Kim Kardashian West og Aaliyah:

Skapte voldsom debatt med halloween-kostyme. Nå forklarer hun seg

Reality-dronninga tar bladet fra munnen etter kritikken.

FORSVARER KOSTYMET: Kim Kardashian West fikk hard medfart da hun valgte å hylle den avdøde sangstjerna Aaliyah med dette kostymet, som er inspirert av musikkvideoen til hitlåta «Try Again». Nå forklarer hun bakgrunnen for kostymet. Foto: Splash News/ NTB scanpix
FORSVARER KOSTYMET: Kim Kardashian West fikk hard medfart da hun valgte å hylle den avdøde sangstjerna Aaliyah med dette kostymet, som er inspirert av musikkvideoen til hitlåta «Try Again». Nå forklarer hun bakgrunnen for kostymet. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I likhet med mange andre Hollywood-stjerner, liker reality-stjerna Kim Kardashian West (37) å «ta den helt ut» på kostymefronten i anledning halloween.

I år var det imidlertid ikke alle kostymene til «Keeping Up With the Kardashians»-stjerna som vekket like stor begeistring.

37-åringen måtte tåle krass kritikk for at hun kledde seg ut som den avdøde R&B-stjerna Aaliyah, ettersom de to ikke har samme etniske opphav. Flere mente at Kardashian West derfor benyttet seg av afroamerikansk kultur på en kritikkverdig måte.

Nå har tv-stjerna endelig besvart kritikken, skriver People Magazine og Huffington Post. Det gjør hun i et innlegg på sin egen hjemmeside.

- Aaliyah var en så fantastisk sanger, og hun vil alltid være en musikalsk legende. Jeg så på nettet at noen syntes kostymet mitt var usmakelig, og jeg er virkelig lei meg hvis det fornærmet noen, skriver hun.

BLE HYLLET: Aaliyah var bare 22 år gammel da hun omkom i en flystyrt på vei fra Bahamas til USA i august 2001. Foto: Jim Cooper/ AP/ NTB scanpix
BLE HYLLET: Aaliyah var bare 22 år gammel da hun omkom i en flystyrt på vei fra Bahamas til USA i august 2001. Foto: Jim Cooper/ AP/ NTB scanpix Vis mer

- Vi ser ikke hudfarge

I innlegget forklarer Kim Kardashian West at hun «ikke kledde seg ut som en rase eller en kultur», men som en kvinne hun alltid kommer til å beundre.

- For min del handler det alltid om kjærlighet og respekt. Jeg elsket at Kourtney (Kardashian, eldre søster, journ.anm.) kledde seg ut som Michael Jackson til et av kostymene sine, og at sønnen min var Axl Rose. Vi ser ikke [hud]farge i mitt hjem. Vi hedret folk og artister vi elsker og respekterer - det er så enkelt!

Huffington Post mener imidlertid at forklaringen til tobarnsmora ikke holder mål. Nettstedet skriver at «fargeblind-forsvaret» er for tynt, og at det ignorerer måten rasisme faktisk fungerer på i USA.

For øvrig er det ikke bare Kardashian Wests Aaliyah-kostyme som er blitt kritisert de siste dagene.

Ble hedret i Hollywood fredag

Tv-stjerna, som altså kledde seg ut som en rekke personer fra musikkens verden i anledning årets halloween-feiring, kledde seg også ut som den avdøde meksikansk-amerikanske sangeren Selena Quintanilla-Pérez.

Ifølge People var det mange som Twitter-brukere som reagerte negativt på kostymet, mens andre valgte å rose utkledningen hennes.

Kardashian West var iført en buksedrakt som var svært lik den Quintanilla-Pérez var ikledd på sin siste konsert - før hun ble skutt og drept, 23 år gammel.

HOLDT TALE FOR SELENA: Eva Longoria. Foto: Splash News/ NTB scanpix
HOLDT TALE FOR SELENA: Eva Longoria. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

Fredag ble for øvrig Quintanilla-Pérez hedret posthumt med en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame, ifølge CNN.

Blant andre sangstjernas familie og «Frustrerte fruer»-stjerna Eva Longoria (42), som kom fra samme by i Texas som Selena, var til stede.

- Da jeg vokste opp var det ingen som liknet meg noe sted. Det var som om noen som meg ikke eksisterte i amerikansk mainstream. Denne stjerna er ikke bare for Selena, men for alle Latinas (latin-amerikanske kvinner, journ.anm.), sa Longoria under markeringen.

Saken fortsetter under bildene.

TRAGISK DØD: Sangstjerna Selena ble skutt og drept av Yolanda Saldívar, tidligere manager og leder av sangerens fanklubb, i 1995. Foto: AP/ NTB scanpix
TRAGISK DØD: Sangstjerna Selena ble skutt og drept av Yolanda Saldívar, tidligere manager og leder av sangerens fanklubb, i 1995. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer
HYLLET MUSIKK-IKONER: Kourtney og Kim Kardashian utkledd som henholdsvis Michael Jackson og Madonna i anledning en av årets mange halloween-fester. Foto: Splash News/ NTB scanpix
HYLLET MUSIKK-IKONER: Kourtney og Kim Kardashian utkledd som henholdsvis Michael Jackson og Madonna i anledning en av årets mange halloween-fester. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer
FORBILDE: Kim Kardashian har flere ganger omtalt Cher som et av sine forbilder. I år kledde hun og bestevennen Jonathan Cheban seg ut som duoen Sonny og Cher. Foto: NTB scanpix
FORBILDE: Kim Kardashian har flere ganger omtalt Cher som et av sine forbilder. I år kledde hun og bestevennen Jonathan Cheban seg ut som duoen Sonny og Cher. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fikk hudfarge-kritikk

Dette er ikke første gang Kim Kardashian West har måttet tåle kritikk for hvordan hun framstår utad.

Da hun og dattera North West (4), som hun har med den afroamerikanske rap-stjerna Kanye West (40), stilte opp på forsida av Interview Magazine i august, var det flere som reagerte.

The Hollywood Reporter kunne den gang melde at en rekke Twitter-brukere reagerte på at 37-åringens hud tilsynelatende var blitt gjort mørkere for å matche datteras.

Og barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, uttalte til Dagbladet at foreldre ikke ukritisk bør påberope seg retten til å eksponere barna sine for offentligheten.

Det være seg på bladforsider, på tv eller i sosiale medier:

- De har ingen rett til å gjøre det. Barn er selvstendige individer, og ikke foreldrenes eiendom som gir dem rett til å bruke dem som de vil. Foreldrene er barnets verge, noe som forplikter dem til å beskytte dem og gjøre det som er til barnets beste. Hvis man vurderer å eksponere barnet sitt offentlig, må man spørre seg om det er til barnets beste, sa Mørch den gang.

INSPIRERER: Videoene til den norske bloggerne Karolina Maria Griciute (21) er sett nesten 12 millioner ganger. Nå lever hun av å sminke seg foran kameraet. Video med tillatelse fra Youtube/Karolina Maria Vis mer

Kulturell appropriasjon, som Kim Kardashian West ble beskyldt for under årets halloween-feiring, har for øvrig også vært et hett tema i Norge den siste tida.

Debatten blusset først opp etter at finansminister Siv Jensen kledde seg ut som indianer på en kostymefest i Finansdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer