«Farmen kjendis»:

Slik ble han kvitt snorkingen

Allerede i den første episoden av realityprogrammet ble seerne presentert for Mimír Kristjánssons pinlige uvane - høylytt snorking.

HØYLYTT: Per Sandberg settes ut av snorkingen til «Farmen»-kameraten Mímir Kristjánsson. Video TV 2 Sumo Vis mer
Publisert

Det var flere enn Per Sandberg (60) som lot seg irritere av meddeltaker Mimír Kristjánssons (33) nattlige uvane. Rødt-politikeren sender dønninger gjennom «Farmen kjendis»-gården fra han legger hodet på puta om natta, og den stille natt var fraværende i flere uker på gården.

Hør snorkingen i videoen øverst i saken.

Etter fire uker på gården kan de gjenværende deltakerne imidlertid nyte uavbrutt søvn.

- Det var Vidar («Villa» Mohaugen, journ.anm.) som sa det faktisk, at jeg hadde slutta å snorke. Det var en veldig gledelig beskjed, forteller 33-åringen til Dagbladet.

Selv har han ikke vært plaget av det, og beskriver seg selv som en person med et utrolig godt sovehjerte - som sovner momentant når natta senker seg. Samboeren hans derimot, har gjennom åra uttrykt misnøye over ståket.

- Jeg har aldri tatt det helt på alvor, men nå har jeg fått det grundig dokumentert. Jeg ble litt overrasket da jeg hørte meg selv. Måten jeg snorker på er blant det verre jeg har hørt, forteller Kristjánsson, som sovner så raskt og sover så godt at han egentlig aldri har hørt andre snorke heller.

Gikk ned mange kilo

Årsaken til at snorkingen ble borte tror han er det store vekttapet inne på gården. Han forteller at han gikk ned mellom 10 og 15 kilo i løpet av oppholdet.

- Det var vel en sjettedel av kroppen som ble borte. Det sier seg selv at man får mindre problemer når man går ned i vekt, sier han.

Det var ikke bare snorkingen som forsvant, men små vondter i kroppen fra mye stillesittende arbeid.

- Jeg lever et møteliv og spiser kebab og pølse på vei hjem, i tillegg til et par øl for mye. Det var som å være på en detoxleir, jeg kom i mye bedre form.

Fikk store helsefordeler

33-åringen nevner flere andre fordeler med kostholdsendringen og den store fysiske arbeidsmengden på «Farmen kjendis», både mer overskudd, bedre søvn, mindre stress og bedre rutiner.

- Det sier veldig mye om hva slags liv mange av oss lever til vanlig. Vi beveger kroppen lite, stresser mye, spiser ikke all verdens sunt og sitter mye foran en skjerm.

- Har du klart å opprettholde de sunne rutinene etter at oppholdet var over?

- På ingen måte. Jeg er helt tilbake til start. Snorkinga og vekta er tilbake også, sier han lattermildt.

KLIKKER: Da Tommy Sharif skulle forklare hvor redd han ble da han så at Gunilla Persson skulle være med på «Farmen kjendis», skjedde dette. Vis mer

Kristjánsson forteller at han har lite selvdisiplin når det kommer til kosthold og trening, til tross for at ambisjonene om et sunnere liv er der hver nyttårsaften.

- Det blir sjelden noe av i lengden. Jeg tilhører nok den delen av befolkningen som ser misunnelig på andre som har selvdisiplin til å klare det.

Snorking er beskyttelsesmekanisme

Øre-nese-hals-spesialist hos Aleris, Oscar Asante, forteller til Dagbladet at vekt er én av årsakene til at mange snorker.

- Snorking i seg selv er et tegn på at det er trangt i luftveiene, men det er helt naturlig for oss mennesker. Det er en del av en beskyttelsesmekanisme. Om du sover i skogen kan dyr som ikke kan høre, som slanger, tro at du er våken, forteller han.

De færreste trenger imidlertid snorking for å beskytte seg mot slanger i dagens samfunn, og snorkingen kan derfor være til bry for andre mennesker. Det trenger ikke nødvendigvis bety at det er noe galt.

- Snorking er også relatert til posisjonen man sover i, samt medfødte anatomiske forhold i halsen og nesa, forklarer Asante.

FULL TENNING: Etter at Triana var innblandet i en hesteulykke inne på «Farmen Kjendis», oppstod det munnhoggeri mellom to av deltakerne inne på gården. Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

Vektreduksjon reduserer snorking

Dersom man sover på ryggen, vil tunga falle bakover, noe som gjør det lettere å snorke. I tillegg presser magen på lungene, dersom man har mye magefett.

- Vi vet at de fleste som har høy vekt for eksempel har et høyt antall unormale pust per time, og de reduserer antall unormale pustinger med ni prosent for hver skala i BMIen de går ned.

Han understreker at vektreduksjon også reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes, hjerneslag og uregelmessige hjerterytmer.

- Man får også bedre konsentrasjon, bedre hukommelse og blir mer glad i hverdagen, som blir lettere. For menn så forbedrer det også ereksjonen, sier spesialisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer