BREXIT-MOTSTANDER: Firth har uttalt seg svært kritisk til Brexit, og har nå gått til anskaffelse av et ytterligere statsborgerskap som følge av den politiske beslutningen. Foto: AP/ NTB Scanpix.
BREXIT-MOTSTANDER: Firth har uttalt seg svært kritisk til Brexit, og har nå gått til anskaffelse av et ytterligere statsborgerskap som følge av den politiske beslutningen. Foto: AP/ NTB Scanpix.Vis mer

Colin Firth:

Skuespilleren skaffer nytt statsborgerskap som følge av Brexit

Mener beslutningen virker fornuftig i dagens politiske klima.

(Dagbladet): Den britiske skuespilleren Colin Firth (57) har anskaffet seg italiensk statsborgerskap, det melder Sky News.

Beslutningen skal ha blitt tatt i kjølvannet av Brexit-avstemningen.

Firth har tidligere vist sterk misnøye med at Storbritannia meldte seg ut av EU. Til en østerriksk avis sist høst, gikk han så langt å kalle Brexit «en katastrofe av uante proporsjoner», og la til at beslutningen om å trekke Storbritannia ut av EU ikke hadde et eneste positivt aspekt ved seg.

I mai meldte The Telegraph at han derfor hadde søkt om å bli italiensk statsborger.

Nyheten ble kjent etter en offisiell uttalelse fra det italienske innenriksdepartementet. Her ble Firth beskrevet som «en svært kjent skuespiller som vant en Oscar for filmen «Kongens tale», er gift med en av våre statsborgere, og har ofte uttrykt sin kjærlighet for Vårt Land».

Den gang forklarte hans agent at beslutningen kom fordi han ønsket dobbelt statsborgerskap som sin kone og deres barn.

«Kingsman»-stjerna har vært gift med den italienske filmprodusenten Livia Giuggioli (48) de siste tjue årene, og de har sønnene Luca (16) og Matteo (18) sammen.

I motsetning til andre EU-land, tillater Italia dobbel nasjonalitet, så Firth kan dermed beholde sitt britiske pass.

Familien bor i Storbritannia, og de har ifølge Firth selv ingen planer om å flytte til Italia på permanent basis.

«Storbritannia er vårt hjem, og vi elsker å bo her», fastslår han.

VIRKET FORNUFTIG: Firth mener det virket fornuftig med dagens usikkerhet at familien fikk samme pass. Foto: PA Photos/NTB Scanpix.
VIRKET FORNUFTIG: Firth mener det virket fornuftig med dagens usikkerhet at familien fikk samme pass. Foto: PA Photos/NTB Scanpix. Vis mer

Oscar-vinneren sier i en uttalelse at han fremdeles vil være «ekstremt britisk», men at beslutningen virket fornuftig i dagens politiske klima.

«Min kone og jeg er begge svært stolte av våre egne land. Vi føler at vi har gjort en gave av det til hverandre. Våre barn har vært dobbeltborgere siden de ble født. Vi tenkte aldri mye på våre forskjellige pass. Men nå, med noe av den usikkerheten rundt om, tenkte vi at det ville være fornuftig at vi alle skulle få samme pass», sier han.

Flere EU-land, inkludert Frankrike, Tyskland og Irland har meldt om en økning i antall briter som søker ny nasjonalitet som følge av Brexit, men også land som Sverige og Italia har registrert økt pågang, ifølge NRK.