Runar Søgaard:

Skulle på «Farmen»-pressetreff. Måtte i retten

Risikerer lang fengselsstraff.

PÅ TILTALEBENKEN: Tidligere kjendispastor Runar Søgaard (51) skulle i utgangspunktet ha vært til stede ved tv-programmets pressetreff forrige uke. Slik ble det ikke. Her fra «Farmen kjendis»-innspillingen i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Tidligere kjendispastor Runar Søgaard (51) skulle i utgangspunktet ha vært til stede ved tv-programmets pressetreff forrige uke. Slik ble det ikke. Her fra «Farmen kjendis»-innspillingen i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når den tredje sesongen av «Farmen kjendis» har premiere mandag kveld, er den tidligere predikanten og forretningsmannen Runar Søgaard (51), også kjent som eksmannen til den svenske sangeren Carola Häggkvist (52), blant kjendisene som dukker opp.

Søgaard glimret imidlertid med sitt fravær da de premiereklare deltakerne var samlet til et pressetreff i Oslo forrige onsdag. Dagbladet var til stede ved arrangementet, der beskjeden fra TV 2 var at 51-åringen hadde mistet flyet sitt fra Stockholm - der nordmannen er bosatt.

DE FØRSTE BILDENE: Flere av de mannlige deltagerne i Farmen Kjendis, deriblant Charter-Svein og Runar Søgaard, støter på problemer når de får i oppdrag å montere en brygge. Vis mer Vis mer

Seinere har det riktignok kommet fram at Søgaard måtte møte i retten hjemme i Sverige, i samme tidsrom. Ifølge Expressen er Søgaard tiltalt for grov økonomisk kriminalitet, og risikerer lang fengselsstraff.

Nekter straffskyld

Ifølge tiltalen skal Søgaard og en slektning ha unnlatt å bokføre flere millioner svenske kroner i regnskapsårene 2013-2016 - samt inntekter på cirka 390 000 kroner. Søgaard kan risikere mellom seks måneder og seks års fengsel, ifølge den svenske avisa.

Selv nekter han straffskyld, og forteller i en uttalelse til Se og Hør at han føler seg urettferdig behandlet.

- Dette stemmer overhodet ikke. I denne saken har jeg gått god for andres gjeld. Det er en stor forskjell på Sverige og Norge dersom man leverer regnskapet for sent. I Sverige får man fengselsstraff, mens man i Norge får bøter på 18 000 kroner. Hele saken er tragisk, sier Søgaard til ukebladet.

Rettssaken er utsatt til 2020. Søgaard var for øvrig på plass i Oslo onsdag ettermiddag, etter pressetreffet.

Saken fortsetter under videoen.

TV-AKTUELLE: 12 kjendiser skal flytte inn på Farmen-gården. Slik tror vi at den kommende sesongen vil bli. Vis mer

På kanten med loven

Dette er langt fra første gang 51-åringen, opprinnelig fra Kongsvinger, er i rettslig trøbbel. Seinest i november skrev VG at han var anmeldt for trusler mot en journalist, og for ulovlig bildebruk av den fornærmede reporteren.

I 2014 ble han dessuten dømt til to måneders fengsel for brudd på regnskapsloven, en dom han sonet med fotlenke hjemme. Han ble også dømt for lignende forhold i 2011, da han i flere år hadde unngått å betale husleie for en leilighet i Stockholm. To år etterpå skapte han nok en gang overskrifter, da han ble dømt til å betale nærmere en halv million kroner til det amerikanske selskapet On Strategies, som følge av pengerot.

Søgaard var også involvert i en pengekrangel i 2009, der han blant annet troppet opp i en bryllupsbutikk og pøste 13 000 femtiøringer ut på gulvet.

Han ble også dømt og fratatt våpenlisensen etter han skal ha skutt et rådyr fra vinduet i hans og ekskonas villa utenfor Uppsala i 1995.

Saken fortsetter under videoen.

KRITISERES: I en episode av «Stjärnkusken» på svensk TV 4, velter hesten til Runar Sögaard. I en promo til programmet, lagt ut på kanalens Facebook-side, vises dette. Promoen har fått massiv kritikk. Video: Facebook / TV 4 Vis mer

Kastet ut

Lang og velomtalt domshistorie til tross, TV 2 har likevel valgt å caste Søgaard til «Farmen kjendis».

Det er på ingen måte gitt at kanalen lar deltakere med rulleblad, kjendis eller ei, få delta i tv-produksjoner. Under fjorårets ordinære «Farmen»-sesong ble eksempelvis én av deltakerne bedt om å avbryte innspillingen som følge av en voldsdom. Den gang var det dommens karakter - som til sammenlikning er å regne som mer alvorlig enn økonomisk kriminalitet - som gjorde at TV 2 kom fram til exit-beslutningen.

TV3 måtte derimot tåle kritikk da det nylig ble kjent at Sophie Elise Isachsens voldsdømte ekskjæreste, Robin Johansson (24), er blant årets «Paradise Hotel»-deltakere.

Dagbladet har vært i kontakt med pressekontakt for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, for en kommentar om Runar Søgaaards «Farmen»-deltakelse. Iversen opplyser at kanalen ikke har noe å tilføye i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer