Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Skandaler, juks, sabotasje og vinneravsløring

Få eller ingen realityserier skaper større engasjement enn «Farmen».

SKAPTE ENGASJEMENT: En rekke skandaler har preget «Farmen». Andreas Nørstrud, Ingvild Skaare Thygesen, Ylvis-gutta og Helgi Agustsson, som gikk fullstendig amok i «Farmens» aller første sesong er bare opphavet til noen av skandalene som har funnet sted i «Farmen»-historien. Foto: TV 2 / Stella Pictures / Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
SKAPTE ENGASJEMENT: En rekke skandaler har preget «Farmen». Andreas Nørstrud, Ingvild Skaare Thygesen, Ylvis-gutta og Helgi Agustsson, som gikk fullstendig amok i «Farmens» aller første sesong er bare opphavet til noen av skandalene som har funnet sted i «Farmen»-historien. Foto: TV 2 / Stella Pictures / Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Fyll og fanteri. Bedrageri og raseri. Ylvis-innbrudd og hårreisende krangler. Ingen realityserie har sjokkert det norske tv-publikum som «Farmen».

TV 2-suksessen er inne i sin ellevte sesong, og fortsatt samles om lag én million nordmenn foran skjermen for å bivåne serien som aldri slutter å overraske.

En rekke skandaler har preget «Farmen». Det meste er festet på film, som da Ylvis snek seg inn på «Farmen»-gården for to år siden. 

Ylvis snek seg inn Ikledd kamuflasje snek brødrene Ylvisåker seg inn på gården i Berli for å lage et innslag til «I kveld med Ylvis» på TVNorge. Teamet svømte over vannet for å komme seg til gården. Med seg hadde de en overraskelse i form av spekemat, drikke, sjokolade og et brev. De ubudne gjestene gjennomførte sitt oppdrag, men ikke usett.

SNEK SEG INN: Vegard og Bård Ylvisåker snek seg inn på gården i 2013. Foto: Endre Vellene.
SNEK SEG INN: Vegard og Bård Ylvisåker snek seg inn på gården i 2013. Foto: Endre Vellene. Vis mer

Politimannen og vinneren av «Farmen» det året, Morten Heggdal (46) er fortsatt irritert over at han ikke klarte å fange en av inntrengerne.

- Ingen skjønte nøyaktig hva eller hvem det var. Vi fikk vite at de så ut som det var noen småtroll som hadde vært på ferde. Jeg ble kraftig irritert når vi fikk vite at det var Ylvis. Da ble jeg forbanna over at vi ikke fikk tak i dem. Jeg skulle fortsatt ønske at vi hadde fanget dem og bundet dem fast på låven. Det ligger i min natur som politimann å fange banditter, sier Morten Heggdal til Dagbladet. TV 2 irriterte seg over innblandingen fra TV Norge, men innslaget ble likevel sendt på TVNorge.

Måtte trekke seg Årets sesong av «Farmen» er godt i gang, og muligens har tv-seerne allerede fått servert det som må kunne kalles årets skandale. For to uker siden ble seerne vitne til realitydeltakeren Mads Fosdals uventede «Farmen»-exit. Fosdal er tiltalt for grovt bedrageri, og måtte ut av programmet på grunn av den kommende rettssaken i november.

Presseansvarlig for programmet, Alex Iversen, forklarer overfor Dagbladet at TV 2 ikke var kjent med tiltalene da opptakene startet i slutten av juli.

IRRITERT: «Farmen»-vinneren Morten Heggdal (46) er fortsatt irritert over at han ikke klarte å fange en av inntrengerne. Foto: TV 2
IRRITERT: «Farmen»-vinneren Morten Heggdal (46) er fortsatt irritert over at han ikke klarte å fange en av inntrengerne. Foto: TV 2 Vis mer

- Deltakerne er gjennom en omfattende søkeprosess, men vi har ikke mulighet til å be om vandel av deltakere i tv-programmer. Vi er derfor avhengig av at de vi tar med i programmene er ærlige overfor oss underveis i søkeprosessen.

- Vi skulle gjerne sett at Fosdal hadde informert oss om at han skulle møte i retten under innspillingen av «Farmen», sier Iversen.

Fosdal har ved Dagbladets henvendelser henvist til TV 2.

MÅTTE TREKKE SEG:  Mads Fosdal (27). Foto: Lars Eivind Bones.
MÅTTE TREKKE SEG: Mads Fosdal (27). Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Flere ganger har «Farmen»-deltakere stått overfor liknende situasjoner som Fosdal. I 2003 var en da 23 år gammel mann med i «Farmen» som var dømt for bedrageri, mens i 2009 deltok en annen mann som også var dømt for å ha svindlet med import av høyttalere fra Kina.

Stupfull på markedet Fosdals exit er langt fra første gang en deltaker har måttet forlate «Farmen». I 2008 ble tv-seerne vitne til at stupfulle Amin Homayouni måtte hjelpes i seng. Fyllekula endte med at Amin måtte dra hjem fra gården etter sterkt press fra flere av de andre deltakerne. Under besøket på Markedsplassen ble det litt for mange fristelser for de sultne deltakerne.

For Amin ble smaken på det lokale brennevinet også skjebnesvangert. Rivalene i serien reagerte sterkt og Amin så seg etterhvert nødt til å forlate «Farmen». Han fortalte senere at han følte seg presset til å forlate gården av de andre.

- Jeg gjorde alt jeg kunne for gården, og ønsket ikke å ødelegge oppholdet for de andre, derfor trakk jeg meg. Jeg synes imidlertid de drev med skittent spill, sa Amin til ukebladet se og hør etter exiten.

Det at han var «ekstremt sliten» og ikke hadde spist frokost var medvirkende faktorer til beruselsen, hevdet han.
TV 2 kåret selv denne seansen i 2011 som et av tidenes drøyeste tv-øyeblikk.

Gikk fullstendig amok «Farmen» har bydd på en rekke minneverdige øyeblikk, men få kan vel overgå Helgi Agustsson, som gikk fullstendig amok i «Farmens» aller første sesong i 2004.

Helvete brøt løs på fjellgården over Sognefjorden da storbonden Helgi kommer tilbake fra markedet i bygda - med tre esker tobakk som han har stjålet fra «Farmens» mentor. I tillegg til å gå til verbalt angrep gikk han også til fysisk angrep på din meddeltaker.

- «Hold kjeften, din helvetes hore! Ja, jeg kan godt slå!», ropte Helgi til rivalen Bente Naglestad.

Mens realityprodusenter generelt leter etter konfliktsituasjoner, så TV 2 seg nødt til å sensurere Helgis angrep på Bente.

- Hele greia varte i sikkert ti minutter. Jeg var fullstendig psykopat mens det sto på, har Helgi tidligere erkjent overfor Dagbladet.
Det hele endte med at Helgi trakk seg fra «Farmen» på grunn av sin oppførsel.

Han skjelte ut meddeltaker Bente Naglestad så kraftig at TV 2 sensurerte opptaket av episoden.

TV 2 avslørte vinneren TV 2 gjorde alt de kunne for at «Farmen» skulle bli en hit i 2012. Og de lyktes. En million nordmenn kunne i alle fall ikke motstå kronisk lettkledde og veltrente menn, vakre kvinner med bein i nesa og en kristenfundamentalist som fikk oppmerksomhet for sine konservative syn. Spenningen var til å ta og føle på. Og aller mest spent var TV 2 selv.

De klarte nemlig ikke vente til sending med å finne ut hva som skjedde, og delte gladelig sine funn med publikum. Hvem ryker, hvem blir andrekjempe og, ikke minst, hvem vinner? Nysgjerrige seere kunne bare følge med på TV 2, så fikk de vite alt i god tid før den millionen som benket seg til tv-skjermen.

To dager før finalen av «Farmen», la TV 2 ut sitt intervju med vinneren på nett. Der lå det i tre kvarter før noen reagerte. I klippet ser man at rakettene skytes opp og at vinneren gratuleres av de andre deltakerne. TV 2 skyldte på en teknisk svikt og beklaget kort tid etter det som skjedde. Ingvild Skaare Thygesen vant det året, og ble tidenes yngste «Farmen»-vinner.

Ga kristensjokk Andreas Nørstrud ble rikskjendis for sitt konservative syn på kristendom og kjønnsroller, som han delte med resten av landet i 2012-sesongen av gårdsrealityen.

Blant annet uttalte småbruksbonden fra Tuddal at han ville starte sitt eget samfunn, der folk som tenker som ham - folk som vil ta vare på den gamle gårdskulturen og kristne kulturarven - kan samles. Han mente også at jentene inne på gården var altfor lettkledde siden det var menn tilstede.

DRAKK SEG FULL:  Amin Homayouni måtte hjelpes i seg og trakk seg fra «Farmen» etter fyllekula. Foto: TV 2.
DRAKK SEG FULL: Amin Homayouni måtte hjelpes i seg og trakk seg fra «Farmen» etter fyllekula. Foto: TV 2. Vis mer

- De burde kle seg sømmelig. Kle seg i respekt for sine omgivelser og i tråd med den verdigheten de har som kvinner, sa han. Da en av de andre deltakerne spurte om han ikke kunne omgås folk i shorts, svarte Nørstrud:

- Jo, jeg kan gå inn i en godteributikk uten å kjøpe noe, men det er en fristelse. Hor starter i hjertet - det er ikke nødvendigvis i det du utfører handlingen.

Han sa også at han var for å dele badestrendene for menn og kvinner, og at de to kjønnene ikke burde dele rom.

REAGERTE KRAFTIG:  Helgi Agustsson gikk fullstendig amok i «Farmen» aller første sesong i 2004. Foto: TV 2.
REAGERTE KRAFTIG: Helgi Agustsson gikk fullstendig amok i «Farmen» aller første sesong i 2004. Foto: TV 2. Vis mer

- Det å sove sammen på rom med noen av annet kjønn kan være ubekvemt og distraherende. Vi er skapt med våre kjønnsdrifter og det er dem vi må ta litt hensyn til her, sier Nørstrud når deltakerne får inndelt rom - til de andres store forferdelse.

Andreas Nørstrud har ikke vært besvart Dagbladets henvendelser.

Kjæreste-rabalder Etter at det ble kjent at «Farmen»vinneren noen måneder etter finalen var sammen med programleder Gaute Grøtta Grav, var det ikke alle som var like fornøyde. Deltaker Torkel Torve (20) mente blant annet verdigheten i seieren til Silje Hvarnes ble svekket.

- Farmen er et konsept hvor konkurransene er marginale og hvor tilfeldighetene gjerne utgjør forskjellen på å vinne og tape. Så jeg mener derfor Gautes forhold til Silje er ekstremt uprofesjonelt uansett, og at dette nå svekker verdigheten i Siljes seier. Denne diskusjonen burde aldri funnet sted, sier Torkel, som rettet kritikken mot TV 2 og Gaute.

KONTROVERSIELL:  Andreas Nørstrud. Foto: TV 2
KONTROVERSIELL: Andreas Nørstrud. Foto: TV 2 Vis mer

Det var heller ikke første gang Gaute Grøtta Grav (28) stakk av gårde med en av deltakerne i «Farmen». I 2005 ble programlederen kjæreste med Barbro Fagerbakk.

Flere deltakere ytret seg kritisk om forholdet

Da forholdet mellom Gaute Grøtta Grav og Silje Hvarnes ble kjent, uttalte TV 2 at forholdet ikke var ideelt, men at det ikke fikk noen konsekvenser for ham som programleder for kommende sesonger.

AVSLØRTE VINNEREN:  TV 2 avslørte at Ingvild Skaare Thygesen vant to dager før finalen. Foto: Lars Eivind Bones.
AVSLØRTE VINNEREN: TV 2 avslørte at Ingvild Skaare Thygesen vant to dager før finalen. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Gaute Grøtta Grav ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Stjal mat Det har vært utallige sabotasjetilfeller gjennom «Farmen»-historien. Å stjele mat har forekommet i de fleste sesonger, men det konsekvente matjukset til Ommund Vareberg og de som kalte seg «mafiaen» er det få som kan overgå.

Under oppholdet på gården i 2004 førte han opp liste med sitt systematiske juks og hvordan han og gjengen tidvis fråtset i mat.

Etter «Farmen»-exiten viste Ommund Dagbladet et A4-ark med 71 punkter. Her kunne man lese seg til at kvartetten ved navn «mafiaen» hadde solide reserver å tære på i «kampen for tilværelsen»: Cola, chips, dopapir, potetmos, pepitakjeks, smør, honning, kaffe, sukker, risengrynsgrøt, Nugatti, ananas, Smil, Firkløver, drops, Absolut brennevin, sigarer, sigaretter, snus, Carlsberg-øl, bananer, appelsiner og melkesjokolade var bare noe av det gjengen jukset til seg.

- Nesten alt kommer fra turgåere. Gården lå nær bebyggelse. Så nær at jeg en dag gikk ned til flyplassen i Sogndal, har Ommund tidligere fortalt Dagbladet.

BLE KJÆRESTE MED PROGRAMLEDEREN: «Farmen»-vinneren Silje Hvarnes ble sammen med Gaute Grøtta Grav etter serieslutt: Foto: TV 2
BLE KJÆRESTE MED PROGRAMLEDEREN: «Farmen»-vinneren Silje Hvarnes ble sammen med Gaute Grøtta Grav etter serieslutt: Foto: TV 2 Vis mer

- Det beste jukset gjennomførte vi grytidlig den dagen jeg tapte tvekampen mot Snorre, fortalte Ommund.

- Jeg satt i den meget spartanske andrekjempebua, og fråtset i snitter med røkelaks, roastbiff og spekemat på. Som jeg skylte ned med halvannen liter cola. Alt sammen stjålet fra produksjonsbrakka til TV 2 som lå 200 meter utenfor gjerdet.

SYSTEMATISK JUKSER:  Ommund Vareberg stjal mengder med mat. Foto: Kristin Svorte
SYSTEMATISK JUKSER: Ommund Vareberg stjal mengder med mat. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media