Moteuka i London:

Slakter tynne modeller: - Jeg er bitter og skuffet

Moteskribent langer ut mot tynne modeller.

MOTEUKA: Fiona McIntosh, skribent i Daily Mail er skuffet over London Fashion Week og mener modellene er for tynne. Foto: NTB/Scanpix 
MOTEUKA: Fiona McIntosh, skribent i Daily Mail er skuffet over London Fashion Week og mener modellene er for tynne. Foto: NTB/Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det skriver Fiona McIntosh, skribent og redaktør i Daily Mail, i en kommentar i forbindelse med London Fashion Week denne uka.

McIntosh har besøkt moteuka som skribent i 18 år. I artikkelen uttrykker hun skuffelse over det hun hittil har sett under motebegivenheten.

- Underernærte modeller blir igjen feiret og glorifisert, skriver hun.

For noen år siden kunne det se ut som om moteeliten hadde sluttet å sende radmagre modeller ned catwalken. Ifølge Det Nye i 2010 var Marc Jacobs det første store motehuset som satset på såkalte Plus Size-jenter.

Da Lizzie Miller stilte opp i en artikkel i Glamour Magazine hvor hun viste fram hengemage og strekkmerker ble det antatt at store modeller hadde blitt stuerent i motebransjen og at Miller hadde startet revolusjon.

- Bitter og skuffet

- Jeg er bitter og skuffet over at jeg må rapportere at vi er tilbake til de vonde, gamle dager, skriver Fiona McIntosh i innlegget.

Ifølge McIntosh har ikke størrelsen på de tynneste modellene endret seg i det hele tatt.

- Jeg trodde vi hadde lagt dette bak oss. At moteindustrien ikke lenger var besatt av «heroin-chic»-utseendet der modellene ser ut som stoffavhengige, skriver hun.

I artikkelen skriver McIntosh at svaret hun har fått fra aktører i motebransjen er at trenden mot dette idealet kommer av at så mange mennesker i dag er mer formfulle og også overvektige enn tidligere. Det er de fattigste som sliter med overvekt fordi det er billigere å spise dårlig mat.

- Moteindustrien må være eksklusiv. Designerne vil at det skal handle om mer enn klær. Kjøper du klærne blir du en del av en ekslusiv klubb, skriver McIntosh.

Norsk modellmamma uenig

Eivor Øvrebø, modellmamma og driver av norske Team models, er uenig i kritikken.

- Det er akkurat det samme gnålet hver showrunde. Jeg er så lei av det. Så lenge jentene er sunne og friske, er det ikke noe problem, sier hun.

Øvrebø påpeker at noen jenter er naturlig slanke og har problemer med å legge på seg.

- Har hun sett legeerklæringen? Å si at noen er sykelig tynne uten å vite om vedkommende er frisk eller ikke er ikke lov! sier Øvrebø.

Ifølge Øvrebø er problemet løst hvis designerne legger på et par centimeter på hver side når de syr plagget.

- I øynene til en designer ser plagget bedre ut på en høy, slank modell enn på en modell i normal størrelse. Det er klart det hjelper når plagget passer på modellen og man slipper å tilpasse plagget, sier Øvrebø.

- Mener du at det burde være flere plus-size modeller på catwalken?

- Ja, hvis man kan sy fine kolleksjoner for plus-size modeller. Men da snakker vi flere centimeter man må legge på. Da blir det et kostnadsspørsmål, sier Øvrebø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer