Slår alarm om «desperate bilister» ved Ullared: - Skal fram til enhver pris

Veiarbeid gir trafikkaos utenfor Skandinavias mest omtalte kjøpesenter.

(Dagbladet): Det enorme lavprishuset Gekås Ullared har i en årrekke vært et av Sveriges mest besøkte kjøpesenter. Interessen har ikke blitt mindre etter at butikklokalene, som tilsvarer fem fotballbaner i størrelse, fikk sin egen realityserie i 2009.

Tall fra varehusets nettsider viser at hele 4,8 millioner kunder innom Ullared i fjor, blant dem mange nordmenn.

Mange velger bilen som framkomstmiddel til den populære shoppingdestinasjonen, noe som skaper ekstra hodebry for det svenske Trafikverket (TRV) i sommer.

- Må alltid være på vakt
Et pågående veiarbeid langs siste del av hovedveien til kjøpesenteret har gjort strekningen til en flaskehals, skriver lokalavisa Hallands Nyheter.

Ifølge avisa gjør lange køer at mange utålmodige Ullared-kunder forsøker å ta snarveier mot kjøpesenteret. Veiarbeideren Henrik Andersson beskriver bilistene som «desperate» og frykter for sikkerheten på jobb.

- Bilistene skal fram til enhver pris og tuter for ingenting. Vi må alltid være på vakt, sier Andersson til avisa.

I en rapport fra TRVs forskningsorgan Väg- och trafikforskningsinstitutet heter det ifølge Expressen at «det er bekymringsfullt hvordan lave priser prioriteres foran trygg trafikk».

Truer med å stenge veien

- Ingen som jobber langs motorveien i Sverige skal risikere livet, forklarer Katarina Bokström i organisasjonen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, til avisa.

Bokström oppfordrer handleglade bilister til å ta det med ro. I verste fall må veien stenges, opplyser hun.

Gekås Ullared har ikke kommentert saken. De opplyser for øvrig på sine nettsider at den lengste køen mot kjøpesenteret ble registrert i 2010. Da var køen 1,4 kilometer lang.

Den etter hvert så velomtalte Ullared-medarbeideren Ola-Conny Wallgren legger sjelden skjul på at tempoet på arbeidsplassen er høyt.

- Kundene er helt gale. Løper rundt og fyller opp handlevognene, sa han til Dagbladet under harryhandel-sesongen i påska.

I sommer ruller den åttende sesongen med Ullared-reality på tv.