Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Grevinne Alexandra av Danmark:

Skapte kongelig skandale i Danmark: Slik er grevinne Alexandras nye liv

- Jeg prøver å gjøre så normale ting som mulig.

VELOMTALT: Ekskona til danskenes prins Joachim, grevinne Alexandra, forteller at hun ønsker å leve et så normalt liv som mulig. Her avbildet i forbindelse med et veldedighetsarrangement i fjor høst. Foto: NTB Scanpix
VELOMTALT: Ekskona til danskenes prins Joachim, grevinne Alexandra, forteller at hun ønsker å leve et så normalt liv som mulig. Her avbildet i forbindelse med et veldedighetsarrangement i fjor høst. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen om at danske prins Joachim (48) og hans første kone, prinsesse Alexandra (53), skulle skilles, sendte sjokkbølger gjennom Danmark i 2004.

160 år hadde tross alt gått siden forrige skilsmisse fant sted i det danske kongehuset, og beslutningen ble umiddelbart sett på som - akkurat som da britenes prins Charles og prins Andrew begge skilte seg på 90-tallet - noe hårreisende.

Ekteskapsbruddet mellom prinseparet, som har sønnene Nikolai (18) og Felix (15) sammen, var såpass ukonvensjonelt at dronningen innledet annonseringen med en beklagelse.

SKILTE LAG: Eventyrromansen mellom Alexandra og Joachim tok brått slutt i 2005. Foto: NTB Scanpix
SKILTE LAG: Eventyrromansen mellom Alexandra og Joachim tok brått slutt i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Store overskrifter

- Det er med dyp beklagelse at dronningen og prinsen (prins Henrik, ektemannen, journ.anm.) har akseptert denne beslutningen, het det i begynnelsen av pressemeldingen.

De påfølgende overskriftene om prins Joachims noe utsvevende oppførsel som nysingel ungkar, gjorde trolig ikke prosessen noe enklere for det danske kongehuset. For prinsesse Alexandras del, som gikk over til å tituleres som grevinne etter skilsmissen, måtte hun selv tåle en rekke overskrifter i etterkant.

Det var særlig beskyldninger om at hun - litt for tidlig - hadde funnet tonen med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen, senere kjent som hennes andre ektemann, som ble trukket fram i pressens søkelys.

Oppmerksomheten rundt det frasklite kongemedlemmet roet seg derimot betraktelig i åra som fulgte, etter at den Hongkong-fødte 53-åringen giftet seg på nytt og gikk tilbake til et mer ikke-kongelig og tilbaketrukket liv.

Ny skilsmisse

Siden den gang har Alexandra dukket opp i offentligheten ved diverse anledninger, enten om det gjelder et av hennes mange veldedighetsprosjekter, eller utvalgte kongelige tilstelninger.

NYTT LIV: Grevinne Alexandra og hennes yngste sønn, prins Felix (15), avbildet i tilbakelente omgivelser i fjor høst. Foto: NTB Scanpix
NYTT LIV: Grevinne Alexandra og hennes yngste sønn, prins Felix (15), avbildet i tilbakelente omgivelser i fjor høst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bortsett fra da grevinnen valgte å skille seg for andre gang i 2015, har hun fortsatt å holde en relativt lav profil. I fjor valgte hun dessuten å kunngjøre at hun kommer til å si fra seg apanasjen hun mottar fra det danske kongehuset, på tre millioner kroner årlig, for å «komme seg videre i livet».

I et nytt intervju med det danske ukebladet Her & Nu gjør Alexandra det tydelig at hun i dag lever et tilnærmet normalt liv, langt unna kongelige livvakter og glamorøse gallakjoler.

53-åringen forteller blant annet at hun handler i matbutikker hjemme i København som alle andre, ofte sammen med sønnene.

- Jeg prøver å gjøre så normale ting med dem som mulig, forteller hun til ukebladet.

Ler av forsidene

Iveren etter å være folkelig til tross, grevinnen kommer nok aldri helt unna at hun en gang var en del av Danmarks kongefamilie, noe hun selv påpeker i intervjuet:

- I matbutikken hender det vi oppdager at det står noe tull om oss på forsidene av ukebladene. Det er en del av livene våre, og vi må nesten bare le av det, forteller hun.

I intervjuet forteller Alexandra også at hun aldri har vurdert å flytte tilbake til Hongkong, etter 23 år i Danmark.

Saken fortsetter under.

MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, Kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer

- Danmark er mitt hjemland. Det eneste jeg savner med Hongkong er utsikten ved havna, som er den fineste i verden, forteller hun.

I fjor fortalte grevinnen, i tv-programmet «Go' aften Danmark», at hun framover vil bruke tid på reising.

- H.C. Andersen var veldig smart da han sa «borte bra, men hjemme best». Mitt hjem er her, men det betyr ikke at jeg ikke vil reise. Jeg vil ut i verden og se, men jeg gjør det helt klart med danske øyne, fortalte hun i intervjuet.

Hennes første ektemann, prins Joachim, er for tida gift med prinsesse Marie, grevinne av Montpezat. De giftet seg i 2008, og har barna prins Henrik og prinsesse Athena sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!