<strong>GIKK BORT:</strong> Prins Waldemar har tidligere fått enorm oppmerksomhet i dansk presse. Denne uka gikk han bort, 79 år gammel. Foto: All Over Press / Aller Media
GIKK BORT: Prins Waldemar har tidligere fått enorm oppmerksomhet i dansk presse. Denne uka gikk han bort, 79 år gammel. Foto: All Over Press / Aller Media Vis mer

Prins Waldemar:

Skandaleprinsen er død

Prins Waldemar, dronning Margrethe av Danmarks halvfetter, skapte en rekke overskrifter før sin bortgang.

Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld meldte en rekke danske medier at prins Waldemar av Schaumburg-Lippe er død, 79 år gammel.

Hans bortgang ble bekreftet av dattera, Eleonore av Schaumburg-Lippe (41), overfor Ekstra Bladet.

«Det er med stor sorg jeg må meddele at min far prins Waldemar sovnet stille inn på morgenen 11. august i USA», skriver dattera på Facebook.

Videre påpeker hun at farens bortgang ikke har noe med coronaviruset å gjøre, og at det tok lang tid før hun fikk vite at han hadde sovnet inn.

«Jeg har mange gode ord og opplevelser jeg gjerne vil fortelle om min far, verdens beste far, men jeg er altfor sjokkert, og klarer ikke finne de riktige ordene nå», fortsetter hun, og legger til at hun tar med seg kjærligheten fra faren videre i hjertet.

Dattera snakket med faren for siste gang tre dager før han gikk bort.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Falt for hoffotograf

Prins Waldemar og familien er trolig ikke altfor kjent her til lands, men er nok ikke fremmed for den norske kongefamilien ettersom han var halvfetteren til dronning Margrethe av Danmark.

Prinsen ble født i Berlin, og kom til Danmark med sin mor, danske prinsesse Feodora i 1945. Etter fem år flyttet de imidlertid tilbake til den tyske hovedstaden - men han skulle ikke bli værende.

Prinsen, hvis fulle navn er Waldemar Stephan Ferdinand Wolrad Friedrich Karl av Schaumburg-Lippe, returnerte til Danmark i 1977 med en bankutdannelse i bagasjen.

Her fant han lykken med hoffotograf Anne-Lise Johansen, som han fikk dattera Elonore med. Prinsen ble også dansk statsborger på denne tida.

<strong>DØD:</strong> Prins Waldemar døde denne uka, 79 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: Prins Waldemar døde denne uka, 79 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ut mot Danmark

I Danmark levde han et forholdsvis begivenhetsrikt liv. På 80-tallet var det ifølge Ekstra Bladet ukentlig saker om ham i den kulørte delen av pressen, og det hele toppet seg da han gikk gjennom en heller skitten skilsmisse med Johansen.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette betydde for øvrig ikke at han var særlig glad i Danmark, i hvert fall ikke om vi skal tro uttalelsen hans fra 2001. Den gang flyttet han nemlig tilbake til Tyskland for et liv bestående av golf og turisme, og sa følgende til Ekstra Bladet:

UNIKT: I juli ga den thailandske kongen elskerinnen sin kongelig tittel. Nå har han ombestemt seg. Video: AP Vis mer

- Jeg kommer ikke til å savne Danmark. Kun min datter. Enten jeg er der nede, eller om jeg er her, så er det neppe noen forskjell på følelsene Amalienborg (hovedresidens for den danske monarken, journ.anm.) har for meg. Haha, nei, jeg kommer ikke til å savne Danmark.

I 2008 giftet han seg på ny med den østerrikske dyrlegen og juristen Gertraud-Antonia Wagner-Schöppl (63). Hun hadde sønnen Mario-Max Schaumburg-Lippe (42) fra tidligere. I etterkant av bryllupet adopterte prinsen stesønnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer