«Farmen»-Kåre

Skrekkulykke: - Brystkassa dratt inn

TV-profilen var bare et sekund eller to fra å bli drept - rett foran øynene på sin far.

ALVORLIG SKADD: Farmen-Kåre Skaret Bjøringsøy ble alvorlig skadd i en arbeidsulykke. Video: Tor Lindseth Vis mer
Publisert

Kåre Gunnar Skaret Bjøringsøy (36) imponerte stort i årets «Farmen». I går måtte han imidlertid takke for seg etter å ha blitt slått ut i en kunnskapskonkurranse.

- Jeg følte det som en seier bare å komme til finaleuka. Jeg vant to tvekamper på veien og hadde ikke åpnet gårdsboka mer enn én gang! Jeg trodde aldri jeg skulle komme meg så langt, jeg har ikke vunnet noe som helst i livet, fortalte han til Dagbladet.

Men bygdeværingen skal være glad for at han i det hele tatt er i live. For godt og vel 20 år siden holdt det nemlig på å gå fryktelig galt da den gang 16 år gamle Kåre skulle hjelpe sin far med «siloslåtten» hjemme på familiens gård på Smøla i Møre og Romsdal.

- Det vil si at vi slo gress og skulle få det opp i en traktorhenger. Og så kjørte vi det til et transportbånd, som fikk gresset opp i silioen. Vi pleide å ta av fôrhøsteren hver gang vi skulle tømme hengeren, og da surret og gikk fôrhøsteren, forklarer han til Dagbladet.

FARMEN: Da han røyk ut av Farmen, gikk han rett på McDonalds og kjøpte ti Big Mac. Video: TV2 / Dagbladet / Rød Løper Vis mer

Skjebnesvanger «snarvei»

En fôrhøster er et traktorredskap som brukes til å høste gress - med skarpe «kniver» på bakkenivå som kutter gresset. Denne dagen skulle det imidlertid bli svært dramatisk etter at Kåre tok vel mye risiko, noe som kunne kostet ham livet.

Han fortsetter:

- Vi rygget oss inn til transportbåndet med traktor, henger og fôrhøster. Både traktor og fôrhøsteren gikk, fôrhøsteren slo ikke - men akslinga gikk jo. Jeg sto ved transportbåndet, mens min far kjørte traktoren.

MÅTTE REISE: I går var eventyret over for Heidi Persdatter Greiner Haaker og Kåre Gunnar Skaret Bjøringsøy. Foto: Alex Iversen / TV 2
MÅTTE REISE: I går var eventyret over for Heidi Persdatter Greiner Haaker og Kåre Gunnar Skaret Bjøringsøy. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Pappa Tormod Bjøringsøy (66) hadde en Solo-flaske bak setet i traktoren, og det visste hans 16 år gamle sønn godt. Han bestemte seg for å hente flaska - men tok den «letteste» veien for å komme seg dit.

Det skulle han aldri ha gjort.

- Jeg burde gått inn i førerhuset, men jeg klatret opp fra baksiden og gjennom bakruta. Jeg sto på ei ramme - der akslinga var. Jeg tok tak i Solo-flaska, men det var så glatt at jeg skled. Det neste som skjedde var at nederste del av skjorte og genser blir dratt inn i akslinga på fôrhøsteren. Deretter gikk det ganske fort.

SKREKKSLAGEN: Kåre Gunnar Skaret Bjøringsøy ble som 16-åring hardt kvestet i en ulykke på gården. Minnene bærer han med seg på kroppen, selv om sårene har grodd seg godt til. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
SKREKKSLAGEN: Kåre Gunnar Skaret Bjøringsøy ble som 16-åring hardt kvestet i en ulykke på gården. Minnene bærer han med seg på kroppen, selv om sårene har grodd seg godt til. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Reagerte lynraskt

Nærmest på mirakuløst vis klarte «Farmen»-deltakeren å holde igjen med hendene på ramma over, der fôrhøsteren var festet. Litt etter litt ble genseren revet av ham, og til slutt hadde den skrekkslagne gutten bare en liten flik igjen rundt halsen.

- Men høyrehånda ble med inn i akslinga. Brystkassa ble også dratt inn, den slo til på brystkassa mi, erindrer han.

HARDHAUS: Bjøringsøy har lange arbeidsdager hjemme på Smøla. Arbeidsdagene var ikke noe kortere inne på «Farmen»-gården. Foto: Espen Solli / TV 2
HARDHAUS: Bjøringsøy har lange arbeidsdager hjemme på Smøla. Arbeidsdagene var ikke noe kortere inne på «Farmen»-gården. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

På det tidspunktet skal pappa Tormod ha stått utenfor traktoren. Heldigvis hadde han oppdaget at sønnen skled og ramlet.

- Han var utrolig rask med å komme løpende til og trykke på nødknappen. Han sa det selv etterpå - at han var veldig usikker på hva han skulle finne da han beveget seg bak traktoren.

BARE NESTEN: To deltakere måtte forlate «Farmen»-gården på den første dagen av finaleuka. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Mirakuløst

Det han fant var en Kåre som satt bom fast med hånda i klem.

- Jeg er usikker på om det var min bror eller min far som skar meg løs. De fikk kastet meg inn i bilen og kjørt mot legevakta, forteller 36-åringen, som priser seg lykkelig for at faren reagerte så raskt som han gjorde da han så hva som hadde skjedd.

NÆRT FORHOLD: Mamma Jorunn tok godt vare på sønnen sin etter den alvorlige ulykka på starten av 2000-tallet. Foto: Tor Lindseth / TV 2
NÆRT FORHOLD: Mamma Jorunn tok godt vare på sønnen sin etter den alvorlige ulykka på starten av 2000-tallet. Foto: Tor Lindseth / TV 2 Vis mer

- Hadde det gått to sekunder til er det langt fra sikkert at jeg hadde overlevd. Det er så små marginer at det kan ha vært snakk om mindre enn to sekunder også. Når hånda forsvinner nedi der, da er det ikke langt om å gjøre at det ender i katastrofe.

EXIT: Det var Gunnar Svingen og Robert Scott som møttes til tvekamp i «Farmen». Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Bygdeværingen har fortsatt synlige arr etter hendelsen - både på brystet og på den ene armen.

- Men jeg brakk ikke armen. Og med tanke på posisjonen den sto i er det mirakuløst at det ikke skjedde, sier han alvorlig.

- Tenker positivt

Pappa Tormod skal, ifølge Kåre, rett etter dramatikken ha sluttet med gårdsdrift.

- Jeg vet ikke om denne opplevelsen var årsak til det. Men jeg har en følelse av at det er grunnen, selv om han ikke vil si det selv. Egentlig skal det være et sikkerhetssystem over disse akslingene, men sånt fantes ikke da jeg var 16.

SØT MUSIKK: Tonje og Simon fant tonen på «Farmen», og har bevart den gode stemningen. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Og:

- Pappa har sagt til meg mange ganger at han er så glad for at det gikk så bra som det gjorde. Men det var min skyld, man skal aldri klatre bakpå der, så han har ikke skylda for noe av det. Det er nok bare farsinstinktet som slår inn.

- Hva tenker du nå, drøyt 20 år etterpå, om det som skjedde?

- Jeg velger å tenke positivt, det jo gikk bra. Jeg kan ikke tenke på hva som kunne skjedd. Det kunne skjedd at jeg hadde overlevd, men kommet tilbake til livet med varige men. Det ville vært enda verre tror jeg.

DEILIG: Vinneren av tvekampen på «Farmen» var veldig fornøyd med å vinne akkurat denne kampen. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

- Blodet sprutet

Den populære TV-profilen skal ha uteblitt fra skolen i nesten et halvt år mens han kom seg til hektene igjen.

- Jeg hadde store smerter. Jeg husker da jeg sto oppreist på gårdstunet etter ulykken - jeg var jo bevisst. Blodet sprutet. Vi skjønte at noe var galt, men lurte lenge på hvor galt det hadde gått. Det så ut som at jeg kom rett fra krigen.

KAFFEKOS: «Farmen»-Kåre har tidligere vært åpen om at han avstår fra alkohol. Da er det heller kaffe det går i hjemme hos mamma. Foto: Tor Lindseth / TV 2
KAFFEKOS: «Farmen»-Kåre har tidligere vært åpen om at han avstår fra alkohol. Da er det heller kaffe det går i hjemme hos mamma. Foto: Tor Lindseth / TV 2 Vis mer

Bjøringsøy ble innlagt på sykehuset, men legene fant heldigvis raskt ut at han ikke hadde pådratt seg alvorlige skader. Etterpå ble han tatt med hjem og pleiet av mamma Jorunn Skaret (66), som jobbet i hjemmesykepleien.

- Jeg lå hjemme og ble pleiet i flere måneder. Jeg var neddopa for det var så vondt, bedyrer «Farmen»-deltakeren, som har opplevd mer dramatikk i livet - og som også er grunnen til at han ikke lenger har bilder av seg selv fra dagene og ukene etter den skjebnesvangre dagen på starten av 2000-tallet.

NERVEPIRRENDE: Grethe og Daniel møttes til den aller siste duellen på «Torpet», før deltakerne skal inn på «Farmen» for å kjempe om en plass der. Video: TV 2 Play/Rød Løper Vis mer

- Huset vårt brant ned i 2016, så da forsvant alt. Faren min rakk å komme seg ut, så det gikk bra. Det aller verste med denne brannen var at det skjedde 16. mai. Dressen min var ferdig strøket til 17. mai og hang på kjøkkenet. Så det ble ikke dress på meg på nasjonaldagen den dagen, sier han avslutningsvis til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer