Kim Kardashian ranet i Paris

Slakter rykter om iscenesettelse av Kardashian-ran: - Det er faktisk for drøyt

Norsk ekspert forstår likevel at noen kan være skeptiske. 

HER GIKK DET GALT: Maskerte menn skal ha tatt seg inn gjennom denne døra utenfor Kardashians luksusleilighet i Paris. Dette bildet er tatt på formiddagen etter det brutale ranet. Foto: Ian Langsdon / EPA, Alberto Reyes / WENN / NTB Scanpix
HER GIKK DET GALT: Maskerte menn skal ha tatt seg inn gjennom denne døra utenfor Kardashians luksusleilighet i Paris. Dette bildet er tatt på formiddagen etter det brutale ranet. Foto: Ian Langsdon / EPA, Alberto Reyes / WENN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Hun er kvinnen som mange mener bare er «kjent for å være kjent», men som likevel regnes som en av verdens mest omtalte kjendiser.

I løpet av det siste tiåret har Kim Kardashian (35) - sammen med nære og fjerne slektninger - gjort familien til en solid merkevare.

Alt startet på tv, i realityserien «Keeping up with the Kardashians», som i takt med antall seere og skriverier har økt familiens formue.

Skilsmisser, utroskap, sykehusinnleggelser

Tidslinja har alt en pirrende Hollywood-historie trenger (og egentlig litt til): Opprivende skilsmisser, utroskap, utseendefiksing, dramatiske sykehusinnleggelser, et kjønnsskifte - og ikke minst utgangspunktet for det hele: Den velomtalte rettssaken mot O.J Simpson, der avdøde Robert Kardashian var oppnevnt som forsvarer.

Og så kommer ukas store nyhet, da. Kim Kardashian opplever marerittet når fem bævepnede menn bryter seg inn i luksusleiligheten i Paris midt på natta.

Kardashian blir bundet fast og plassert i et badekar mens ranerne forsyner seg av realitystjernas verdisaker. Hun tryglet ranerne om å la henne leve. Kardashian-overskriftene har kanskje aldri vært større.

Samtidig som en hel kjendisverden føler med Kardashian, som via sin talskvinne har formidlet at hun er sterk preget av hendelsen, har flere ubestridte spørsmål dukket opp.

Kritisk

Var vaktholdet rundt den ettertraktede tobarnsmora godt nok? Hvor var livvakten? Har hun gjort seg mer utsatt for et ran ved å vise fram svindyre smykker på sosiale medier, bare timer før ranet fant sted? Hvordan kunne dette egentlig skje?

Disse spørsmålene har igjen fått noen til å spekulere i om det hele kan være et PR-stunt.

Spaltist i New York Daily News, Gersh Kuntzman, er blant dem stiller seg bak diverse ryktestormer og påstander i sosiale medier.

«Det er en grunn til at halve verden ikke tror på dette - det er bare for godt til å være sant (...) Dette er som skapt til et tv-program. Hvor passende er det ikke å vise dette i «Keeping up with the Kardashians?», tordner Kuntzman, som oppfordrer pressen til å opptre mer kritisk til omtale av Kardashian-familien.

Motargumentene er minst like mange, og den amerikanske skribenten Alexis Rhiannon er ikke i tvil.

«Hvis du velger å tro at dette er et PR-stunt, har du valgt å ignorere både fakta og medmenneskelighet», skriver Rhiannom hos Bustle.

RUMPE-KYSSER: Kjendis-plageren Vitalii Sediuks stunt ble fanget på kamera. I forbindelse med Paris Fashion Week 28. september var Kim Kardashian på vei til en restaurant. Da så Sediuk sitt snitt til å gjøre noe i protest. Video: YouTube/Ondine Azoulay via Storyful Vis mer

- For drøyt

Heller ikke popkulturekspert Ingeborg Heldal tror Kardashian-ranet var iscenesatt.


- Hvis det viser seg at dette var et stunt, da er det faktisk for drøyt, sier Heldal til Dagbladet, og fortsetter:

- Kardashian-familien har måttet tåle mye kritikk for å være desperate etter oppmerksomhet, men jeg tror ikke de går så langt. Det er riktig at de har regissert karrierene sine i den forstand at alltid holder seg i media, og byr på seg selv på tv. Men å iscenesette et ran ... Nei, det håper jeg ikke.

Mote- og trendekspert Marianne Jemtegård forstår hvorfor noen kan være skeptiske til graden av troverdighet i Kardashian-ranet.

- Det var et spektakulært innbrudd - noe som du ser på film. Det faktum at hun i tillegg kom uskadd fra hendelsen, gjør folk enda mer mistenksomme.

Har avvist beskyldninger

Jemtegård peker på livsstilen til Kardashian-familien - en god blanding av dokusåpe og virkelighet.

- Folk blir kanskje forvirret. Og er det en familie som gjør alt for å holde seg i rampelyset, så er det dem. PR-verdien av dette ranet overgår definitivt alle smykkene hun mistet, sier Jemtegård, og legger til:

- Men hvis dette bare er tull og tøys, så spørs det hvor lenge folk gidder å følge dem.

Ingen av Kardashian-medlemmene har uttalt seg etter Paris-ranet.

Skaperen bak «Keeping up with the Kardashians», den amerikanske tv-profilen Ryan Seacrest (41), har ved flere anledninger avvist beskyldinger om at de stadig mer populære Kardashian/Jenner-medlemmene gjennomfører PR-stunt.

Verst var anklagene da Kim Kardashian skilte seg fra basketballspilleren Kris Humphries 72 dager etter at hun sa ja på tv i 2011.

90 millioner kroner

Det rekordkorte ekteskapet førte til spekulasjoner om hvorvidt bryllupet var en ren bløff og et PR-stunt fra Kardashian-familiens side - for å sikre seg oppmerksomhet og penger på tv- og ukebladavtaler.

Selv hevdet hun hardnakket at spekulasjonene ikke stemte, og at hun giftet seg av kjærlighet.

Paris-politiet opplyser at ranerne fikk med seg smykker verdt omkring 10 millioner euro, eller nærmere 90 millioner kroner, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Det dreier seg blant annet om en ring verdt 4 millioner euro og et smykkeskrin med inneholdt verdt totalt 6 millioner euro. Gjerningspersonene flyktet fra stedet på sykkel.

Ingen er så langt pågrepet. Politiet har vært ordknappe med å offentliggjøre nye detaljer fra etterforskningen, men opplyste til AP tirsdag at de går gjennom overvåkningsmateriale fra Kardashians leilighet. De nekter imidlertid å svare på om ranerne kan ha fått hjelp fra noen på «innsiden».

Politiets talskvinne Johanna Primevert mener Kardashians kjendisstatus og synlighet i sosiale medier gjorde henne til et mål.

- Når man snakker om en stjerne som Kim Kardashian som har, tror jeg , mer enn 48 millioner følgere på Twitter, så kunne dette likevel skjedd i utlandet som i Paris, sier talskvinnen.

- Det var kjendisen som ble plukket ut, kjendisen med eiendeler som hadde blitt vist fram i sosiale medier, og det var disse eiendelene ranerne gikk etter, sa Primevert på en pressekonferanse tidlig tirsdag.

Ordføreren i Paris, Anne Hidalgo, opplyste i en pressemelding mandag at de tar saken på alvor.

- Jeg har full tillit til politiet, som skal klare å identifisere og pågripe disse gjerningsmennene, sier Hidalgo ifølge New York Times, som understreker at hun fordømmer ranet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer