Michael Fetz:

- Skyt ham ned!

Politimesteren forteller om den gangen han fryktet kronprinsparet var utsatt for et terrorangrep.

GIFT: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel giftet seg i 2010. Dagen holdt imidlertid på å ende katastrofalt. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel giftet seg i 2010. Dagen holdt imidlertid på å ende katastrofalt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En varm sommerdag i 2010 var det endelig kronprinsesse Victorias (45) tur til å få sin drømmeprins - prins Daniel (49). Svenskene hadde gledet seg i lang tid til den store dagen, og flere hundre tusen mennesker strømmet til gatene til Stockholm fra fjernt og nært.

Nesten en halv million hadde tatt til den svenske hovedstadens gater for å ta del i folkefesten, i tillegg til at det kongelige bryllupet ble direktesendt på SVT.

I disse dager har imidlertid en hittil hemmelig hendelse fra bryllupsdagen fått mye oppmerksomhet i svensk media, idet boka «Insats pågår» er i ferd med å rulles ut i bokhyllene.

Nå forteller politimesteren - som var leder for sikkerheten den dagen - til Dagbladet om den dramatiske hendelsen.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for besøket det norske kronprinsparet har lagt til Stockholm. Første dag med besøk får en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

- Skulle være trygt

Det er politimester Michael Fetz, med god hjelp fra forfatter Niclas Andersson, som nå er aktuell med «Insats pågår». Der gir Fetz et unikt innblikk i politiets arbeid - med alt fra vold til terrortrusler.

NY BOK: I «Insats pågår» forteller politimester Michael Fetz om flere dramatiske hendelser fra jobben. Foto: Norstedts
NY BOK: I «Insats pågår» forteller politimester Michael Fetz om flere dramatiske hendelser fra jobben. Foto: Norstedts Vis mer

Fetz, som selv har vært ansvarlig innsatsleder ved en rekke alvorlige hendelser i Sverige, fikk ansvaret for sikkerheten rundt det kongelige bryllupet allerede året før, da forlovelsen ble kjent.

- Vi planla hvordan vi skulle gjøre dette i et helt år, sånn at det skulle bli en fin dag for Victoria og Daniel, men også for å være sikre på at det ble trygt for alle som skulle delta - både kongelige, gjester og tilskuere, forklarer han overfor Dagbladet.

Forberedelsene bestod blant annet av et besøk til Oslo, hvor de fikk nyttig informasjon i hvordan å håndtere sikkerheten, etter at norsk politi hadde håndtert president Obamas besøk i 2009. Teamet dro også til Nederland, hvor det året før hadde vært et attentat i en kongelig parade mot dronning Beatrix, for å forberede seg så godt som mulig.

Likevel holdt det på å gå kraftig galt.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

«Hva er dette?»

Godt over to tusen politimenn var på jobb den dagen - kledd i de staseligste uniformer. I forkant hadde Fetz hatt private møter med både Victoria og Daniel.

- Men så hadde vi en hendelse, som gjorde at det ble litt «spennende».

FOLKEFEST: En halv million mennesker hadde samlet seg i Stockholms gater for å følge bryllupet. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB
FOLKEFEST: En halv million mennesker hadde samlet seg i Stockholms gater for å følge bryllupet. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/NTB Vis mer

Fra et bakrom fulgte Fetz og andre fra politistyrken kortesjen nøye.

- Så plutselig så jeg på den ene skjermen at det var et svart-hvitt-bilde av et lite fly. Jeg tenkte bare: «Hva er dette? Det stemmer ikke med bildet mitt av hvordan det skal se ut». Så jeg trodde egentlig først at noen av politimennene hadde satt på en gammel flyfilm fra 50-tallet, siden alt gikk så bra. Det var min første tanke, ler han.

Han innså imidlertid fort at dette var på ekte. Et fly hadde nemlig retning rett mot kortesjen, til tross for at hele luftrommet var forbudt å ferdes i.

«Skyt ham ned!»

Med 11. september tett i bakhodet, visste innsatslederen at flyet ikke under noen omstendigheter kunne fly inn mot Stockholm.

- Samtidig forsøkte vi å få kontakt med piloten, men det var ikke mulig, siden han ikke hadde på flyradioen. Det hele opplevdes som en trussel, så jeg bestemte at vi måtte stoppe det.

«Tida er inne. Nå må jeg dele ut ordene: 'Skyt ham ned!'», heter det i boka.

SJEF: Fetz var redd for terror på kronprinsessens bryllupsdag. Foto: Nordstedts
SJEF: Fetz var redd for terror på kronprinsessens bryllupsdag. Foto: Nordstedts Vis mer

Slik ble det heldigvis ikke. To stridsfly fikk omsider piloten til å forstå at noe var feil - ved å fly svært nærme - og han fikk skrudd på radioen i det lille flyet. Dermed fikk han også kontakt med politiet, som beordret ham å snu, og etter hvert lande på en nærliggende flyplass.

- Det viste seg at han var et helt vanlig menneske, som hadde gått glipp av at det var bryllup og forbudt luftrom. Men det var nære at det endte i en tragedie, og det hadde blitt en tragedie uansett hva vi hadde gjort, sier Fetz, og fortsetter:

- Hadde han fått kjøre videre og flyet styrtet i folkemengden hadde det vært en enorm tragedie, men også hvis jeg bestemte at vi skulle skyte ned flyet og det i ettertid viste seg å være en vanlig medborger uten onde intensjoner. Så det var veldig, veldig bra at det endte som det gjorde. Det hele var veldig dramatisk.

SA FEIL: Kong Carl Gustaf holdt ikke tunga rett i munnen da han holdt tale på nasjonaldagen. Vis mer

Private møter

Politimesteren forklarer videre at det var flere andre mennesker som måtte kontrolleres den dagen, blant annet en som gikk rundt med en kniv i sekken. Han hadde i tillegg en «unaturlig interesse» for kongefamilien - uten at det resulterte i noe annet enn en pågripelse.

- Det morsomme var jo at vi klarte å lage et arrangement som hele kongefamilien var fornøyd med, og det ble en veldig fin dag. Det var veldig gøy å få møte Victoria og Daniel.

KORTESJE: Det lille flyet var på vei rett mot Stockholm sentrum - hvor nygifte Victoria og Daniel ble ført i kortesje. Foto: Willi Schneider/REX/NTB
KORTESJE: Det lille flyet var på vei rett mot Stockholm sentrum - hvor nygifte Victoria og Daniel ble ført i kortesje. Foto: Willi Schneider/REX/NTB Vis mer

- Hvordan er de privat?

- Fantastiske mennesker, synes jeg. Veldig, veldig bra folk. Mottakelige, lette å prate med og veldig fine mennesker. Jeg har bare fine ting å si, jeg er veldig stolt av kongefamilien vår her i Sverige.

Beklaget til kongen

Til tross for at alt gikk bra den dagen, velger Fetz å beklage personlig overfor kong Carl Gustaf (76) i boka. Det gjør han imidlertid som følge av en annen hendelse.

«I forbindelse med at bryllupsgjestene hadde kommet, ordnet kongen en privat fest på en skjærgårdsbåt for noen utvalgte gjester», forklarer han i boka, og skriver videre at han klarte å nevne festen for media.

LONDON: Det er nasjonal sørgeperiode i England etter dronning Elizabeths død, 18. september 2022. Video/reporter: Thea Hope / Emma Cecilia Eriksson Vis mer

- Jeg hadde jo bestemt at jeg skulle være så transparent som mulig, og fortelle alt for å vise at vi ikke hadde noen hemmeligheter. Det øker troverdigheten til politiet. Men hvis kongen har en privat fest, så er ikke det noe jeg som politi skal stå og fortelle om til media, men det bare havnet med i alt annet jeg fortalte den dagen. Jeg innså etterpå at det ikke var så bra, han må få ha private fester, ler han.

- Så det var det eneste feilen jeg gjorde, og da tenkte jeg at nå når jeg skriver bok - i tilfelle kongen leser det - så får han høre at jeg er lei meg for det og sier unnskyld, flirer han videre.

- Helt tilfeldig

Politimesteren forteller at han flere ganger har vært i Norge, blant annet på knallharde øvelser med Beredskapstroppen. Også på privaten har han et godt forhold til nabolandet - og har vandret med kona i både Romsdalseggen og Trollstigen.

- Jeg elsker Norge, det er et så vakkert og fint land.

Fetz jobber i dag som politimester og er koordinator for terrorbekjempelse i Stockholm. Tidligere har han vært leder for den operative enheten i Stockholm politiregion, politimester i Västerort og i Södertälje samt grunnlegger for den nasjonale innsatsstryken.

NON STOP: Om du skal prøve å kjøpe noe med et stjålet bankkort, pass på at det ikke står en politimann rett bak deg. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vis mer

Det var imidlertid helt tilfeldig at han ble politi.

- Etter gymnaset utførte jeg militærtjenesten som militærpoliti, og hadde egentlig planer om å reise jorda rundt med ryggekk. Sånn ble det ikke, da et befal mente jeg hadde passet som politi. Etter bare noen dager på politiskolen tenkte jeg bare: «Oi, dette trives jeg med», og har helt siden det vært veldig fornøyd med yrkesvalget mitt.

- Jeg er en stolt og glad politimann, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer