ETTERFORSKES: Tidligere kong Juan Carlos etterforskes av domstolen i Spania. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKES: Tidligere kong Juan Carlos etterforskes av domstolen i Spania. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skandalekongen etterforskes

Spanias øverste domstol har åpnet etterforskning av tidligere kong Juan Carlos.

Publisert

Etterforskningen er knyttet til granskingen av en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om bygging av høyhastighetsjernbane mellom Mekka og Medina, melder Reuters.

Etterforskningen av ekskongen skal dreie seg om hvorvidt han kan omfattes i granskingen av saken, som ble åpnet i fjor, ettersom han var underlagt immunitet fram til juni 2014.

Skandalekongen

Skandalene sto i kø da Juan Carlos satt ved tronen. Han måtte for seks år siden abdisere og gi tronen videre til sin sønn, kong Felipe, som følge av svekket tillit hos befolkningen etter at det spanske kongehuset gjennom flere år var preget av utroskap, siktelser og intriger.

Sønnen har stått for langt færre overskrifter enn faren, men i mars fikk det spanske kongehuset nok en gang internasjonal oppmerksomhet.

Video: Reuters Vis mer

The Guardian skrev nemlig den gang at kong Felipe har fraskrevet seg arven etter sin far, samtidig som at han har besluttet å ta fra kong Juan Carlos sin årlige apanasje. Dette som en konsekvens av nye avsløringer.

Det skal ifølge avisa ha blitt oppdaget en bankkonto i Sveits som er hevdet å ha blitt opprettet av kong Juan Carlos i 2008, da han fortsatt var landets regent. Kontoen skal være tilknyttet et fond med 65 millioner euro, tilsvarende nesten 800 millioner norske kroner. Det skrev The Telegraph, ifølge The Guardian.

Det er riktignok ikke pengene alene som har vekket oppsikt, men at de visstnok har vært en «donasjon» fra «kongen av Saudi-Arabia».

Ifølge den britiske avisa er det regjerende kong Felipe som nå står som begunstiget, altså mottaker av pengene. I en pressemelding fra det spanske kongehuset kom det imidlertid fram tidligere i år at kong Juan Carlos ikke har fortalt sønnen om fondet.

Likevel har kong Felipe i ettertid sett seg nødt til å offentlig frasi seg sin personlige arv, samt trekke tilbake sin fars apanasje, som følge av avsløringene. Dette for å bevare integritet og tillit blant folket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer