<strong>SKRIVER OM PROBLEMENE:</strong> NRK-profilen Christine Dancke har i et langt innlegg på Facebook mandag ettermiddag skrevet om panikkangsten og hvordan den det siste året har påvirket henne. Foto: Stella Pictures&nbsp;
SKRIVER OM PROBLEMENE: NRK-profilen Christine Dancke har i et langt innlegg på Facebook mandag ettermiddag skrevet om panikkangsten og hvordan den det siste året har påvirket henne. Foto: Stella Pictures  Vis mer

Christine Dancke i åpent innlegg:

Skriver om panikkangsten: - Siden fredag 5. februar 2016 har jeg vært livredd

NRKs radioprogramleder Christine Danckes innlegg om angst rører på Facebook. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Christine Dancke (32) fikk i 2013 sitt eget radioprogram på NRKs P3. Det etter å ha vært i statskanalen i flere år allerede, involvert i flere andre radioprogrammer. Hun er i tillegg en aktiv DJ, og spiller sammen med Silje Larsen Borgan i duoen Hoetell.

Ukentlig spiller hun musikk og inviterer aktuelle musikkgjester til studio. 32-åringen har i tillegg fortid som artist selv, nylig med Karpe Diem-remixen «Attitudeproblem».

Mandag ettermiddag la Dancke ut et innlegg som nå får massiv oppmerksomhet på Facebook. Der skriver hun om angstanfallet som snudde hverdagen hennes på hodet.

- Diktert hvordan jeg har levd

«Siden fredag 5. februar 2016 har jeg vært livredd» heter det i Danckes innlegg. Hun skriver at hun var i Trondheim i forbindelse med jobb, og at hun inne på en restaurant fikk en merkelig følelse over seg.

Da en kollega spurte om hvordan hun klarte å sjonglere så mye forskjellig i arbeidslivet, smalt det. Hun omtaler følelsen som «bølgen».

«Det blir vanskelig å puste, vanskelig å se og høre, vanskelig å vite hvem man er og aller verst, vanskelig å leve».

Videre forklarer hun at det siden det første panikkangstanfallet har vært vanskelig. Dancke skal ha vært redd for å være i offentligheten og hadde problemer på jobb.

NRK-profilen forteller at hun stadig stilte spørsmål med hvorfor det var sånn og at historier fra andre om sykemeldinger og år uten jobb skremte henne.

«Panikkangsten, og enda verre - den evige redselen for å være redd, har i større grad enn jeg kunne forestille meg diktert hvordan jeg har levd og lever livet mitt», heter det i det lange Facebook-innlegget.

Massiv støtte

Hun oppsøkte likevel hjelp, og skriver i innlegget at ting sakte ble bedre. Hun avslutter innlegget med å oppfordre andre til å være åpne om slike tema.

I kommentarfeltet under meldingen renner det inn med skryt fra både venner og bekjente. Artister som Onkl-P og Marit Larsen er blant dem som skryter av Danckes åpenhet.

I en e-post til Dagbladet skriver radiopersonligheten at er rørt av responsen.

- Om jeg hadde fått én melding fra én person som sa «takk for at du skriver de», hadde det vært verdt det. Jeg må innrømme at jeg gråter litt rørte tårer, forteller hun.

Dancke forteller at hun var inspirert av de andre historiene hun fikk høre.

- I kampen mot angsten har andres erfaringer vært avgjørende for meg. Historiene deres har inspirert og motivert meg, og gitt meg tålmodighet og tro på at jeg kan bli «meg selv» igjen, skriver 32-åringen-

Kvinner mer utsatt

I innlegget skriver Dancke at hun ikke vet hva som forårsaket panikkangsten. På spørsmål fra Dagbladet om hun har gjort seg opp noe tanker på den utløsende faktoren kan ha vært, svarer hun at hun ikke vet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er panikkangst anfall som kommer uventet og oppleves som en intens frykt. Det finnes flere teorier om årsaken til anfallene. Tjenesten påpeker at det er forbundet med flere psykiatriske tilstander som depresjon og andre angstlidelser.

Hyppigheten mellom anfallene varierer, og man kan bli redd for å dø eller miste kontroll over seg selv.

Omtrent en prosent av befolkningen får slike anfall. Kvinner er mer utsatt enn menn. Anfallene behandles ofte med kognitiv atferdsterapi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer