Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Skal vise samhold ved å holde avstand

Dronning Margrethe talte til det danske folk tirsdag kveld.

OPPFORDRING: Dronning Margrethe ber det danske folk følge myndighetenes råd. Foto: NTB Scanpix
OPPFORDRING: Dronning Margrethe ber det danske folk følge myndighetenes råd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag kveld talte dronning Margrethe (79) av Danmark til folket, der hun oppfordret alle til å holde motet oppe og følge myndighetenes råd for å unngå at flere blir smittet av coronaviruset - selv om det er tøft.

Ifølge danske BT har dronning Margrethe aldri holdt tale for folket i en krisesituasjon tidligere, og dermed er dette en historisk tale.

Hun åpnet talen med å si at Danmark er i en alvorlig situasjon.

- Den skjebnen deler vi med hele Europa, ja, resten av verden. Mange er blitt smittet av coronaviruset, og flere vil bli det. Jeg kan godt forstå at man er urolige. Vi har blitt vant til at verden er åpen. Nå er grensene lukket. Det kan virke skremmende og uvirkelig, sier dronningen til folket.

BORIS: Mandag strammet Storbritannias statsminister Boris Johnson inn på coronatiltakene. Video: AP Vis mer

Flere nye tiltak i Danmark

I forkant av dronning Margrethes tale, holdt Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (42), en pressekonferanse der nye tiltak for å stoppe coronaviruset ble presentert.

I Danmark er nå 82 innlagte med smitte på sykehusene. 18 er på intensivavdeling. 977 mennesker har testet positivt på viruset i landet så langt, og fire har så langt mistet livet.

Danmark stengte grensene forrige uke, og i morgen innføres flere tiltak.

Blant annet vil det ikke kunne samles mer enn ti personer verken innendørs eller utendørs i det offentlige rom, og alle oppfordres til å være hjemme så mye de kan.

I tillegg lukker alle innendørs sports- og idrettsfasiliteter for en periode, og frisører og tatovører stenger for kunder. Utesteder skal også stenge.

STENGES: Statsminister Mette Frederiksen medelte forrige uke at Danmark sine grenser stenges midlertidig. Video: NTB Scanpix Vis mer

I talen er dronninga tydelig på hvor viktig det er at alle følger restriksjonene fra myndighetene i tida framover for å hindre spredning.

Hun understreker hvor alvorlig coronautbruddet er.

- Det sprer seg som ringer i vannet, og det går fort. Det sprer seg i en lang og farlig kjede. I den kjeden vil mennesker dø, påpeker dronninga.

- Det er den kjeden vi skal bryte, og som vi kan bryte, oppfordrer hun.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

- Vanskelig

Videre er dronninga tydelig på at kjeden bare kan brytes dersom alle tenker seg om og følger myndighetenes råd - som er å vaske hendene, holde avstand, unngå kontakt og holde seg hjemme. Hun sier at mange følger rådene, men at mange også velger å ikke gjøre det.

Hun uttrykker forståelse for at det kan være vanskelig.

- Det kan være vanskelig å ikke kunne møte vennene sine. Men det er andre måter å møtes på. Noen har fortsatt fester. Det synes jeg ikke man skal gjøre. Det er tankeløst, og det er først og fremst hensynsløst.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Dronninga avslutter med å rette en stor takk til helsepersonell og alle de som går på jobb for å holde samfunnet i gang. 79-åringen takker også myndighetene for å ta på seg det tunge ansvaret i denne perioden.

- Denne gang skal vi vise samhold ved å holde avstand. Det er helt naturlig at vi er bekymret, men vi skal holde sammen, avslutter dronninga.

Hele Norges coronakart