Eurovision:

Skjerper sikkerheten etter mulig brist

Eurovision sier de tar sikkerheten på høyeste alvor.

SIKKERHETEN SKJERPES: EBU melder lørdag ettermiddag at de har bestemt seg for å skjerpe sikkerheten etter en hendelse torsdag. I kveld opptrer norske KEiiNO i Eurovision-finalen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIKKERHETEN SKJERPES: EBU melder lørdag ettermiddag at de har bestemt seg for å skjerpe sikkerheten etter en hendelse torsdag. I kveld opptrer norske KEiiNO i Eurovision-finalen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

To menn skal ha tatt seg inn på det beskyttede området til Eurovision Song Contest under torsdagens semifinale. Det skrev Aftonbladet i går.

Rundt en time inn i sendingen skal mennene ha klart og tatt seg forbi de ytre gjerdene, og inn til de indre avsperringene der de besøkende må passere gjennom en sikkerhetsstasjon.

Her skal de to mennene ifølge vitner Aftonbladet har snakket med ha klart å komme seg forbi sikkerhetsstasjonen, og kommet seg inn til pressesenteret gjennom en uovervåket nødutgang.

INN HIT: To menn skal ha tatt seg inn på pressesenteret torsdag kveld. Nå skjerpes sikkerheten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INN HIT: To menn skal ha tatt seg inn på pressesenteret torsdag kveld. Nå skjerpes sikkerheten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Varslet vaktene

Øyenvitner skal ha fortalt at de så mennene filme pressesenteret, før de forsvant inn på et toalett i lokalene der de ble i omtrent fem minutter. Vitner på stedet skal deretter ha varslet sikkerhetsvaktene.

I en e-post bekreftet EBU at de fikk inn en alarm om hendelsen torsdag kveld.

- Vi tar sikkerheten for alle som arbeider på og besøker områder som arenaen veldig alvorlig. Arrangøren arbeider med lokale myndigheter og et velrenommert privat sikkerhetsselskap. Sikkerhetsnivået er på linje med lokal lovgivning og de høye krav EBU har, sa en pressetalsperson til Aftonbladet.

Nå skjerpes sikkerheten i forkant av finalen. Det bekrefter EBU i en uttalelse lørdag ettermiddag.

- Vi tar sikkerheten og tryggheten til alle som jobber med eller skal delta på Eurovision Song Contest veldig seriøst. Vi har mottatt en melding angående uvedkommende som oppholdt seg på pressesenteret torsdag. Vi tok affære med en gang, og undersøkte saken nøye. Nå har vi bestemt oss for å forbedre den synlige tilstedeværelsen av vakter på pressesenteret. Ekstra sikkerhetsvakter er også til stede i og rundt området, og ekstra runder blir tatt, står det i uttalelsen.

SYNLIGE VAKTER: Ifølge EBU og Dagbladets reporter på stedet, er sikkerheten tatt på alvor i Tel Aviv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SYNLIGE VAKTER: Ifølge EBU og Dagbladets reporter på stedet, er sikkerheten tatt på alvor i Tel Aviv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Som en flyplass

Videre heter det i meldingen at de årlig prioriterer sikkerheten, og at den er etter flyplass-standarder - med metalldetektorer og gjennomlysning av all innkommende bagasje. De skriver at de har 600 vakter, 300 politikonstabler og 350 sikkerhetskameraer på området til enhver tid.

- EBU går aldri på kompromiss med sikkerhet. Vi har tillit til forsikringene som er gitt oss i dag, sier Stig Karlsen, som er leder for den norske delegasjonen i en uttalelse.

Av de norske mediene har VG og TV 2 varslet at de ikke kommer til å være til stede under kveldens finale. Også svenske Aftonbladet og nyhetsbyrået TT følger finalen utenfor presseområdet.

- Jeg forventer høyere sikkerhet på et verdensarrangement som dette, som dessuten foregår i et urolig område, sier redaksjonssjef Karin Schmidt Hellsing i Aftonbladet til NTB.

Sikkerhetstiltakene beroliger ikke Helsing.

- EBU sier at sikkerheten er høy, men hendelsen mener jeg viser det motsatte, sier redaksjonssjefen.

Aftenposten, NTB og Dagbladet kommer til å bli på stedet. Det samme gjør Fædrelandsvennen, P4 og Ságat. Dagbladets reporter på stedet sier at de opplever at sikkerheten blir tatt på alvor.

- Før du kommer inn på området, blir vesker og bagger sjekket ved porten. Dersom du skal inn på pressesenteret, må du gjennom en ny sikkerhetssjekk, tilsvarende flyplasssikkerhet. Området er også fullt av bevæpna vakter, sier reporter Marie Røssland, og fortsetter:

EUROVISION: Det islandske bandet Hatari vekker oppsikt i Eurovision. Bandet har en klar politisk agenda, og overfor Dagbladet hinter de til at de kan overraske på scenen under lørdagens finale. Video: Christian Roth Christensen / Marie Røssland. Foto: Reuters Vis mer

- Men ulikt sikkerhetskontrollen på flyplasser, blir ikke elektronisk utstyr, som kameraer og datamaskiner, scannet hver for seg. De sender hele baggen gjennom maskinen. Dette har jeg overhørt at flere journalister har synes har vært merkelig.

Valg av Tel Aviv som vertsby har vært kontroversielt, på grunn av den pågående konflikten mellom Israel og Palestina. Sikkerhet har derfor hele tida vært diskutert i prosessen.