Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Choi Eun-hee:

Skuespilleren ble kidnappet av Nord-Korea. Nå er hun død

Ble tvunget til å lage film for det nordkoreanske regimet.

GIKK BORT: Den ikoniske skuespilleren Choi Eun-hee, som ble holdt fanget i Nord-Korea i åtte år, døde mandag, 92 år gammel. Foto: AFP / NTB Scanpix
GIKK BORT: Den ikoniske skuespilleren Choi Eun-hee, som ble holdt fanget i Nord-Korea i åtte år, døde mandag, 92 år gammel. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun var regnet som en ikonisk skuespiller på 60- og 70-tallet, sørkoreanske Choi Eun-hee. Mandag gikk hun bort, 92 år gammel.

Det bekrefter hennes sønn overfor nyhetsbyrået Yonhap, som forklarer at Eun-hee døde som følge av en kronisk sykdom.

- Min mor døde på sykehuset, da hun var inne til dialyse (en medisinsk metode som brukes når nyrene har sviktet, journ.anm.).

Film-tvang

Choi Eun-hee slo gjennom som skuespiller allerede i 1947, og blir omtalt som en av Sør-Koreas mest kjente skuespillere gjennom de neste tre tiåra, med imponerende 130 opptredener å vise til.

KIDNAPPET: Et av Sør-Koreas mektigste filmpar, Choi Eun-hee og Shin Sang-ok. Foto: AFP / NTB Scanpix
KIDNAPPET: Et av Sør-Koreas mektigste filmpar, Choi Eun-hee og Shin Sang-ok. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

På midten av 50-tallet startet hun sitt eget filmselskap med produsent-ektemannen Shin Sang-ok, som sammen skulle dominere det koreanske filmmarkedet, og stå bak de største kinosuksessene, i tida som fulgte.

I 1978, samme år som hun skilte seg fra ektemannen, skjedde det som Eun-hee likevel vil huskes best for.

Ifølge Yonhap var det under et forretningsreise til Hong Kong at skuespilleren ble kidnappet av en representant fra det nordkoreanske regimet, som hadde blitt beordret av landets kommende leder, Kim Jong-il, om å frakte henne til Nord-Korea.

Her ble hun tvunget til å lage film på bestilling fra det nordkoreanske regimet, som også kidnappet skuespillerens eksmann året etterpå.

Klarte å rømme

Fram til de to klarte å flykte til USA i 1986, ble eksparet tvunget til å jobbe og oppholde seg i en strengt bevoktet villa på nordkoreansk jord.

Etter tretten år i eksil vendte Choi Eun-hee og Shin Sang-ok omsider tilbake til hjemlandet i 1999. Sistnevnte døde i 2006.

Ifølge The Guardian fortalte Choi Eun-hee, i et intervju i 2011, at hun aldri aksepterte kidnappingen.

- Kim Jong-il ga oss full støtte og viste respekt for kunsten vår, men vi tilga ham aldri, sa hun, ifølge avisa.

Ifølge Yonhap har Nord-Korea hele tida hevdet at filmparet reiste til landet av fri vilje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!