Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Emma Stone:

Slet med angst og flyktet fra Hollywood. Nå er Emma Stone Oscar-favoritt

Veien til sin andre Oscar-nominasjon har ikke bare vært enkel for det svenskættede stjerneskuddet.

STOR FORANDRING: I 2007 hadde Emma Stone en mindre rolle i komedien «Superbad» (t.v.). Etter mange prøvelser og krevende roller er hun blant storfavorittene til å vinne Oscar med «La La Land». Foto: NTB scanpix
STOR FORANDRING: I 2007 hadde Emma Stone en mindre rolle i komedien «Superbad» (t.v.). Etter mange prøvelser og krevende roller er hun blant storfavorittene til å vinne Oscar med «La La Land». Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Natt til mandag (norsk tid) kan skuespiller Emma Stone (28) vinne sin aller første Oscar-statuett for filmen «La La Land», der hun spiller mot Ryan Gosling (36).

DRØMMER: La la land er historien om Mia [Emma Stone], en fremadstormende skuespiller, og Sebastian [Ryan Gosling], en dedikert jazzmusiker, som sliter med å få endene til å møtes i en by kjent for å knuse håp og hjerter. Karakterene utforsker gleden og smerten av å forfølge sine drømmer. Video: Lionsgate Movies via YouTube Vis mer

Filmen, som fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder, er for øvrig nominert i hele 14 kategorier, noe som er rekordhøyt. Bare «Titanic» og «All About Eve» har tidligere oppnådd like mange Oscar-nominasjoner, ifølge Variety.

Rollen hennes i «La La Land» har allerede sikret henne priser på utdelinger som Golden Globe, SAG Awards og AACTA International Awards, samt flere nominasjoner.

Selv om Emma Stone i dag anses som en av Hollywoods største filmstjerner, har 28-åringen opplevd nedturer og tøffe tider i privatlivet sitt.

Fikk angst da hun var 7 år

Allerede som syvåring slet hun med psykiske problemer som angst og panikkanfall, noe som førte til at foreldrene insisterte på at hun måtte få psykologhjelp.

- Angsten var konstant. Jeg kunne spørre mamma hundre ganger om hvordan dagen ville se ut. Når skulle hun kjøre meg til skolen? Hvor skulle hun være? Hva skulle jeg ha til lunsj? Jeg følte meg kvalm. På et punkt kunne jeg ikke besøke venner - jeg kunne knapt gå ut døren til skolen, sa hun til Rolling Stone i fjor.

Stone fikk bukt med barndomsangsten ved hjelp av psykolog og en bok hun skrev, «Jeg er større enn angsten min», som hun fortsatt har. Det å stå på scenen hjalp henne også med å takle angsten.

- Man er nødt til å være til stede når man improviserer, og det er motsetningen til angsten, sa hun til Rolling Stone før jul.

OVERVELDENDE: Rollen i komedien «Easy A» sikret Emma Stone stjernestatus, og fikk henne til å flytte fra Los Angeles. Foto: NTB scanpix 
OVERVELDENDE: Rollen i komedien «Easy A» sikret Emma Stone stjernestatus, og fikk henne til å flytte fra Los Angeles. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Emma Stone vokste opp i Scottsdale i delstaten Arizona sammen med foreldrene Krista og Jeffrey Charles Stone, og broren Spencer. Farfaren hennes er av svensk avstamning, mens Stone også har røtter i blant annet Tyskland, England, Irland og Skottland.

Flyktet fra Hollywood

Det å begynne med skuespill, improvisasjon og sketsjer på et lokalt ungdomsteater hjalp henne med å takle angsten i oppveksten. Imidlertid opplevde filmstjerna et tilbakefall i kjølvannet av gjennombruddsfilmen sin, komedien «Easy A» (2010).

Den massive oppmerksomheten som fulgte filmen, fikk henne til å flytte fra Hollywood til New York som 21-åring. Stone er fortsatt bosatt i metropolen på USAs østkyst.

- Jeg begynte å føle meg overveldet av energien i Hollywood. Da jeg dro steder, var underholdningsbransjen det eneste alle snakket om. Jeg følte meg bare for omringet av det der, sier hun i et intervju med The Hollywood Reporter.

Også etter å ha flyttet til den andre siden av landet, opplevde Stone den ferske berømmelsen sin som stressende.

- Det å miste anonymiteten min etter «Easy A», det føltes som å være syv år på nytt igjen. Det skremte livet av meg, erkjenner hun i intervjuet.

Bakte som besatt

På tross av at Stone syntes stjernestatusen var utfordrende å forholde seg til, fortsatte hun å spille inn storfilmer - som i dag har gjort henne til en av Hollywoods største kjendiser.

Også da hun spilte inn «The Amazing Spider-Man» (2012), kjente hun på angsten. Den gang taklet hun stresset og usikkerheten ved å begynne å bake.

- Jeg følte vel at jeg hadde null kontroll på hva som skjedde rundt meg. Jeg bakte hele tida. Jeg følte at 'hvis jeg setter denne baksten inn i ovnen, så vet jeg hva som kommer ut', sa hun i et intervju med Vogue i 2012.

På innspillingssettet møtte hun Andrew Garfield (33), som hun ble kjæreste med. Høsten 2015 meldte flere medier at forholdet var over. I et intervju med Wall Street Journal har Stone understreket at hun ønsker å holde privatlivet sitt privat.

Da hun spilte inn den Oscar-vinnende filmen «Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)» (2014), opplevde Stone også et slags psykisk sammenbrudd.

KOLLEGER OG KJÆRESTER: Emma Stone har spilt mot Andrew Garfield i to filmer om Spider-Man. Her er de på premieren til den siste filmen i London i 2014. Foto: David Fisher/REX Shutterstock/ NTB scanpix
KOLLEGER OG KJÆRESTER: Emma Stone har spilt mot Andrew Garfield i to filmer om Spider-Man. Her er de på premieren til den siste filmen i London i 2014. Foto: David Fisher/REX Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg kom til et punkt der jeg klikka, mintes hun i intervjuet med The Hollywood Reporter i januar.

I et intervju med MTV News i 2014 fortalte stjerna om hvor krevende det var å jobbe med regissør Alejandro G. Iñárritu under «Birdman»-innspillingen.

- Det var vanskelig. Det var definitivt vanskelig. Og jeg ødela ganske mange ganger. Jeg var så kvalm mens jeg ventet på at scenen skulle starte, mens jeg hørte på hvor bra denne tagningen skulle bli. Og så kom jeg inn og gikk rundt et hjørne for raskt og ødela scenen, sa hun den gang.

KREVENDE FILM: Emma Stone sammen med «Birdman»-regissør Alejandro G. Iñárritu på Oscar-utdelingen i 2015. Stone var nominert til beste kvinnelige birolle, men vant ikke. Filmen hanket inn tre øvrige priser. Foto: Matt Sayles/Invision/AP/NTB scanpix
KREVENDE FILM: Emma Stone sammen med «Birdman»-regissør Alejandro G. Iñárritu på Oscar-utdelingen i 2015. Stone var nominert til beste kvinnelige birolle, men vant ikke. Filmen hanket inn tre øvrige priser. Foto: Matt Sayles/Invision/AP/NTB scanpix Vis mer

Brøt sammen etter «Heroes»-audition

Før «Superbad», «Easy A», «Birdman» og en rekke andre filmer, var Stone på audition for tv-serien «Heroes». I et intervju med Vanity Fair i 2011, var det dette øyeblikket hun beskrev som sitt verste i Hollywood hittil.

- Jeg kunne høre at en jente akkurat hadde gått inn i rommet ved siden av og at de sa: 'Vi velger deg... På en skala fra én til ti er du en 11'. Jeg dro hjem igjen og bare brøt sammen, sa Stone den gang.

Jenta som kom ut fra den vellykkede auditionen var Hayden Panettiere (27), som altså spilte rollen som Claire Bennet i tv-suksessen mellom 2006 og 2010.

Det å nå bunnen på denne måten, fikk imidlertid Emma Stone til å slå seg løs på sin neste audition. Hun fikk en rolle i tv-serien «Drive», deretter i den vellykkede komedien «Superbad» der hun spilte mot Jonah Hill (33) og Michael Cera (28).

FEST: Erna Solberg og skuespiller Emma Stone rocket sammen til rapper Kendrick Lamar etter at statsministeren hadde snakket til 70 000 publikummere og millioner av TV-seere under Global Citizen-konserten i 2016. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Siden har det bare gått én vei for Stone, som har hatt over 20 filmroller de ti siste årene, deriblant i storfilmene «Barnepiken», «Crazy. Stupid. Love» og «Gangster Squad».

Mora ble rammet av kreft

Akkurat da Emma Stones karriere begynte å ta av, ble hun nødt til å takle en tøff nyhet fra mora si, Krista Stone.

I oktober 2008 ble filmstjerna oppringt av moren sin, som fortalte henne at hun hadde blitt diagnostisert med trippel-negativ brystkreft.

Dette er den mest alvorlige formen for brystkreft, og den utgjør bare 15-20 prosent av all brystkreft, ifølge Forskning.no.

Da Emma - hvis egentlige navn er Emily Jean - fikk vite om moras kreftdiagnose, reagerte hun annerledes enn vanlig.

- Jeg var merkelig stoisk, helt motsatt av hvordan jeg vanligvis er. Men det var forferdelig skremmende, sa hun på en mottakelse i regi av Triple Negative Breast Cancer Foundation i 2016, ifølge People.

SKREMMENDE TID: Da Emma Stone var 19 år gammel, ble mora hennes Krista (t.v.) rammet av aggressiv brystkreft. Her er mor og datter sammen på SAG Awards i 2012. Foto: Matt Sayles/ AP / NTB scanpix
SKREMMENDE TID: Da Emma Stone var 19 år gammel, ble mora hennes Krista (t.v.) rammet av aggressiv brystkreft. Her er mor og datter sammen på SAG Awards i 2012. Foto: Matt Sayles/ AP / NTB scanpix Vis mer

Mamma Krista gjennomgikk en dobbel mastektomi og halvannet år med cellegiftbehandling hjemme i Arizona, mens Emma bodde alene i Los Angeles.

Den unge skuespilleren reiste hjem så ofte som mulig for å støtte mora under den tøffe behandlingen.

- Jeg er sikker på at Em levde i angst og frykt når hun var alene. Men hun gikk virkelig inn i en sånn 'vi skal ta oss av dette og alt skal bli bra'-modus, fortalte Krista Stone på arrangementet.

I dag har mora til filmstjerna vært kreftfri i over fem år. Etter den vanskelige tida valgte Krista og Emma Stone å ta matchende tatoveringer, i form av en svarttrost, ifølge People.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media