Anne Brith Davidsen:

Skatteetaten: Flere brudd

Etter granskningen av selskapet avdekket skatteetaten at Anne Brith Davidsen blant annet har tatt ut ulovlig utbytte.

FLERE BRUDD: Skatteetaten har avdekket flere brudd etter en granskning av Anne Brith Davidsens selskap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FLERE BRUDD: Skatteetaten har avdekket flere brudd etter en granskning av Anne Brith Davidsens selskap. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen (46) i hardt vær etter at flere personer sto fram med krass kritikk, etter å ha betalt store summer for et influenserkurs de mener ikke sto til forventningene.

Etter Dagbladets avsløringer, havnet kursvirksomheten på Forbrukertilsynets bord. Konklusjonen ble at hun hadde brutt markedsførings- og angrerettloven.

Både Influencer Program AS og Anne-Brith AS ble begjært konkurs i midten av februar, og i mars ble konkursene behandlet i såkalt skiftesamling i Nedre Romerike tingrett. Der kom det fram at skatteetaten hadde iverksatt gransking av sistnevnte selskap.

Der karakteriserte bobestyrer Thomas Wangen driftskostnadene som «svært høye», og at dette var noe av det skatteetaten ville undersøke.

- Skatteetaten har iverksatt kontroll av selskapet. Bakgrunnen er at mange av disponeringene i selskapet tilsynelatende er av privat karakter, sa han da.

- UFIN: Tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen er i hardt vær etter at flere deltakere på hennes «influencerkurs» føler seg lurt. Dette er saken. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Avdekket lovbrudd

Nå er utfallet klart, og skatteetaten avdekket brudd på skattebetalingsloven og bokføringsloven, ifølge VG.

«Selskapet har ikke overholdt reglene om separering av forskuddstrekk og dokumentasjon av bokførte opplysninger. Videre er det avdekket at selskapet ikke har innberettet lønn til styreleder i henhold til regelverket. I tillegg til dette er det blitt utdelt ulovlig utbytte til Davidsen», står det i rettsdokumentet fra Romerike og Glåmdal tingrett ifølge avisa.

Det står ingenting om størrelsen på utbyttet Davidsen har tatt ut ulovlig. Forholdene vil ikke bli anmeldt.

Davidsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ga covid-19 skylden

Anne-Brith AS hadde i 2019 inntekter på 1,4 millioner kroner. Det gikk 310 000 kroner i underskudd samme år.

FYFAEN: Paret i «Luksusfellen» får sjokk når de får se hvor mye de har i gjeld. Video: Viaplay Vis mer

Ifølge VG har selskapet negativ egenkapital på nærmere 350 000 kroner. Influenser Program AS har minus 60 000 kroner etter fratrekk av gjeld. Derfor har ingen av selskapene mulighet til å dekke sine forpliktelser, og selskapene slettes derfor.

Davidsen selv har opplyst om at årsaken til konkurs i begge selskapene er sykdom og covid-19. Bobestyrer mente imidlertid at det var tvilsomt at coronapandemien hadde påvirket driften, ettersom selskapene var internettbasert.

En rekke konkurser

Davidsen var i en årrekke en profilert influenser, gjennom både egne kanaler og i TV 2-serien «Bloggerne». Hun ble populær i etterkant av programmet «Hele Norge Baker», og ga i 2019 ut den omstridte, men bestselgende boka «Kvinner som hater kvinner».

Etter avsløringene om influenserkurset trakk hun seg fra offentligheten, og har tross gjentatte forespørsler fra Dagbladet takket nei til intervju.

«LUKSUSFELLEN»: Deltaker Oliver Magnussen i «Luksusfellen» lekte storkar for noen år siden. Det må han betale for nå. Video: Viaplay Vis mer

Davidsen har vært involvert i flere konkurser tidligere. I 2016 ble selskapet Villa Perlesukker slått konkurs, og selskapet hadde da over 220 000 kroner i gjeld, meldte Dagens Næringsliv.

Selskapet Festkaker AS ble begjært konkurs i 2009, ifølge Helgelendingen. Selskapet drev med baking, og ifølge avisa var Davidsen medeier i aksjeselskapet med flere andre.

Hun var også styremedlem i selskapet Hilleborgs hus AS, som drev med salg av interiør. Dette selskapet gikk konkurs i 2006, ifølge Regnskapstall.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer