatown» (1974) og «Tess» (1979).

Hele Norges coronakart