Dronning Elizabeth:

Skrev «hemmelig» brev

Det skjuler seg en kongelig tidskapsel i Australia.

SKAL IKKE ÅPNES: Brevet signert avdøde dronning Elizabeth, skal ikke åpnes før i 2085. Foto: Tim Ireland/AP Photo/NTB
SKAL IKKE ÅPNES: Brevet signert avdøde dronning Elizabeth, skal ikke åpnes før i 2085. Foto: Tim Ireland/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert

Storbritannia er snudd på hodet i disse dager, etter at det forrige uke ble erklært landesorg etter dronning Elizabeth IIs bortgang. Hun døde forrige torsdag, 96 år gammel.

Fram til begravelse mandag 19. september hylles den avdøde monarken med gudstjenester og minnemarkeringer. Samtidig legger privatfolk ned blomster og andre dekorasjoner, og mange ser tilbake på spesielle øyeblikk i løpet av hennes 70 år på tronen.

Et øyeblikk som kanskje skiller seg litt ut, er da Sydney - en av Australias største byer - mottok et helt spesielt brev fra dronningen.

Kan ikke åpnes

Dronning Elizabeth var ikke bare monark i Storbritannia, hun var også statsoverhode i Samvelde-nasjoner over hele verden. Blant dem som anser den britiske tronen som statsoverhode i eget land, er Australia.

Det er nok også en av grunnene til at det i Sydney ligger lagret et brev fra dronning Elizabeth - som ikke kan åpnes.

ENGLAND: Kong Charles takker for kondolansene etter sin mor dronning Elizabeth IIs død. Video: Reuters Vis mer

Ifølge New York Post ble brevet skrevet da dronningen besøkte landet i 1986 - med streng beskjed om når det skal åpnes.

Brevet har vært lagret i Queen Victoria-bygningen i Sydney i 36 år, og ifølge instruksjonene som står skrevet på konvolutten - og signert av dronningen selv - skal det ikke åpnes før i år 2085.

Nøyaktig åpningsdato er opp til byen selv å bestemme, men dronningen kommer med følgende bønn: «Vær så snill og åpne denne konvolutten og formidle min beskjed til Sydneys innbyggere».

Innholdet i brevet er det ingen som vet, ikke engang hennes nærmeste ansatte, skriver nettstedet.

Nå er han konge

Allerede to dager etter dronning Elizabeth døde, ble hennes eldste sønn Charles (73) formelt utnevnt til konge. Dermed har Storbritannia, og Samvelde-land som Australia og Canada, fått nytt statsoverhode.

Øyeblikket var historisk, da det var første gang i historien en slik utnevnelse ble TV-sendt. Dagen før utnevnelsen talte den nye kongen til folket i sorg.

OFFISIELT: Kong Charles III ble formelt utropt lørdag 10. september. Vis mer

- Vi sørger hennes bortgang inderlig, og hennes løfte om livslang tjeneste, som jeg fornyer overfor alle i dag. Vi skylder henne den dypeste medfølelse og respekt for hennes kjærlighet. Hun kombinerer disse kvalitetene med varme, humor og til å alltid se det beste i folk, sa han i talen, som også ble TV-sendt.

Avslutningsvis ble kong Charles personlig - og snakket direkte til sin avdøde mor.

- Til min kjære «mama», mens du legger ut på din siste store ferd for å gjenforenes med vår avdøde «papa», vil jeg ganske enkelt si takk. Takk for din kjærlighet og hengivenhet til vår familie og til familien av nasjoner, som du har tjent så flittig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer