TAPER SEERE: Kun 3 000 seere skilte premierene på «Skal vi danse» (bildet) og «Stjernekamp» i august i år. Siden da har seertallene for «Stjernekamp» skutt i været, mens «Skal vi danse» nådde et foreløpig bunnivå for denne sesongen lørdag. Foto: Stella Pictures
TAPER SEERE: Kun 3 000 seere skilte premierene på «Skal vi danse» (bildet) og «Stjernekamp» i august i år. Siden da har seertallene for «Stjernekamp» skutt i været, mens «Skal vi danse» nådde et foreløpig bunnivå for denne sesongen lørdag. Foto: Stella Pictures Vis mer

«Skal vi danse» gikk på fotball-smell

Lørdagens sending ble sesongens minst sette. TV 2 skylder på seerlekkasje til landskampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Siden premieren 29. august i år har seertallene gått nedover for TV 2s «Skal vi danse».

Lørdag traff programmet et foreløpig bunnivå for denne sesongen, med 485 000 seere i snitt. Uken før var tilsvarende tall 539 000 seere, mens premieren hadde 594 000 seere i gjennomsnitt.

Til sammenlikning så 788 000 mennesker i snitt på hovedkonkurrenten «Stjernekamp» på NRK lørdag kveld.

Mens kun 3 000 seere skilte premieren til de to programmene 29. august, har seerne strømmet til «Stjernekamp», som har ligget stabilt over 700 000 seere siden program nummer to.

Les mer: Gunvor (62) ute av «Skal vi danse»

- Antakelig ikke interessant nok TV-sjef Morten Wiberg i Carat påpeker at «Skal vi danse» hadde seerkonkurranse i landskampen mellom Norge og Malta en halvtimes tid lørdag.

- Det er klart, det gjør noe med snittet. Men det er ikke noen tvil om at «Skal vi danse» ikke slår noe godt an, sier Wiberg til Dagbladet.

Han tror at nedgangen i seertallene kan ha noe med deltakerne og konkurransen å gjøre.

- Snittet på 485 000 seere er klart under det vi bør forvente av lørdagskvelden på TV 2. Seertallene burde vært på rundt 600 000. Jeg har ikke noen god forklaring annet enn at det antakelig ikke er interessant nok.

SEERREKORD: Lørdagens «Stjernekamp» var sesongens mest sette. Her ved Celine Helgemo, som måtte forlate konkurransen etter å ha sunget gospel og heavy metal. Foto: Julia Naglestad/NRK
SEERREKORD: Lørdagens «Stjernekamp» var sesongens mest sette. Her ved Celine Helgemo, som måtte forlate konkurransen etter å ha sunget gospel og heavy metal. Foto: Julia Naglestad/NRK Vis mer

Lest denne? Heavy metal og gospel i «Stjernekamp»

- Tankekors Lørdagens sending er ikke den dårligst sette i «Skal vi danses» historie: 12. februar 2006 var det kun 462 000 i snitt som fulgte programmet, som da var inne i sin første sesong.

Måneden etter kunne TV 2 registrere den mest sette «Skal vi danse»-sendingen noensinne: 19. mars 2006 var det hele 989 000 seere i snitt som fulgte finalen, der Katrine Moholt stakk av med seieren.

Wiberg vil ikke bruke ordet «krise», men mener det er et tankekors at seertallene for «Skal vi danse» har falt såpass mye i løpet av høsten.

- Er konseptet utdatert?

- Det er ikke enkelt å si. Det finnes veldig mange konsepter som går igjen og igjen, og fortsatt fungerer bra. Det kan godt hende at konseptet har bikket toppunktet, og er i ferd med å bli litt utdatert. TV 2 gjør helt sikkert en vurdering om dette skal fortsette, sier Wiberg. 

Også i 2014 utmerket «Stjernekamp» seg på seerfronten: NRK-seier i lørdagsfinaleduellen

Tror «Stjernekamp» når bredere Medieprofessor Gunn Enli ved Universitetet i Oslo sier at «Skal vi danse»-formatet begynner å bli utslitt.

- Det har gått i mange år. De har kanskje ikke fått tak i de største stjernene, og har ikke klart å skape engasjement hos publikum.

Enli tror «Stjernekamp» når bredere, og at konseptet gjør at publikum føler de får et mer variert tilbud.

- Det at deltakerne går gjennom en ny sjanger for hvert program gjør at seeropplevelsen blir unik hver gang. Konseptet er også relativt nytt, og tilbyr større spenn og variasjon. Det ser ut som om TV 2 satser på et veldig stabilt format med «Skal vi danse», som de har hatt i mange år. Kanskje regner de med at det vil gå litt av seg selv, sier medieprofessoren.

- Man håper alltid at programmer skal bygge seg opp over tid. Tradisjonelt sett burde programmet hatt godt over 500 000 seere, slår hun fast.

Mer om dansestjernene: «Staysman» raser ned i vekt

- Skulle ønske at tallene var høyere Kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 forklarer lørdagens lave «Skal vi danse»-seertall med «seerlekkasje» til landskampen mellom Norge og Malta mellom klokken 19.30 og 20.00. Kampen ble sendt på MAX.

- Seertallene falt betydelig den første halvtimen av sendingen mens landskampen fortsatt gikk. Dette førte igjen gjorde at snittet for hele sendingen gikk tilbake fra uken før. Resten av kvelden var på nivå med lørdagen før, sier Dahl til Dagbladet.

- Premieren på «Skal vi danse» ble sett av 594 000 i snitt, men siden da har seertallene sunket. Hva tenker du om det?

- Det har gått litt opp og ned gjennom hele sesongen. Men vi skulle selvfølgelig ønske at tallene var høyere, sier kommunikasjonssjefen.

- Det jobbes hver eneste uke med å lage en best mulig sending. Denne lørdagen var spesiell med landskamp, så vi satser på at tallene øker igjen kommende lørdag.

«Berserk»-Samuel: - Flørtet med dop

Vil evaluere «Skal vi danse» - Medieprofessor Gunn Enli mener at «Skal vi danse» kanskje ikke har fått tak i de største stjernene, og ikke har klart å skape engasjement i høst?

- Vi har jobbet frem et best mulig cast som vi har tro på. Vi ønsker selvfølgelig å lage et best mulig program. Seertallene har gått opp og ned i alle år. I år har de gått litt ned igjen. Seerne har valgt oss i mindre grad enn tidligere. Det skal vi selvfølgelig ta med oss i evalueringen av årets sesong, sier Dahl.

- Kommer TV 2 til å gjøre en vurdering på hvorvidt dere skal kjøre en ny runde «Skal vi danse» til neste år?

- «Skal vi danse» lever i beste velgående, og er et veldig stabilt konsept.

- Betyr det at det blir en ny sesong i 2016?

- Vi bestemmer oss aldri for en ny sesong før vi er ferdige med årets sesong. Det gjelder alle programmer på TV 2. Men «Skal vi danse» har levd særdeles godt på TV 2 i 11 sesonger, og vi har fortsatt stor tro på dette konseptet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer