Dronning Margrethe

Slaktes etter «klimabrøler»

- Hvorfor i all verden?

KRITIKK: Dronning Margethe høster kritikk etter å ha besøkt Storbritannia. Her er hun avbildet under London-besøket forrige søndag. Foto: Gareth Fuller / PA / AP / NTB
KRITIKK: Dronning Margethe høster kritikk etter å ha besøkt Storbritannia. Her er hun avbildet under London-besøket forrige søndag. Foto: Gareth Fuller / PA / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i år fikk Kylie Jenner flere til å reagere etter å ha tatt en 17-minutters tur med privatflyet sitt, istedenfor å kjøre bil i 45 minutter. Hun er imidlertid ikke den eneste som slaktes for å bruke privatfly.

Dronning Margrethe (82) av Danmark er også en av de som bruker flyet sitt flittig for å reise verden rundt, og nå får hun krass kritikk for det den danske avisa B.T. kaller en «klimabrøler».

Målløs

For under dronningens nylige besøk til London skal hun nemlig ha valgt å fly, i tillegg til at hun fikk fraktet med bilen sin - en Audi A8 - fra Danmark.

PRIVATFLY: Kim Kardashian viser frem det nye privatflyet sitt til en svimlende sum på «The Kardashian». Video: Jenny Emilie Aas/Reality Awards Vis mer

Dette skal hun ha gjort for å kunne kjøre rundt i egen bil under julehandling i den britiske hovedstaden. Det melder danske Her og Nu.

Sjåføren i bilen kjørte dermed 2600 kilometer tur/retur gjennom Europa for å komme fram til dronning Margrethe som selv hadde flydd inn til London, ifølge BT.

Dette kommer etter dronningens nyttårstale, hvor hun la spesielt vekt på at vi alle har et tungt og kollektivt ansvar i forbindelse med klimaendringene. I følge danske B.T skal hun ha bedt alle om å ta seg sammen og se alvorlig på klimakrisen under talen.

B.T.s kongehusekspert, Jacob Heinel Jensen, reagerer på dronningens seineste påfunn.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer

- Vel, jeg blir faktisk litt målløs. I nyttårstalen sa dronningen at vi alle måtte gjøre en innsats under klimakrisen – og så sender hun en Audi fra Danmark til England – på privat ferie i London og flyr selv. Det er helt sprøtt, sier han til B.T.

- Hvorfor i all verden?

Kongehuseksperten har likevel en mistanke om at dronningens klimafokuserte nyttårstale ikke bare var hennes idé.

- Jeg tror dette er tanker som ble født på Statsministerens kontor og så er det dronningen som sier det, sier han, og legger til at det er noe som burde vært mer gjennomtenkt.

Jensen har likevel stor respekt for at kongefamilien må bruke fly for å utføre arbeidet sitt, men han stiller seg kritisk til at turen til London var en ferietur med få arbeidsrelaterte oppgaver.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessa 18-årsdag, sier hun noe som får forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

- Hvorfor i all verden leier du ikke en bil i London, spør han.

B.T. har kontaktet det danske kongehuset, som ikke ønsker å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer