Innstrammingene i abortloven:

- Skummelt og forferdelig urettferdig

Raser etter innstrammingen i abortloven.

SKUMMELT: Komiker Sigrid Bonde Tusvik har ved flere anledninger snakket høyt om abortloven. Nå som de første innstrammingene er vedtatt, er hun ikke imponert. Her avbildet under Gullruten 2019. Foto: NTB Scanpix
SKUMMELT: Komiker Sigrid Bonde Tusvik har ved flere anledninger snakket høyt om abortloven. Nå som de første innstrammingene er vedtatt, er hun ikke imponert. Her avbildet under Gullruten 2019. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mens norske kjendiser koste seg på Universals hagefest og på konsert med Benjamin Ingrosso på Astrup Fearnley-museet torsdag kveld, var norske politikere opptatt av noe helt annet. På Stortinget ble de første innstrammingene i abortloven på over 40 år vedtatt.

105 stemte for, mens 64 stemte mot. Alle representantene fra regjeringspartiene stemte ja til det kontroversielle forslaget, som det har versert en voldsom debatt rundt de siste månedene. Vedtaket innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger må få saken behandlet i nemnd om de ønsker å fjerne noen av fostrene.

Vedtaket kommer i ei tid der abort har blitt heftig diskutert internasjonalt. I flere amerikanske stater er det foreslått å totalforby abort, mens unge jenter helt ned i tiårsalderen i Argentina blir tvunget til å bære fram barn etter voldtekt.

- Hører fortida til

Abortsaken har mildt sagt skapt store reaksjoner, også her til lands. Nylig ble det kjent at en rekke norske influensere hadde inngått et samarbeid med Amnesty International og Tise, der de laget en kleskolleksjon med formål om å få inn underskrifter. Navn som Jenny Skavlan (33), Maria Mena (33) og Ulrikke Falch (22) er blant dem som har bidratt.

RASER: Komiker og feminist Sigrid Bonde Tusvik raser mot mulig endring av abortloven. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Komiker Sigrid Bonde Tusvik (39) har også vært engasjert i saken. I januar var hun blant demonstrantene som troppet opp foran Slottet i drakter inspirert av den dystopiske dramaserien «The Handmaid's Tale». Det for å signalisere avsky mot KrFs gjennomslag for abortlovgivningen. Torsdag skrev hun på Instagram at kvinnene i partiet Høyre stemte mot sitt eget partiprogram.

I partiprogrammet står det at «Høyre mener dagens abortlov ivaretar avveiningene mellom kvinners rett til å bestemme over egen kropp». At alle representantene fra regjeringspartiene, hvor Høyre har en god bolk, stemte for, reagerer hun derfor på.

Overfor Dagbladet forklarer hun følgende:

«Jeg mener fremdeles at det å bruke kvinners rettigheter som politisk spill er både skummelt og forferdelig urettferdig mot ett kjønn! Du hører at ordet NEMND hører fortida til, ikke framtida! May the lord open», skriver hun i en tekstmelding.

DEMONSTRASJON: Sigrid Bonde Tusvik var blant demonstrantene som i januar troppet opp foran slottet. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Sigrid Bonde Tusvik var blant demonstrantene som i januar troppet opp foran slottet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sistnevnte sitat brukes i ovennevnte tv-serie, og trekkes fram i meldingen som et pek mot protesten foran Slottet i januar. Den gang var Bonde Tusvik og om lag 180 andre demonstranter kledd i de røde draktene fra «The Handmaid's Tale», en serie som handler om et samfunn der de få fruktbare kvinnene som er igjen tvinges til å jobbe som «fødemaskiner».

ABORT: Da Christina Fraas hørte nyheten om de nye abortlovene i Alabama, som nesten tilsier abortforbud, klarte hun ikke unngå å si noe. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Sint og stolt

I videoen over ser du Christina Fraas (29). Den 16. mai bestemte hun seg for å legge ut bilde av seg selv på Instagram med strikkepinner i hånda - ikledd en blodig, rød truse. Hun mente det som ble sagt under en høring den dagen var preget av fremmedord og et tungt politisk språk. Samtidig, over Atlanterhavet, hadde myndighetene i Alabama bestemt seg for å innskrenke abortrettighetene.

Fraas ønsket å forenkle politikernes uttalelser, og tilgjengeliggjøre dem for norske kvinner. Det fungerte godt, og bilde hennes er nå sett to millioner ganger. Hun er derfor lite imponert over det som skjedde på Stortinget på torsdag.

- Jeg er både sint og stolt. Sint over at abortloven innskrenkes for første gang på 40 år, men også stolt av jentene mine som sto utenfor Stortinget med meg. Det er forkastelig at loven skal brukes i et politisk spill, sier hun til Dagbladet.

BLODIG ALVOR: Protestene til Christina Fraas har vært svært synlige i mediene. Forrige torsdag sto hun slik foran Stortinget, da den innstrammingene i abortloven ble vedtatt bak dem. Foto: Kristine Slyngstad
BLODIG ALVOR: Protestene til Christina Fraas har vært svært synlige i mediene. Forrige torsdag sto hun slik foran Stortinget, da den innstrammingene i abortloven ble vedtatt bak dem. Foto: Kristine Slyngstad Vis mer

Hun har fått massive mengder oppmerksomhet etter protestene, og sier det har gått på bekostning av nattesøvnen. Hun skal derimot ikke gi seg.

- Jeg skal fortsette. Det er et nederlag at loven ble vedtatt, men vi kan ikke sitte i stillhet. Man må bruke stemmen sin, selv om man ikke blir hørt. Hvis de ikke vil høre, så har vi i hvert fall forsøkt å si fra. Det beste vi kan håpe på nå er et regjeringsskifte, sier hun.

Fraas påpeker at innstrammingen i abortloven bare kommer til å gjelde omtrent fem kvinner hvert år, men understreker at det ikke handler om tallene.

- Det handler om at de nå skal tukle med rettighetene våre. Internasjonalt ser vi at et strengere lovverk vedrørende abort stadig er tema, men vi kan ikke glemme at dette også skjer i Norge, sier hun.

- Helt sykt

VG-profil Morten Hegseth (33) er heller ikke nådig i omtalen av regjeringens nye innstramming.

- Dette er helt drøyt. Det er den viktigste kvinnerettssaken etter kvinnelig stemmerett i 1913. Dette er noe av det styggeste politikerne kan gjøre mot kvinner, sier Hegseth til Dagbladet.

Han reagerer også på det han hevder er en feilaktig framstilling av kvinner som benytter seg av muligheten til fosterreduksjon, noe han mener er en farlig tankegang.

REAGERER: Morten Hegseth mener regjeringens endring av abortloven er en skummel utvikling og mener det er noe av det styggeste politikerne kan gjøre mot kvinner. Foto: Kris Myhre
REAGERER: Morten Hegseth mener regjeringens endring av abortloven er en skummel utvikling og mener det er noe av det styggeste politikerne kan gjøre mot kvinner. Foto: Kris Myhre Vis mer

- Det blir gjerne framstilt som storbykvinner som ikke orker styret med mer enn ett barn, men det er ikke tilfellet. Ofte er det gjerne helsemessige - eller helt andre årsaker som ligger til grunn for valget. Abortlovgivningen i sin helhet handler i bunn og grunn om menneskerettigheter og det skal man ikke begynne å tukle med.

Hegseth er ikke nådig av sin omtale av regjeringspartiene Høyre og Venstre som har gått med på KrFs ønske om en endring av loven.

- Jeg blir kvalm av Høyre og Venstre som har brukt dette som en brikke i et politisk spill, og som ender med å gjøre noe så prinsippløst og usolidarisk mot kvinner. Og at man gjør en endring av en historisk lov for kvinner mens man har en kvinnelig statsminister, er altså totalt råttent. Erna Solberg kan vel aldri mer, med god samvittighet, kalle seg feminist

- Må tas på alvor

Samtidig som det har foregått demonstrasjoner over endringer i den norske abortloven, foregår det, som nevnt, store demonstrasjoner mot en langt mer inngående endring av abortloven i flere amerikanske stater.

Det kontroversielle lovforslaget har fått mange til å reagere. Blant disse er «The Handmaid’s Tale»- skuespillerne, som sammen med magasinet Harper's Bazaar har delt en respons på lovforslaget.

«Vi er i en offentlig helse-krise», sier skuespiller Samira Wiley (32), mens Elisabeth Moss (36), som spiller seriens hovedkarakter, June, legger til: «Dette er ikke Gilead» i klippet som er delt på Twitter.

Hegseth mener folkets reaksjoner på lovendringene må tas på alvor, selv om det her til lands er snakk om langt mindre endringer enn det som skjer i amerikanske stater.

- Det er ikke det samme som skjer i USA, men det er likevel et klart angrep, sier han og fortsetter:

- Hadde jeg vært dame, hadde jeg vært heftig forbanna nå. Jeg kjenner dette temaet provoserer meg veldig, og kan bare tenke meg hvordan jeg ville følt det dersom det hadde angått meg direkte, om de endret på lover som gjelder homofile og transpersoners rettigheter, for eksempel. Vi skal passe oss veldig for å gå tilbake på lover hva gjelder likestillingsspørsmål, for vi vet ikke hvor dette kan gå videre på sikt.