<strong>STJERNE:</strong> Haley Joel Osment ble i 2000 nominert til en Oscar for sin innsats i suksessfilmen «Den sjette sansen». Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Haley Joel Osment ble i 2000 nominert til en Oscar for sin innsats i suksessfilmen «Den sjette sansen». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Haley Joel Osment:

Skremte og sjarmerte en hel verden for 20 år siden. Så gikk han under jorda

Valgte andre veier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2019 kan vi feire flere jubileer. Det er 20 år siden Britney Spears og Ricky Martin toppet listene med henholdsvis « ... Baby One More Time» og «Viva' La Vida Loca», men 1999 var også et godt filmår.

Det er spesielt en film som huskes av filmelskere verden over. Vi fikk nemlig se «Den sjette sansen», som ble nominert til flere prestisjetunge Oscar-priser. Det var også filmen som satte regissør M. Night Shyamalan på kartet.

Med verdensstjerna Bruce Willis (63) i en av hovedrollene, var det enkelt å reklame for den tidvis gufne spenningsfilmen. Det er imidlertid prestasjonene til Haley Joel Osment (30), som under innspillingen var ti år gammel, som for mange gjorde sterkest inntrykk.

<strong>SØTNOS:</strong> Haley Joel Osment ble verdensstjerne i veldig ung alder. Foto: NTB Scanpix
SØTNOS: Haley Joel Osment ble verdensstjerne i veldig ung alder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I rollen som Cole var han både dyktig, og samtidig svært nifs. Sitatet «I see dead people» ga de fleste et gufs for 20 år siden, men skuespilleren bak har nesten forduftet helt fra rampelyset. Det var hans eget valg.

Eventyrlig start

Osment er i dag blitt 30 år gammel, og har, til en viss grad, trappet ned på skuespilleroppdragene. Jo da, han har hatt roller i flere filmer på 2000-tallet, men ingen av dem kan sies å ha oppnådd noe særlig suksess.

At skuespilleren, som er født og oppvokst i Los Angeles, hadde sin første store rolle i «Forrest Gump», burde ha satt standarden for karrieren.

Det skal nevnes at han allerede som fireåring startet karrieren, da han ble oppdaget av en talentspeider på IKEA - av alle steder. De hadde tro på den unge amerikaneren, som kort tid etter ble castet til en rolle i serien «Thunder Alley».

Dette var i 1994, samme år som han spilte sønnen til Forrest Gump. Suksessen, med Tom Hanks i hovedrollen, vant flerfoldige priser, og dro inn flere milliarder kroner det året. På den måten ble også den unge gutten svært kjent.

<strong>VERDENSBERØMT:</strong> Haley Joel Osment ble verdensskjent som Cole i «Den sjette sansen». Få år seinere forsvant han brått fra rampelyset. Foto: NTB Scanpix
VERDENSBERØMT: Haley Joel Osment ble verdensskjent som Cole i «Den sjette sansen». Få år seinere forsvant han brått fra rampelyset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Karrierens desiderte høydepunkt kom først i 1999, da det ble bestemt at han skulle spille den lille gutten i den «Den sjette sansen». Da filmen kom ut var han bare elleve år gammel, men den unge alderen stoppet ikke kritikerne fra å applaudere den unge skuespilleren.

Han ble seinere nominert til Oscar for sin innsats i filmen. Uten å avsløre for mye, kan «Den sjette sansen» beskrives som en psykologisk spenningsfilm med litt av en «plot twist» mot slutten.

<strong>LYSENDE FRAMTID:</strong> Osment, her fotografert på Oscar-utdelingen i 2000 sammen med Kevin Spacey og Stephen Spielberg, ble spådd ei lysende framtid i bransjen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LYSENDE FRAMTID: Osment, her fotografert på Oscar-utdelingen i 2000 sammen med Kevin Spacey og Stephen Spielberg, ble spådd ei lysende framtid i bransjen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Å være en av verdens mest ettertraktede barnestjerner på slutten av 90-tallet, hadde ikke bare fordeler, mener han selv.

- Det er en utfordring, men jeg har vært heldig, har han sagt til Calgary Herald, ifølge ABC News.

<strong>MEGET POPULÆR:</strong> Den unge stjerna signerte ofte autografer, og var å se på rød løper flere ganger i året. Så trakk han seg tilbake. Foto: NTB Scanpix
MEGET POPULÆR: Den unge stjerna signerte ofte autografer, og var å se på rød løper flere ganger i året. Så trakk han seg tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Personlig knekk

En annen nevneverdig rolle 30-åringen hadde som barn, var i filmen «Pay It Forward» fra 2000. Han ble nominert til flere priser for rollen som Trevor McKinney. Året etter fulgte han også opp med en rolle i filmen «A. I. Artificial Intelligence», som han også ble lovprist for.

En skulle kanskje tro at roller i så kjente filmer hadde banet vei for «evig liv» i rampelyset og Hollywood, men like før midten av 2000-tallet forsvant han fra offentligheten. Han har derimot uttalt at dette var helt frivillig fra hans side.

- Jeg begynte på New York University for å studere eksperimentelt teater i 2006. Der ble jeg værende til 2011, har han tidligere uttalt til The Telegraph.

<strong>SKOLEGUTT:</strong> Osment, her fotografert i 2006, bestemte seg for å holde seg unna Hollywood etter suksessene. Foto: NTB Scanpix
SKOLEGUTT: Osment, her fotografert i 2006, bestemte seg for å holde seg unna Hollywood etter suksessene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg bodde i New York i omtrent åtte år, og var med i et Broadway-stykke i 2008 - David Mamets «American Buffalo». Jeg lagde også to uavhengige filmer, men det var vanskelig å gå på skolen samtidig som jeg lagde filmer. Derfor fokuserte jeg bare på skolen i fem år, har han fortalt.

Osment la derimot til at Hollywood-livet tidvis fristet, men han angrer ikke på at han trakk seg tilbake den dag i dag.

2006 var også året der skuespilleren fikk seg en personlig knekk. Osment havnet nemlig i en bilulykke etter å ha kjørt i beruset tilstand, ifølge nettstedet Deseret News. Ulykka resulterte i ribbeinsbrudd og en skade i den ene skuldra. Skuespilleren nektet for å ha fyllekjørt, selv om prøver viste at promillen hans var dobbelt så høy som lovlig grense.

Osment ble dømt til tre års prøvetid, 60 timer på rehabilitering, oppmøte på minst 26 anonyme alkoholikere-møter og en bot på 13 000 kroner.

<strong>DØMT:</strong> Osment kjørte i beruset tilstand i 2006, noe som skapte store overskrifter verden over. Han ble dømt til prøvetid og opphold på rehabilitering. Bildet er tatt i 2017. Foto: NTB Scanpix
DØMT: Osment kjørte i beruset tilstand i 2006, noe som skapte store overskrifter verden over. Han ble dømt til prøvetid og opphold på rehabilitering. Bildet er tatt i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Opp i høyden igjen?

Selv om de fleste kanskje tror at 30-åringen har lagt skuespillerkarrieren bak seg for lengst, er ikke det helt riktig. I 2014 spilte han hovedrollen i filmen «Sex Ed», som handler om den svært uerfarne læreren Eddie, som skal ha seksualundervisning i en ungdomsskoleklasse.

I 2016 var han å se i filmen «Yoga Hosers», der han blant annet spilte mot Johnny Depps datter, Lily-Rose Depp (17).

Ifølge IMDb har skuespilleren et hektisk år, for i 2019 er han aktuell i flere filmer. Han har også begynt å låne ut stemmen sin til diverse videospill, og dubber en av karakterene i den kommende «Kingdom Hearts III».

<strong>SYNLIG:</strong> Osment er klar for et comback, og har det siste året begynt å frekventere premierer og eventer igjen. Her er han fotografert tidligere i år med en venninne. Foto: NTB Scanpix
SYNLIG: Osment er klar for et comback, og har det siste året begynt å frekventere premierer og eventer igjen. Her er han fotografert tidligere i år med en venninne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er selvfølgelig stolt over de filmene, som folk forhåpentligvis kan se i mange år framover, men for en skuespiller er det viktig at publikum kan se arbeidet ditt også nå, og ikke bare de øyeblikkene for lenge siden, har han fortalt til Telegraph.

For noen år siden verserte det rykter om at 30-åringen hadde avgått ved døden. En side på Facebook med tittelen «RIP Haley Joel Osment» fikk over en million likerklikk før han etter hvert måtte avkrefte den noe absurde spøken. Han er på ingen måte død, og i et nylig intervju med New York Times kunne stjerna fortelle at han igjen er klar for rampelyset.

Han er aktuell i Hulu-serien «Future Man», som han håper blir en anledning til å igjen kunne nå store høyder.

- Comebacket starter nå. Det blir et subtilt comeback, sa skuespilleren, som fattet seg i korthet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer