- REN DUMSKAP: Kristoffer Joner, her fra den norske filmen «Den siste revejakta», mener den norske narkotikapolitikken er feilslått og kjemper for legalisering. Foto:
- REN DUMSKAP: Kristoffer Joner, her fra den norske filmen «Den siste revejakta», mener den norske narkotikapolitikken er feilslått og kjemper for legalisering. Foto:Vis mer

Slåss for legalisering

Norske kjendiser går til angrep på norsk narkopolitikk, godt inspirert av Hollywood-stjernene.

- Hvis rusa mennesker har vært i stand til å lage noe så vakkert som det du sitter og hører på, kan det vel ikke være så farlig like vel. Liberale Hollywood har sørget for at ellers puritanske amerikanere på film både drikker sprit og røyker jointer. Og etterpå tar de bilen hjem, sier Espen Thoresen Hværsaagod Takkskalduha til bladet Mann.

I California har en haug med Hollywood-kjendiser i lang tid kjempa for å legalisere cannabis, og statistikk fra myndighetene viser at det i California alene er 2,6 millioner innbyggerne som røyker cannabis minst en gang i uka.

Manns artikkel viser at norske skuespillere, forfattere, komikere og musikere nå til en viss grad følger etter argumentasjonen til sine amerikanske kollegaer.

Styrt av USA - Folk har begynt på skjønne at hasj er et medisinsk hjelpemiddel. Det er en stor industri i USA, og når man tenker på alt det andre som fins av kjemiske hjelpemidler på apoteket, så er dette et vel så godt alternativ, sier artist Øyvind Elgenes, bedre kjent som «Elg», til Dagbladet.

- I hvilken grad tror du nordmenns holdning til dette er påvirket av holdningsendringen i California?

- PÅVIRKET AV CALIFORNIA: Øivind «Elg» Elgenes fra bandet Dance With A Stranger mener kampen for legalisering er inspirert av USA. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- PÅVIRKET AV CALIFORNIA: Øivind «Elg» Elgenes fra bandet Dance With A Stranger mener kampen for legalisering er inspirert av USA. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Hele utviklingen av Norge er styrt av USA, og jeg vil absolutt tro at dette også gjelder vår holdning til narkotikapolitikk.  

- Vennligere en alkohol Elgenes ble i fjor sommer spurt om det største problemet med hasj er at det er forbudt.

- Det er vel egentlig det, ja. Som sosial greie er jo hasj ti ganger mer vennlig enn alkohol, svarte han da.

Artist Steinar Albrigtsen syns også det er på høy tid at temaet blir diskutert.

- Jeg er positiv til debatten, men om jeg er for eller mot legalisering vil jeg ikke gå inn på, sier Steiner Albrigtsen, før han legger til:

FOR LEGALISERING: Espen Thoresen Hværsaagod Takkskalduha. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR LEGALISERING: Espen Thoresen Hværsaagod Takkskalduha. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- En viss avkriminalisering hadde kanskje vært på sin plass.

Mest av alt er Albrigtsen opptatt av at man må tørre å ta en skikkelig og seriøs diskusjon om dette temaet. Han har selv spilt gitar for tunge narkomane.

- Det er mange nyanser og vanskelig å si ja eller nei.

- Ren dumskap - Lar norske kulturkjendiser seg inspirere av Hollywod når de nå argumenterer for legalisering?

- Norge er et Coca Cola-land, alt som kommer fra Amerika tar vi til oss, både musikk og kultur, og sånn sett er det mulig mange har blitt påvirket i denne debatten. Samtidig er Norge og California to vidt forskjellige verdener.

- PÅVIRKET AV USA: Steinar Albrigtsen poengterer at nordmenn tar til seg alt som kommer fra USA.
- PÅVIRKET AV USA: Steinar Albrigtsen poengterer at nordmenn tar til seg alt som kommer fra USA. Vis mer

Kristoffer Joner er en annen kulturpersonlighet med sterke meninger om norsk narkotikalovgivning.

- Å gjøre feil kan være bra om man lærer av det, men her har man gjentatt feilene i år etter år, og da begynner det å nærme seg ren dumskap, sier han til Mann.

- For liten gevinst Joner påpeker at kriminalisering av hasj skaper samfunnsproblemer, mens Espen Thoresen mener intensivene for endring ikke er sterke nok.

- Det ligger for liten politisk gevinst i å fronte det, sier han til Mann.

Komikeren får støtte av kollega Dag Sørås som bruker scenen til å argumentere for sine synspunkter.

FAKSIMILE: Manns februarutgave er i butikkene nå.
FAKSIMILE: Manns februarutgave er i butikkene nå. Vis mer

- Om fornuften hadde rådet, skulle man tro at flere land ville se til Portugal etter deres lovendring i 2001, sier Sørås,

- Støtter kriger Forfatter Mads Larsen mener dagens narkotikalovgivning ødelegger flere liv enn narkotikaen selv.

- Så lenge vi fortsetter å kriminalisere narkotika, støtter vi indirekte kriger, vold, kriminalitet, voldtekt, ødelagte liv og så videre, sier han til Mann.

I tillegg til disse tre står også reggae-artisten Nico D og tegner og dramatiker Christopher Nielsen fram i bladet og argumenterer mot den norske narkotikapolitikken.

Unge Venstre, den eneste politiske aktøren som åpent er for legalisering, benytter seg også av en Hollywood-referanse for å argumentere for sitt syn. De kommenterer at hele 46,2 prosent av innbyggerne i California stemte for legalisering av marihuana rett før jul.

- Ødelegger det kreative Men det finnes også hasj-motstandere blant norske kulturutøvere. Billedkunstner Nico Widerberg avkrefter myten om at det å være kunstner er det samme som å bruke hasj.

- STØTTER VOLDTEKT: Forfatter Mads Larsen mener dagens narkopolitikk indirekte støtter voldtekt. Foto: Lars Eivind Bones
- STØTTER VOLDTEKT: Forfatter Mads Larsen mener dagens narkopolitikk indirekte støtter voldtekt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- For min del lar det seg ikke kombinere. Det ødelegger noe av det kreative i meg, og kan forandre personligheten vår. Det kan ødelegge noe av det grunnleggende i oss, sier Widerberg til Dagbladet.

Han får til dels støtte av Egil Hegerberg i Bare Egil Band.
 
- Jeg vet ikke om jeg er for legalisering av narkotika eller kriminalisering av alkohol, men det må bli  én av de to. Jeg heller nok mot en kriminalisering av alkohol, sier Hegerberg.

KRITISK: Christopher Nielsen etterlyser en fullstendig overhaling av hele det norske narkotikalovverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Christopher Nielsen etterlyser en fullstendig overhaling av hele det norske narkotikalovverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer