Andreas Håtveit:

Skjeller ut TV-stjerna: - Blir kvalm

Andreas Håtveits utsagn om homofile og ugifte KRIK-ledere skaper reaksjoner.

PROVOSERER: Det er mange som har latt seg provosere av den tidligere skistjerna Andreas Håtveit sine uttalelser om ledere i KRIK. Blant disse er Niklas Baarli. Her er Håtveit avbildet i 2013. Foto: NTB Scanpix
PROVOSERER: Det er mange som har latt seg provosere av den tidligere skistjerna Andreas Håtveit sine uttalelser om ledere i KRIK. Blant disse er Niklas Baarli. Her er Håtveit avbildet i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det stormet rundt den tidligere freeski-stjerna Andreas Håtveit (33).

Årsaken er at han i et intervju med den kristne avisa Dagen uttalte at han blant annet er «bekymret» for hvor man setter standarden for ledere i den kristne ungdomsorganisasjonen Kristen Idrettskontakt (KRIK), en organisasjon den tidligere X-Games-vinneren selv er instruktør for.

Håtveits uttalelser har sørget for flere presseoppslag, blant annet hos NRK. På den tidligere OL-deltakerens Instagram-konto har det den siste tida rent inn med negative kommentarer, og flere kjente profiler raser mot den tidligere «Mesternes mester»-deltakeren.

- Ledere er forbilder

Bakgrunnen for Håtveits uttalelser er at organisasjonen i august gjorde et vedtak som åpnet opp for at de frivillige lederne kunne ha et annet verdisyn enn KRIKs offisielle, deriblant at samlivsform ikke lenger skulle være avgjørende for valg av personer til lederverv.

FÅR REAKSJONER: Andreas Håtveit får sterke reaksjoner på sine uttalelser. Her er han avbildet i forbindelse med deltakelsen i «Mesterne mester» i 2016. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
FÅR REAKSJONER: Andreas Håtveit får sterke reaksjoner på sine uttalelser. Her er han avbildet i forbindelse med deltakelsen i «Mesterne mester» i 2016. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer

- Etter at jeg ble far selv, har jeg blitt mer bevisst på at ledere er forbilder. På leir er lederne ofte de tøffeste og de som man ser opp til. Da må vi ikke ha slappe kriterier for hva lederne tror på, uttalte Håtveit til den kristne avisa.

Det har fått radioprofil Niklas Baarli (30) til å reagere sterkt. I flere innlegg på Instagrams historiefunksjon, skriver han blant annet at Håtveit er en «ræva» fyr.

REAGERER: Niklas Baarli er blant dem som reagerer sterkt på Andreas Håtveits uttalelser. Skjermdump: Instagram
REAGERER: Niklas Baarli er blant dem som reagerer sterkt på Andreas Håtveits uttalelser. Skjermdump: Instagram Vis mer

- Jeg håper barna dine bitchslapper deg rundt når de blir gamle nok. Tenk på hva du sender ut av signaler til unge, usikre mennesker, skriver han, og avslutter:

- Dra til helvete. Du tror jo faktisk på det.

- Skader unge og usikre

Til Dagbladet sier Baarli, som selv er forlovet med den tidligere «Trekant»-programlederen Benjamin Silseth (28), at han reagerer på at Håtveit snakker om forbilder, når han opplever at 33-åringen selv viser seg å være det dårligste forbildet av samtlige norske idrettsstjerner.

Til nettstedet Fri Flyt har Håtveit utdypet utsagnene fra intervjuet med Dagen. På spørsmål om det er påvirkningen på egne barn, eller verdispørsmålet som er årsaken til at han selv aldri ville sendt sine egne barn på en kristen idrettsleir - med homofile ledere - svarer han at det er begge deler. Denne kommentaren reagerer Baarli ekstra på.

- Når han attpåtil sier at det ikke bare handler om religionsdelen, men at han «er redd for påvirkning» og ikke ville sendt egne barn til leire med homofile ledere, blir jeg kvalm, sier Baarli til Dagbladet.

- Jeg håper han kommer ut av den konservative drittgjørma han er i ferd med å drukne i, og innser at han gjør skade på unge, usikre mennesker som leser slagguttalelsene hans i avisene og kanskje tror de ikke er gode nok. Det finnes skeive kristne, og de er verdt minst like mye - og har like stor rett til å være hele seg, som Andreas, sier Baarli.

Dagbladet har forelagt uttalelsene i denne saken for Håtveit. Han er kjent med kritikken mot ham, og opplyser i en SMS at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

- Trangsynt

Komiker og foredragsholder Sofie Frøysaa (30) har selv vokst opp med to mødre. Hun mener Håtveit etterspør en «standard» som diskriminerer.

- Håtveit sier han er bekymret for hvor man setter standarden for ledere i KRIK. Jeg blir bekymret selv, jeg, når «standarden» han etterspør er å diskriminere enkelte mennesker og deres rett til å elske hvem de vil, sier hun til Dagbladet.

REAGERER: Sofie Frøysaa har selv vokst opp med to mødre og reagerer sterkt på Andreas Håtveits uttalelser. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Sofie Frøysaa har selv vokst opp med to mødre og reagerer sterkt på Andreas Håtveits uttalelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun reagerer også på at Håtveit sier han er blitt mer bevisst på at «ledere er forbilder» etter at han selv ble far.

- Det er jo et råd han selv burde følge: Å lære barna sine om mangfold og inkludering. Jeg er veldig glad mine to mødre har lært meg akkurat det, og at jeg ikke har vokst opp med en så trangsynt og hånlig forelder som han. Snakk om å være et ræva forbilde, sier Frøysaa.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Ikke skikket som leder

TV-profil og standupkomiker Adam Schjølberg (37) understreker at Håtveit har sin rett til å ha sin mening, men mener dette viser at han selv ikke er skikket til å være leder.

- Han tar for gitt at det ikke er noen yngre homofile i organisasjonen han nå merker som mennesker med mindre verdi. Og med det oppfordrer til ungdom til lav selvtillit, depresjon og kan risikere å få tapte liv på sin samvittighet. Det håper jeg han er voksen nok til å forstå, at han må eie ansvar for i så fall, sier han, og fortsetter:

- Uttalelsene hans er helt uten faktagrunnlag og viser at han selv i hvert fall ikke er kvalifisert til å være leder selv. Det er lite gjennomtenkt og uten konsekvenstenkning. Homofile kan helt klart være gode, kristne ledere. Legning har ingenting å gjøre med valg av tro.

Schjølberg sier til Dagbladet at han personlig «vender det andre kinnet til», noe han alltid har gjort med det han har opplevd som homofobe uttalelser fra kristne.

- Det virker ikke som de selv forstår betydningen av akkurat det, iblant. Og at vi som blir kritisert og motarbeidet, ofte oppfører oss mer «kristent» enn dem selv.

- Håper andre kristne reagerer

Schjølberg bekymrer seg likevel mest over signalene uttalelsene sender til yngre, kristne homofile.

- Han sender et signal om at de ikke har en plass hos dem. Ingen framtid hos dem. Spesielt de som kanskje er født inn i trossamfunnet eller føler tilhørighet der. Disse uttalelsene har utelukkende negativ effekt for kristne homofile ungdommer og pålegger dem ytterligere indre konflikt.

- SPØR PRESTER: Kjell Ingolf Ropstad vil ikke svare på om han mener seksualiteten hører til et ekteskap mellom mann og kvinne. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Han håper at andre kristne forstår at det er nå de må bruke stemmen sin, si at Håtveit tar feil, og vise ungdom at de trenger dem. At ungdommen også er framtida i deres egen tro, og at de selv så absolutt kan finne en plass og karriere som troende.

- Opp til generalforsamlingen

Dagbladet har vært i kontakt med generalsekretær i KRIK, Silje Kvamme Bjørndal, som forteller at Håtveits ståsted i denne saken ikke er nytt for KRIK.

- Hans siste uttalelser har ikke noe å si for styrets vedtak. KRIK er en bevegelse for trosglede og idrettsglede, det er det som motiverer hundrevis av frivillige hvert år til å bidra som ledere i våre lokallag og på våre leire.

På spørsmål om de nå vil gjøre noen endringer som følge av Håtveits uttalelser, svarer Kvamme Bjørndal følgende:

- Nei, nå er dette opp til KRIKs generalforsamling som avholdes i november. Jeg håper ikke mediesaker rundt mer eller mindre profilerte kjendiser får avgjøre hvilken retning KRIK skal gå i framover. KRIK har alltid vært en tverrkirkelig og lavterskel døråpner inn til kristen tro for alle som er glad i idrett og aktivitet, og det håper jeg at vi fortsatt skal kjennetegnes av, sier hun, og fortsetter:

- Styret har ønsket å samle den store KRIK-familien, som selvsagt også inkluderer homofile kristne, og nå er det opp til generalforsamlingen om de også ønsker å stille seg bak styret i dette. Det er for øvrig min innstendige oppfordring at vi som KRIKere skal ta vare på hverandre gjennom dette - og være så respektfulle og ryddige i debatten som overhodet mulig. Jesus må være vårt felles forbilde, også når vi er uenige, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer