Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Skuespilleren Gösta Ekman er død

Ble 78 år gammel.

DØD: Skuespilleren Gösta Ekman er gått bort. I løpet av karrieren hadde han roller i en lang rekke filmer og TV-produksjoner. Foto: NTB Scanpix
DØD: Skuespilleren Gösta Ekman er gått bort. I løpet av karrieren hadde han roller i en lang rekke filmer og TV-produksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den folkekjære svenske skuespilleren Gösta Ekman er død, 78 år gammel.

Det opplyser det svenske nasjonalteatret Dramaten til nyhetsbyrået TT.

I NORGE: Her er skuespilleren avbildet i forbindelse med et norgesbesøk i 1985. Foto: Morten Holm / NTB / Scanpix
I NORGE: Her er skuespilleren avbildet i forbindelse med et norgesbesøk i 1985. Foto: Morten Holm / NTB / Scanpix Vis mer

- Gösta Ekman har hatt en stor betydning for svens teater, film og kulturliv. Beskjeden om hans bortgang er tung å få, sier teatersjef Eirik Stubø i en offentlig uttalelse, ifølge Expressen.

Ekman er blant annet kjent for å ha spilt bandelederen i filmene om «Jönssonligan» - den svenske versjonen av Olsenbanden.

- Har vært syk

På 1960-tallet ble Ekman kjent gjennom revyene til komikerduoen Hasse och Tage. I løpet av karrieren hadde han roller i en lang rekke filmer og TV-produksjoner, skriver NTB.

PR-sjef på Dramaten, Christina Bjerkander, forklarer til Expressen at Ekman har slitt med sykdom over lengre tid.

- Gösta har vært syk en lengre periode, så det er ikke noe dramatisk. Vi kommenterer ikke våre medarbeideres helse, men han sovnet inn i natt etter en tids sykdom.

- Hatt et fantastisk liv

I et intervju med svenske P4 Extra i 2013 åpnet Ekman selv opp om at han tidligere var blitt rammet av alvorlig sykdom. Skuespilleren gikk ikke i detaljer, men fortalte at han var nær ved å dø.

Samtidig forklarte Ekman at han ikke fryktet døden.

- Jeg har hatt et fantastisk liv. Jeg er blitt så bortskjemt, så når mannen med ljåen banket på døren, så tenkte jeg at jeg kunne dø lykkelig.

Mange av filmene og stykkene hvor Ekman var involvert, var komedier. I tillegg til å være skuespiller jobbet han som regissør ved Dramaten og professor ved Teaterhögskolan i Stockholm.