Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slakter kritikerne: - Et stort problem

Tre kjendismødre med klar oppfordring til «mammapolitiet».

HETSET: Enkelte reagerte så kraftig på Kristin Gjelsviks uttalelser om sønnens kosthold, at hun mottok en bekymringsmelding fra barnevernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HETSET: Enkelte reagerte så kraftig på Kristin Gjelsviks uttalelser om sønnens kosthold, at hun mottok en bekymringsmelding fra barnevernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg liker å tro at jeg er tøff og sterk. Men når jeg mottar et brev fra barnevernet i posten, er det klart at det går inn på meg, forteller Kristin Gjelsvik (32) til Dagbladet.

Et standpunkt om vegetarisk kosthold var det som skulle til. Etter at toppbloggeren gikk ut i et intervju med Dagbladet i slutten i juni, der hun proklamerte at hun ville oppdra sønnen Falk (tre mnd.) på et kjøttfritt kosthold i framtida, tok det fyr i kommentarfeltet.

Blant over 3000 kommentarer var det flere som uttrykte stor bekymring overfor helsa til den lille gutten. Andre gikk langt i å påstå at Gjelsvik var «uskikket» som mor. Én valgte altså å sende en bekymringsmelding til barnevernet.

- Jeg visste at det ville dukke opp noen nettroll og andre surpomper, men jeg så ikke for meg det enorme omfanget av hatefulle kommentarer. Det er tydelig at jeg har pirket borti noe sårt, sier Gjelsvik.

NYBAKTE FORELDRE: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen er foreldre til to måneder gamle Falk. Gjelsvik og Poppe Thorsen er veganere. Slik planlegger de Falks kosthold. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Gjelder 300 000 kvinner

Det er mulig vi begynner å bli lei av å høre om kjendiser som opplever hets og sjikane over nettet, men hør på dette: I en undersøkelse gjennomført av Amnesty i fjor sommer, blant kvinner i Norge, oppga hele tolv prosent at har vært utsatt for netthets. Det tilsvarer mer enn 300 000 kvinner.

PRØVER Å IKKE BRY SEG: Kristin Gjelsvik og forloveden Dennis Poppe sammen med sønnen Falk utenfor familiens hjem i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRØVER Å IKKE BRY SEG: Kristin Gjelsvik og forloveden Dennis Poppe sammen med sønnen Falk utenfor familiens hjem i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er rimelig å anta at de som er mer profilerte også utsettes for mer netthets, fortalte kampanjeleder i Amnesty, Nina Langslet, til Dagbladet nylig.

Profilerte mødre utgjør en velomtalt del av den utsatte gruppa. Nylig ble britenes hertuginne Meghan (37) offer for kraftig mammahets, etter at flere mente hun bar sønnen «feil» på trilletur.

Hertuginnen er langt fra den eneste som har måttet tåle slengbemerkninger og irettesettende kommentarer som nettbrukere som mener de vet «barnas beste». Kritikerne blir populært kalt mammapolitet, som brukes til å definere alle slags uenigheter mellom mødre.

VISER FRAM SØNNEN: Da Meghan og Harry viste fram sønnen sin for første gang, fortalte de hvordan de siste dagene har vært for dem. Video: CNN Vis mer

- Urettferdig

Overfor Aftenposten har professor i barnepsykologi ved NTNU, Turid Suzanne Berg-Nielsen, tidligere forklart fenomenet slik:

- Vi blir provosert når noen velger annerledes enn oss, fordi det underforstått kan bety at vi ikke har valgt riktig. Når noen hinter om at vi svikter, rammer det oss hardt.

I likhet med Kristin Gjelsvik, fikk også tv-veterinær Trude Mostue (51) høre det da hun gikk ut i media og fortalte om et valg hun hadde gjort som mor. Mostue uttalte i et intervju med Dagbladet i 2011 at datteren ikke skulle gå i barnehage før hun var to-tre år - der hun videre mente at alle mødre burde ta seg tid til å være hjemme med barna de første åra. Hvis du ikke har tid, ikke få barn, var den beinharde oppfordringen.

- Mange av kritikerne mente jeg var en av få som kunne gå ut og si dette, fordi jeg «sikkert hadde råd til å være hjemme». Jeg syntes det var litt urettferdig kritikk, da alle gjennomgår økonomiske ofringer i en småbarnsperiode, forteller 51-åringen til Dagbladet i dag.

Saken fortsetter under videoen:

TAR GREP: Blogger Caroline Berg Eriksen (31) er blitt mer varsom når det kommer til å dele bilder av døtrene med offentligheten. Her forklarer hun hvorfor. Reporter: Miriam Bakkejord. Video: Kevin Smilden Vis mer

Selv om Mostue forstår at meningene hennes kan oppfattes som kontroversielle, synes hun kritikerne, mødre eller ei, heller bør fokusere mer på egne liv.

- Alle bør gjøre akkurat det de føler for, og det de vil. Kanskje også kjenne på instinktet og morsfølelsen sin, så kan man ta egne avgjørelser basert på det, sier hun.

Stengte kommentarfeltet

Toppbloggeren Julianne «Pilotfrue» Nygård (29) gikk så langt som å sperre kommentarfeltene på sosiale medier - der hun har flere titalls tusen følgere - da hun ble mamma for første gang i fjor sommer.

- Jeg ville skjerme meg selv, familien min og ikke minst sønnen min. Etter fem år i denne bransjen takler jeg hatkommentarer, men jeg blir selvfølgelig lei meg når det er mammarollen min som angripes, forteller hun til Dagbladet.

- Forstår du at du er mer utsatt for kritikk, når du deler av mammatilværelsen din jevnlig for hele Norge?

- Ja, det skjønner jeg - og den konstruktive kritikken har bare vært positiv for min personlige utvikling som mor. Netthets er uansett ikke greit, og heller ikke noe jeg eller andre bør akseptere. Kjent person eller ei, konstaterer Nygård.

29-åringen forteller at hun får mange velmenende råd om barneoppdragelse, fra følgerne sine.

- Men jeg anser ikke dem som en del av mammapolitiet. Mammapolitiet er bare en dårlig trend av hysteriske mødre som dessverre tar mye plass, fordi de får en hver god mamma til å føle at hun ikke strekker til - eller at hun gjør feil. Det er et stort problem, ikke bare for meg, og det blir ikke tatt på alvor, mener hun.

- Vil skrike enda høyere

Tilbake hos Kristin Gjelsvik er talen klar. Dersom du ikke vil rette den moralske pekefingeren mot mennesker i nære relasjoner, ikke gjør det mot andre heller.

Se dette innlegget på Instagram

Tusen takk for all støtte og fine ord de siste dagene 🧡 Det betyr mer enn dere aner! Jeg takler jo vanligvis mye motgang, og jeg vil si at jeg er ganske mentalt sterk… Men nå som nybakt mamma, kjenner jeg at jeg blir litt frynsete i kantene, og at jeg ikke er like tøff som ellers. Og selv om jeg hater å innrømme det, så må jeg si at de negative kommentarene går inn på meg. Det toppet seg da en kvinne i Ålesund meldte oss til barnevernet fordi vi planlegger å gi vår kjære sønn et kjøttfritt kosthold... Selv om saken naturligvis ble henlagt umiddelbart, gjorde det fryktelig vondt å få dette brevet. I 3 usle måneder har vi vært foreldre, og allerede har vi en melding til oppbevaring hos barneverntjenesten… Fordi vi ikke spiser kjøtt. Det er så sinnsykt at jeg har ikke ord! Fordi vi velger bort noe fra kostholdet vårt som både er bedre for helsen, miljøet og åpenbart dyrevelferden, er vi nå registrert i systemet. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Jeg visste at mammarollen for min del, ville bli ekstra utfordrende. Rett og slett fordi jeg er en offentlig person! Og ja, dette er mitt eget valg, og derfor må jeg stå i flere stormer enn andre, noe jeg aksepterer. Men likevel… Det går en grense! Èn ting er konstruktiv kritikk og velmenende råd, en annen ting er hets, og i dette tilfellet en innrapportering til barnevernet. Det er mye som skiller disse fra hverandre. Selv om jeg – og flere mødre der ute har valgt en plass i rampelyset, betyr det ikke at vi skal måtte finne oss i å være skyteskiven til andre mødre der ute, som mener at det er de som vet best. Og noen ganger trenger de ikke en gang å være mødre for å vite best. Det virker liksom som at bare fordi vi er offentlige, så kan vi behandles på en bestemt type måte – siden vi tross alt har valgt det selv. Men til alle dere i dette såkalte "mammapolitiet"... Ville dere behandlet deres venninner på samme måte som dere behandler oss? Ville du, «voksen kvinne fra Ålesund» , meldt din venninne til barnevernet, om hun hadde fortalt deg at de droppet kjøtt fra kostholdet? Mer på bloggen (link i bio) Takk igjen for all kjærlighet 💗 Dere er himla gode 🧡💕

Et innlegg delt av Kristin Gjelsvik (@kristingjelsvik)

- Jeg kan holde kjeft om det meste, men akkurat dette med plantebasert kosthold er noe jeg brenner for. Da synes jeg det bør være greit å snakke høyt om det, når jeg har en stemme å bruke. Jeg ber ikke om at «alle» skal følge etter, bare at folk respekterer andres meninger. Og vær så snill: Ikke misbruk tida til barnevernet, sier hun, og legger til:

- Jeg skal ikke bli skremt til taushet av surmaga kvinner. Jeg skal bare skrike høyere.

For ordens skyld: Barnevernssaken mot Kristin Gjelsvik var allerede henlagt da tv-profilen mottok brevet i posten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media