Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Smallville»-stjerne tiltalt for menneskehandel

Skal ha presset kvinner til å ha sex med selvhjelpsguru

Skuespilleren skal ha fortalt kvinner at de ble med i en kvinnelig mentorgruppe, før hun presset dem til å ha sex med selvhjelpsguruen Keith Raniere.

<p>TILTALT: Smallville-stjerna Allison Mack skal ha presset kvinner til å ha sex med en selvhjelpsguru. Foto: Splash News / NTB Scanpix</p>

TILTALT: Smallville-stjerna Allison Mack skal ha presset kvinner til å ha sex med en selvhjelpsguru. Foto: Splash News / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skuespilleren Allison Mack (35), mest kjent for å ha spilt Supermanns nære venn Chloe Sullivan i TV-serien Smallville, erkjente seg fredag ikke skyldig da hun møtte i retten i New York, skriver nyhetsbyrået AP.

Smallville-stjerna er siktet for menneskehandel. De føderale påtalemyndigheten mener at hun rekrutterte intetanende kvinner til den kultliknende gruppen NXIVM, ledet 57 år gamle Keith Raniere.

Raniere solgte seg inn som en selvhjelpsguru til Hollywood-stjerner, og hans indre kjerne av «disipler» besto av skuespillere, velstående arvinger og sønnen til en tidligere meksikansk president.

Rekrutterte «slaver» til hemmelig samfunn

Anklagene mot Mack og Raniere kommer fra aktiviteter påtalemyndigheten sier fant sted i et hemmelig samfunn i NXIVM, kalt «DOS», der kvinner rekrutterte andre kvinner under falske forutsetninger for å utføre seksuelle tjenester, skriver CNN.

Raniere var det eneste mannlige medlemmet i «DOS», og også lederen.

I «DOS» ble kvinner omtalt som «slaver» til de rekrutterte andre kvinner. De som lykkes i å rekruttere andre ble kalt «mestere».

To ikke navngitte kvinner hevder at Mack, direkte eller implisitt, krevde at de skulle delta i seksuell aktivitet med Raniere. Kvinnene hevder at de ble presset til å følge ordre, fordi «DOS» har kompromitterende informasjon om dem.

Ifølge påtalemyndigheten skal Mack ha rekruttert kvinnene til NXIVM og fortalt dem at de ble med i det som var ment å være en kvinnelig mentorgruppe.

En gruppe som i realiteten var mer som en «sexkult».

- Ofrene ble deretter utnyttet, både seksuelt og for sitt arbeid. Mack og andre «mestere» rekrutterte «slaver» ved å fortelle dem at de ble med i en kvinneorganisasjon, som ville styrke dem og fjerne svakheter som NXIVM-læreplanen sa var vanlig hos kvinner, sier påtalemyndigheten.

- Sultet kvinner

Mack skal ha krevd at kvinnene hun rekrutterte involverte seg seksuelt med Raniere, som på sin side betalte Mack for hennes rekrutteringsarbeid.

Assisterende statsadvokat Moira Kim Penza sa i retten at Mack «under dekke av å gi kvinnene mer styrke, sultet dem til de passet hennes medtiltaltes seksuelle ideal».

Navnet «DOS» er et akronym basert på et latinsk sitat som kan oversettes med «Herre/Mester av lydige kvinnelige følgesvenner».

Raniere skal ha hatt 15 til 20 seksualpartnere, som han byttet på å ha sex med. De fikk ikke lov til å diskutere forholdet sitt til ham med noen andre og de fikk ikke lov til å ha andre seksualpartnere, skriver BBC.

Organisasjonen NXIVM skal ha hatt flere grener, men Raniere var altså organisasjonens store leder. Hans følgere ble kalt «Nxians» og ble «oppfordret til å betale for mer undervisning og til å rekruttere andre til å ta undervisning, slik at de kunne stige i gradene i NXIVM», ifølge påtalemyndigheten.

Medskuespiller måtte avvise rykter

Allison Mack spilte Chloe Sullivan i Smallville fra 2001 og til den ble tatt av lufta i 2011, og er den skuespilleren som var med i flest episoder, om man ser bort fra Tom Welling, som spilte Clark Kent, bedre kjent som Supermann. Serien handlet om den unge Clark Kent i åra før han ble superhelt.

Macks tilknytning til serien har også skapt problemer for minst en av hennes kolleger i serien. Kristin Kreuk, som spilte Lana Lang i serien, så seg i mars nødt til å gå ut og benekte rykter om at hun hadde rekruttert kvinner Ranieres «DOS».

Kreuk skrev på Twitter at hun tok et kurs hos NXIVM, som hjalp henne med å takle sin blyghet, og at hun derfor fortsatte i NXIVM en stund, men at hun sluttet for fem år siden.

«Anklagene om at jeg var i den «innerste sirkelen» eller rekrutterte kvinner som «sexslaver» er blank løgn. I min tid opplevde jeg aldri ulovlig eller avskyelig aktivitet. Jeg er forferdet over det som har kommet ut om «DOS», skrev Kreuk.

«Jeg er dypt forstyrret og flau over å ha vært assosiert med NXIVM».

Raniere ble arrestert i Mexico og ble utlevert til USA 26. mars. Hans forsvarere sier at Raniere er uskyldig og at de vil bevise at han ikke presset noen til å gjøre noe som helst.

I en uttalelse på NXIVMs nettside tår det at organisasjonen «jobber med myndighetene for å bevise Ranieres uskyld og sanne karakter. Vi tror at rettssystemet vil vinne fram og bringe sannheten fram i lyset».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!