Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Naomi Campbell:

Slår alarm om stjernas diett: - Skummelt

Norsk ernærningsfysiolog reagerer på Naomi Campbells kostholdsuttalelser.

SPESIELLE MATVANER: Supermodellen Naomi Campbell fortalte nylig om matvanene sine, der hun avslørte at hun kan droppe å spise mat opptil to ganger i uka. Det får en norsk ernæringsfysiolog til å reagere. Foto: NTB Scanpix
SPESIELLE MATVANER: Supermodellen Naomi Campbell fortalte nylig om matvanene sine, der hun avslørte at hun kan droppe å spise mat opptil to ganger i uka. Det får en norsk ernæringsfysiolog til å reagere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den britiske supermodellen Naomi Campbell (49) er et av moteverdens mest kjente navn, og det er få som kan skryte på seg å ha hatt en like stor karriere som 49-åringen. Den britiske modellen er fortsatt aktiv i yrket, selv om hun var på sin desiderte karrieretopp på 90-tallet.

Nylig dukket hun opp i det amerikanske programmet «Lorraine», der hun brettet ut om hvordan hun opprettholder sin slanke figur.

Den svenske avisa Expressen er blant mediene som har omtalt intervjuet.

Dropper maten

I tv-programmet fortalte supermodellen at hun enkelte dager kan finne på å droppe maten til fordel for leskedrikk.

- Jeg spiser når jeg kjenner for det. Jeg sulter meg ikke, men om jeg vil ta en dag hvor jeg ikke spiser noe, så gjør jeg det. Da blir det bare vann eller juice, det kommer an på hva jeg føler for, fortalte 49-åringen i tv-programmet.

USUNT: Ernæringsfysiolog Tine Sunberg mener at supermodellens diett kan være en trigger til spiseforstyrrelser for andre. Foto: NTB Scanpix
USUNT: Ernæringsfysiolog Tine Sunberg mener at supermodellens diett kan være en trigger til spiseforstyrrelser for andre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge den britiske modellen er ikke dietten planlagt, men Campbell forteller altså at hun kan unnvike mat opptil flere dager i uka. Videre forteller modellen at hun kan miste matlysten ved at det for eksempel er veldig varmt ute. Ellers er det visstnok humøret som avgjør hvorvidt dagen kommer til å bestå av fast føde, eller bare vann og juice.

- Det kan bli én dag, eller så kan det bli to dager i uka, fortsetter supermodellen.

- Skummelt

Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Tine Sundfør, forteller til Dagbladet at denne formen for kosthold bare blir anbefalt for mennesker som sliter med fedme.

- Det Naomi Campbell egentlig gjør er en form for den såkalte 5:2-dietten, som går ut på at hun spiser mye mindre to dager i uka. Man kan gå ned i vekt ved å spise veldig lite enkelte dager, eller ved å redusere kaloriinntaket like mye hver dag. Det gir samme vektreduksjon, sier Sundfør.

Saken fortsetter nedenfor.

Ernæringsfysiologen har forsket på 5:2-diettens effekt på vektreduksjon, varig vekttap og på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Sundfør påpeker at Campbell ikke er overvektig, og at det er usunt å anbefale denne formen for diett til personer som ikke sliter med overvekt.

- Vi anbefaler ikke barn og ungdom denne typen dietter. Det er usunt å være en stjerne og anbefale dette. Det er mange unge jenter som ser opp til henne fordi hun er slank og vakker, og tenker at dette er noe de også vil prøve.

FORSKET PÅ 5:2: Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Tine Mejlbo Sundfør.
FORSKET PÅ 5:2: Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Tine Mejlbo Sundfør. Vis mer

Sundfør forteller at faren ved denne type kosthold er at det kan være en trigger til spiseforstyrrelser.

Hva tenker du om at hun uttaler seg om dette i offentligheten?

- Faren er at dette kan inspirere folk som allerede har et vanskelig forhold til mat. Det er veldig skummelt, svarer Sundfør.

- Jeg blir ekstra skeptisk til at hun bare drikker juice. Når man har testet ut disse diettene skal man minimum ha 50 gram protein om dagen, for å begrense at man tærer på muskelmassen. Når man bare drikker juice, er det bare karbohydrater og ingen fettsyrer. Det dekker heller ikke mineral- og vitaminbehovet ditt for den dagen, fortsetter hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media