«SKAM»-KOLLEGER: Ulrikke Falch (midten) blir hyllet i en artikkel på et av kanskje verdens mest besøkte nettsteder. F.v. Ina Svenningsdal, Lisa Teige, Ulrikke Falch, Iman Meskini og Josefine Frida Pettersen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
«SKAM»-KOLLEGER: Ulrikke Falch (midten) blir hyllet i en artikkel på et av kanskje verdens mest besøkte nettsteder. F.v. Ina Svenningsdal, Lisa Teige, Ulrikke Falch, Iman Meskini og Josefine Frida Pettersen. Foto: Andreas Fadum / Se og HørVis mer

Ulrikke Falch og Buzzfeed:

«Skam»-Ulrikke vekker internasjonal oppsikt: - For å være helt ærlig - fantastisk

Det amerikanske nettstedet Buzzfeed skryter hemningsløst av den norske TV-stjerna.

(Dagbladet): Den populære TV-serien «SKAM» gjorde braksuksess i Norge, men fant etter hvert også veien til internasjonale skjermer.

Blant annet har svenskene og danskene trykket serien til brystet.

Det har lenge vært kjent at det skal lages en amerikansk versjon av NRK-suksessen. Amerikanerne har imidlertid ikke viet den norske originalen mye oppmerksomhet - før nå.

Denne uka skriver kanskje et av verdens mest besøkte nettsteder, Buzzfeed, om Ulrikke Falch (21) - eller «Vilde» i «Skam».

Bakgrunnen er Falchs populære Instagram-konto med over én million følgere.

- Fantastisk

Ofte legger skuespilleren ut klipp eller innlegg der hun snakker åpent om feminisme, spiseforstyrrelser, eller andre hverdagslige ting som de fleste kan kjenne seg igjen i.

Det er dette nettstedet Buzzfeed hyller 21-åringen for i en artikkel de har valgt å gi overskriften: «Denne skuespillerinnas Instagram-videoer kommer til å inspirere deg mer enn du hadde trodd.»

FIKK EGEN SAK: Buzzfeed virker imponert over norske Ulrikke Falch. Foto: Skjermdump fra Buzzfeed
FIKK EGEN SAK: Buzzfeed virker imponert over norske Ulrikke Falch. Foto: Skjermdump fra Buzzfeed Vis mer

I artikkelen skriver de at profilen hennes er «rar, fascinerende, vakker, inspirerende, morsom, mektig og for å være helt ærlig - FANTASTISK.»

Nedover i saken lister de opp 12 av sine favoritter blant videoene Falch har delt på Instagram. I kommentarfeltet under saken får hun støttende kommentarer, blant annet fra norske fans.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Ulrikke Falch.

PÅ NORWAY CUP: «Skam»-Ulrikke snakker om spiseforstyrrelser, «Skam»-suksessen og møte med andre mennesker. Video: DBTVVis merVis mer Vis mer

Stor påvirkningskraft på unge jenter

Her til lands har «Skam»-skuespilleren blitt hyllet for sine ærlige videoer. I februar fikk hun skryt for å ha startet en sosiale medier-trend der jenter skulle hylle seg selv under emneknaggen #PrettyPrincess.

- Jeg vil at du skal behandle deg selv bra og at du skal kunne engasjere deg i ting som er viktige for deg. Legg inn et bilde med #prettyprincess, og fortell meg hva det betyr for deg å være jente. Jeg er en #prettyprincess fordi jeg er morsom og sterk. Hva med deg? Det er vi som definerer hva det betyr å være pen og ingen andre, skrev Falch i innlegget sitt.

Sosiale medier-ekspert og kommunikasjonsrådgiver i KommFrem, Hans-Petter Nygård-Hansen, har tidligere sagt til Dagbladet at han tror Ulrikke Falch har en stor påvirkningskraft på unge jenter.

Han hevdet at det ofte kan være vanskelig å få folk til å skryte av seg selv i «jantelov-Norge».

Nygård-Hansen fortalte også at det er et økende problem for unge at de blir utsatt for digital uthenging og mobbing.

VIL HJELPE: Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra ungdomsserien «Skam», har selv slitt med spiseforstyrrelser. Nå bruker hun erfaringene sine for å hjelpe andre, forteller hun til «God kveld Norge». Vis mer Vis mer

- Jeg liker tanken med #prettyprincess. Det at en såpass populær person bruker sin stemme og merkevare til en sånn kampanje, må man bare like, sa han.

Han tror at de sosiale mediene kan bidra til å hjelpe, dersom budskapet presenteres på en riktig måte.

Slet selv med spiseforstyrrelser

I mars fortalte Falch til «God kveld Norge» at hun gjerne vil hjelpe andre som har slitt med spiseforstyrrelser.

Tidligere har hun vært åpen om sine egne problemer, blant annet på Instagram, og vil nå at andre skal være fornøyde med seg selv.

Spesielt ønsker hun også at unge ikke skal strebe etter aksept i sosiale medier.

- Det som er viktigst er jo ikke at jenter har det bra med seg selv fordi de får likes og kommentarer. Sånn har jeg det også: Jeg har det bedre med meg selv når jeg kjenner det innenfra, påpekte hun i intervjuet.

Den populære «Skam»-skuespilleren la ikke skjul på at hun selv har slitt med et dårlig selvbilde.

Det kom hun også inn på i intervjuet med «God kveld Norge», som ble gjort under en fotoshoot med trendmagasinet 2minutter.

- Jeg har brukt mye tid på å bearbeide det, kanskje i større grad enn det man gjør til vanlig. For meg er det veldig, veldig langt unna nå. Nå bruker jeg bare tiden på å hjelpe andre, med den erfaringen jeg har fått.

Ulrikke Falch: Kjendisene deltok på den årlige veldedighetskampen på Ekebergsletta under fjorårets Norway Cup. «Skam»-William og «Skam»-Vilde viste fram fotballferdighetene. Vis mer Vis mer