Dronning Camilla:

Skroter hoffdamer: Ansetter venninnegjengen

Dronning Camilla ender en erkegammel tradisjon.

NY RETNING: Det nye kongeparet, dronning Camilla og kong Charles, ønsker å modernisere monarkiet. Foto: Chris Jackson/AFP/NTB
NY RETNING: Det nye kongeparet, dronning Camilla og kong Charles, ønsker å modernisere monarkiet. Foto: Chris Jackson/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Det er godt kjent at kongefamilier har sine tradisjoner, som gjerne strekker seg flere hundre år tilbake i tid.

En britisk tradisjon, som sies å stamme helt fra middelalderen, er dronningens hoffdamer, såkalte «ladies-in-waiting».

Dette velger imidlertid dronning Camilla (75) å skrote, og erstatter nå den tradisjonelle stillingen med en moderne vri.

UTRADISJONELL: Kong Charles III skaper nok en gang overskrifter, denne gangen etter sitt møte med Strobritannias statsminister Liz Truss. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

En uformell stilling

Ifølge Royal Central ønsker kong Charles (73) og dronning Camilla å fornye monarkiet, og valget om å ikke ha hoffdamer er et steg i den retningen.

I stedet ansetter hun seks av sine nærmeste venninner i rollen som «dronningens kompanjonger». Flere av vennskapene går flere tiår tilbake.

Ifølge BBC har hoffdamene tidligere bestått av personlige hjelpere fra aristokratiske familier.

«De nye kompanjongene vil være der mer sporadisk og er en mer uformell stilling, som vil være med dronninggemallinnen på offisielle arrangementer, og vil verken svare på brev eller ta for seg daglig planlegging».

BERØMMES: Prinsesse Kate av Wales roses for måten hun håndterte en misfornøyd kvinne under sitt besøk i Nord-Irland torsdag 6. oktober. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Dronning Camillas nye ansatte består av blant annet Jane Von Westenholz, som introduserte hertuginne Meghan (41) for venninnas stesønn, prins Harry (38), ifølge Royal Central.

Dronningens venninnegjeng vil ikke bli betalt, men vil få utgifter dekket, skriver People.

- Herregud, hun er dronningen

Dronning Elizabeths tidligere hoffdamer blir imidlertid ikke arbeidsløse. Kongeparet har nemlig gitt dem jobben som husholdersker.

Den avdøde dronningen lente seg på hoffdamene sine helt fra kroningsdagen i 1953, ifølge People.

En av dem var lady Pamela Hicks, som fulgte den da 25 år gamle prinsesse Elizabeth under turnéen i Kenya, der hun mottok nyheten om at hennes far, kong George VI, var død.

PINLIG BERØRT: Kong Harald fortalte stortingspolitikerne om en flau episode da han var på middag hos dronning Elizabeth. Video: NRK. Vis mer

- Jeg husker at jeg klemte henne. Og så tenkte jeg: «Herregud, hun er dronningen», og så neiet jeg dypt, har Hicks tidligere uttalt til People.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer