Prins Harry og Meghan Markle:

Skatteregler kan skape hodebry for Meghan og kongefamilien

Må skatte til USA - uavhengig av bosted.

SKATTETRØBBEL: Siden Meghan Markle er amerikansk statsborger, må hun skatte til USA - selv om bor i London. Det betyr at kongefamiliens formue kan bli avslørt. Foto: NTB scanpix
SKATTETRØBBEL: Siden Meghan Markle er amerikansk statsborger, må hun skatte til USA - selv om bor i London. Det betyr at kongefamiliens formue kan bli avslørt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er bare onsdag, men for prins Harry (33) og forloveden Meghan Markle (36) har uka allerede vært lang. På mandag annonserte de at de skal gifte seg til våren, noe som førte til både pressekonferanse og intervju med BBC samme dag.

Tirsdag ble det kjent at bryllupet vil stå allerede i mai, og at Markle etter bryllupet blir britisk statsborger. Mens enkelte politikere er nødt til å si fra seg sitt amerikanske statsborgerskap når de flytter utenlands, har kongelige trolig kommet seg unna denne regelen.

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

Dersom Markle bestemmer seg for å beholde sitt amerikanske pass, som igjen vil sørge for at barna hennes får det automatisk tildelt ved fødsel, kan det by på store problemer for den britiske kongefamilien. Det spekulerer flere eksperter på overfor Washington Post.

Regel fra 1862

Trøbbelet ved å ha dobbelt statsborgerskap i seg selv er nærmest ikke-eksisterende, men dersom du er statsborger i USA eller Eritrea kan det hende at du får en keitete selvangivelse.

På grunn av en regel fra 1862 er du nemlig pliktig å skatte til USA selv om du ikke bor der.

Regelen kom som følge av borgerkrigen på den tida, og ble opprettet som en måte å straffe menn som rømte fra hjemlandet på under krigen. På den måten kunne man fortsatt få deres skattepenger inn i landet, selv om de ikke bodde der.

Det er trolig det Meghan Markle nå må gjøre. Selv om hun skal bo inne på Kensington Palace og trolig ikke utføre noe arbeid i USA, må selvangivelsen hennes leveres ved IRS, USAs føderale forvaltningsorgan for innkreving av skatt. Selv med kongelig status kommer man ikke unna denne regelen.

Dette er i og for seg ikke problematisk. Det flere eksperter spekulerer på om kan være problematisk for kongehuset som helhet, er at andre får innsyn i økonomien deres.

GIFTERMÅL NESTE: Prins Harry og Meghan Markle møtte pressen etter nyheten om at de skal gifte seg til våren. Video: AP / Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Frykt for lekkasjer

Om hun har mer enn 150 000 dollar, eller 1,2 millioner kroner, i formue fra det skattepliktige året, må hun fylle ut et skjema. Skjemaet, med det karismatiske navnet «8938», plikter henne til å oppgi hva hun har i formue og hvor det befinner seg. Det er en kjent sak at den britiske kongefamilien sitter på mye penger, hvor noe av det blant annet befinner seg i utenlandske fond.

Skatteinformasjonen blir ikke offentlig av den grunn, slik som i Norge, men det er en risiko for at den kan lekkes.

Dersom dokumentet havner på avveie, kan hvem som helst se hvor mange millioner av pund Harry og Meghans kommende formue faktisk vil være på.

- Det er jo ikke umulig å tenke seg til at et skjema fylt ut av kona til en kongelig vil trekke til seg litt oppmerksomhet, forteller en skatteadvokat til avisa.

David McClure, som har skrevet bok om hvordan kongelige tjener og forvalter penger, sier til den amerikanske avisa at det lenge har vært umulig å få innsyn i økonomien til dronning Elizabeths familie. Han mistenker at dronningen ikke engang vet hvor mye penger som er satt i system.

Ifølge australske News har den 33 år gamle prinsen alene en samlet formue på flere millioner. Da moren hans døde, arvet han blant annet 177 millioner kroner.

Årlig deler Harry og William også en apanasje på nærmere 40 millioner kroner. Det er også mulig at han får avkastning fra flere av kongehusets fond inn på konto, som totalt sett utgjør en massiv formue.

Først etter bryllupet får vi trolig svar på hvorvidt Markle velger å beholde statsborgerskapet i USA eller ei. Hun har heller ikke uttalt seg om saken. Tirsdag ble det derimot kjent at hun slipper å bekymre seg for kostnadene til det kommende bryllupet, som utvilsomt vil være skyhøye.

Det tar kongefamilien på sin regning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer