GJENNOMFØRTE SEREMONI:  Selv om mannen allerede var gift med en annen kvinne, gjennomførte en norsk prest en seremoni som skal ha vært svært lik en vielse ved skjømannskirkens lokaler i Albir-Villajoyosa i Spania. Foto: Sjømannskirken
GJENNOMFØRTE SEREMONI: Selv om mannen allerede var gift med en annen kvinne, gjennomførte en norsk prest en seremoni som skal ha vært svært lik en vielse ved skjømannskirkens lokaler i Albir-Villajoyosa i Spania. Foto: SjømannskirkenVis mer

Skulle gifte seg i Spania - mannen var allerede gift

Sjømannskirken i Spania gjennomførte likevel seremonien nesten som ved en vanlig vielse.

(Dagbladet): Gifteplanene gikk i vasken for paret da mannens skillsmisse ikke var gyldig. Det stoppet ikke soknepresten fra å gjennomføre en svært lignende seremoni ved sjømannskirkens lokaler i Albir-Villajoyosa i Spania

Dagbladet kjenner til at det eneste som skilte seremonien fra en helt vanlig vigsel, var at presten ikke erklærte de to som ektemann og kone. Seremonien skal ellers ha blitt gjennomført som normalt med ringer og kyss.

- Trodde det skulle gå i orden - Ja, det var slik at de skulle inngått ekteskap i sommer, men at det kom fram at den kommende mannen ikke var formelt skilt da de skulle gifte seg, bekrefter sjømannsprest Jermod Hausberg ved Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa overfor Dagbladet.

- Det ble dermed ikke ekteskap, men en forbønnshandling. De trodde at alle de spanske papirene fra hans forrige ekteskap skulle være ferdig behandlet på det tidspunktet, fortsetter Hausberg.

Han forteller at de trodde dette skulle gå i orden og forteller at paret hadde en advokat som bekreftet at dette ville gå i orden innen den planlagte vielsen.

- Gjorde unntak vi ikke vil gjøre mer - Dette er ikke vanlig praksis, men vi gjorde et unntak som vi ikke kommer til å gjøre mer.

- Hvorfor har dere konkludert med at dere ikke kommer til å gjøre der mer?

- Fordi det ser ut som et ekteskap. Det må være ryddig. Vi krever vanligvis alle nødvendige papirer, men det så ut til at dette skulle komme like etter forbønnshandlingen og foreta vielsen i etterkant. Det har foreløpig ikke skjedd, for det går sakte her i Spania, sier Hausberg.

Han forteller at det ble understreket at det i kirken ikke var et ekteskap.

- Men fordi det har tatt så lang tid før han formelt ble skilt, er det beklagelig at det har skjedd. Det er ikke en praksis vi ønsker å gjenta fordi vi vil ha en sikkerhet på at alt er i orden før vi gjør noe som ser ut som en vigsel.

Han understreker at de ønsker å være åpne om alt, og forteller at selv biskopen i Bjørgvin er informert.

- Når tiden har gått virker dette rart, og jeg skjønner hvorfor folk spør.

Kvinnen er ansatt i Sjømannskirken, hvor det er praksis at det opprettes en ektefellestilling når noen gifter seg.
Til tross for at paret fremdeles ikke formelt er gift, har mannen fått en stilling som diakonisk medarbeider.

- Han er midlertidig ansatt fordi det var behov for arbeidskraft. Han har ikke fått fast ansettelse ennå, sier Hausberg.

- Skulle ikke vært gjennomført Generalsekretær Audun Myhre i Sjømannskirken vil ikke stå innefor seremonien.

- Seremonien var ikke klarert med ledelsen i sjømannskirken og en handling som ikke ville vært godkjent. Kirken har ikke en ordning for den type handling, sier Myhre til Dagbladet.

- I forbindelse med kirken er dette en uryddig handling, fortsetter han.

- Seremonien skulle ikke vært gjennomført.

Han understreker at ansvaret påhviler presten som gjennomførte seremonien, men sier at det ikke vil få konsekvenser for han.

- Vi må ha romslighet for at man kan gjøre feil, ikke minst i sjømannskirken. Vi gjør ikke noe utover at vi har innskjerpet hva som er tillat, sier Myhre.