May og John Northug:

Skilles etter 37 år

- I en livskrise nytter det ikke å synes synd på seg selv.

GÅR FRA HVERANDRE: May og John Northug har bestemt seg for å skille seg, etter 37 års samliv. Her er de fotografert med sønnen Petter i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GÅR FRA HVERANDRE: May og John Northug har bestemt seg for å skille seg, etter 37 års samliv. Her er de fotografert med sønnen Petter i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

I over 30 år har Norges kanskje mest kjente idrettsfamilie, familien Northug, stått sammen i både medvind og motgang. Pappa John (61) og mamma May (52) har ofret alt for sine tre sønners ambisjoner i langrennssporet, og heiet frem Petter (33), Tomas (29) og Even (23) fra sidelinjen og på hjemmebane.

Nyheten om at ekteparet nå har valgt å gå fra hverandre, overrasker nok derfor mange. Overfor Se og Hør bekrefter pappa Northug skilsmissen.

SKILLES: Det er i ukas utgave av Se og Hør at John Northug bekrefter skilsmissen. Foto: Faksimile Se og Hør
SKILLES: Det er i ukas utgave av Se og Hør at John Northug bekrefter skilsmissen. Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

- I en livskrise nytter det ikke å synes synd på seg selv, og dyrke sorgen. Livet går videre. Min førsteprioritet er å være der for gutta mine, sier han.

Støtter sønnene

May og John Northug har altså bestemt seg for å gå fra hverandre etter 37 års samliv. De møtte hverandre i ungdommen, og aldersforskjellen på ni år skulle ikke bli noen stopper for kjærligheten deres. Sammen fikk de tre sønner, som alle har gjort det stort i langrennssporet.

Fra sidelinjen har foreldrene stått heiende utallige ganger, med flagg, kubjeller og alt som hører med. De har også uttalt seg til pressen om hvor stolte de er av barna.

GODE STØTTESPILLERE: John og May Northug er alltid der for sønnene sine. Her er de fotografert med Petter i Val Di Fiemme i Italia i 2015. Foto: NTB Scanpix
GODE STØTTESPILLERE: John og May Northug er alltid der for sønnene sine. Her er de fotografert med Petter i Val Di Fiemme i Italia i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At foreldrene har vært en god støtte i løpet av karrieren, er noe Petter Northug ved flere anledninger har takket dem for, og da Petter gikk OL i Sotsji i 2014, var de blant tilskuerne.

- Det har betydd mye å ha dem her. Familien er det viktigste. Det vanskeligste med å være toppidrettsutøver er å være borte fra dem, sa Petter Northug til Se og Hør den gang.

OVERRASKET: Petter Northug skulle bare signere noen bøker i Oslo sentrum, men Rød løpers reporter Thea hadde andre planer. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Gjorde det sammen

Da eldstesønnen bestemte seg for å legge langrennsskiene på hylla i fjor, var det en avgjørelse foreldrene støttet.

Pappa John var den første som fikk vite om sønnens valg.

- Han var på besøk her før helgen, så vi pratet ikke direkte om det da, men litt mer generelt. Jeg tror han kjenner meg såpass godt at han får meg til å gjøre avgjørelsene enklere. Selv om vi ikke hadde en lang samtale, føler jeg vi gjorde det sammen, sa skistjerna under pressekonferansen i desember.

TÅREVÅTT: Petter Northug jr. åpner opp dagen han la opp. Hele intervjuet kan sees når «Senkveld» har premiere fredag kveld kl. 22.15. Vis mer

John Northug kunne overfor VG fortelle hvordan han tok nyheten.

- Jeg gratulerte ham med avgjørelsen og langrennshistorien han har skrevet. Det som betyr noe for meg, er at gutten har det bra. Toppidrett er brutalt. Alt må stemme. Hvis du ikke tåler hardkjøret, er det over, sa han til avisa den gang.

- Jeg ville ikke at han skulle bli stående fast. Nå kan han gå videre med livet. Både jeg og May er lettet over at han faktisk har tatt avgjørelsen, la han til.

Tomas Northug har også lagt opp som skiløper. Det gjorde han i 2017.