Slik blir årets Big Brother

Vi har vært i huset, som blant annet er sikret mot innførsel av narkotika.

STOCKHOLM (Dagbladet): Lørdag ble 16 norske menn og kvinner, som fortsatt ikke vet hvem de andre er, isolert på hvert sitt hotellrom i Stockholm. Mandag låses de inne på 400 luksuriøst innredede kvadratmeter i en lagerhall i Årsta, rett utenfor den svenske hovedstaden.

Det skjer på direktesendt TV. Rundt de 16 er mikrofoner, fjernstyrte kameraer og enveisspeil på alle kanter. De skal bo inntil 100 dager under konstant overvåking av TV 2.

Den første «Big Brother»-sesongen på norsk TV siden 2006 skal gå på kanalen Bliss med Sarah Natasha Melbye og Petter Pilgaard som programledere.

Kamera på do Dagbladet har besøkt innspillingsstedet, en unnselig bygning på et industriområde et steinkast fra hipsterbutikkene og barene på Södermalm. Dette «Big Brother»-huset ble etablert til fjorårets svenske sesong av realityen, som ble sendt på kanalen TV11.

Det første som møter deltakerne når de slipper inn i huset, er en korridor med hardt lys, feike skulpturer av hestehoder og gulvteppe i den samme blåtonen som hele huset, bortsett fra soverommet og badet, er preget av.

På sistnevnte rom er det både badstu og boblebad. Dusjen mangler forheng.

Selv på avtredet er det enveisspeil og kamera.

Sikret mot narko-innførsel En romslig sittegruppe er stedet der deltakerne vil oppholde seg når de skal nominere hverandre til å bli kastet ut av huset. Med jevne mellomrom skal seerne stemme på hvem de vil sende hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes ingen klokker i huset - noe av utfordringen for deltakerne er at de aldri vet hva klokka er. Det finnes ingen radio, TV eller annen mulighet for input fra omverdenen.

Soverommet har bare åtte senger i tillegg til en hems - så her må det velges sengepartner fra første stund

Kjøkkenet er dekorert med graffitti på veggen og utstyrt med kjøleskap, komfyr og kaffetrakter. Utearealet har svømmebasseng med oppvarmet vann og en liten «hage» med kunstgress.

Over luftegården er det spent en netting som sikring mot innførsel av narkotika. Under den svenske Big Brother-innspillingen i fjor ble det kastet inn tennisballer til deltakerne. I en av tennisballene var det gjemt ecstasy.

Vil normalisere Fjorårets svenske Big Brother-sesong blir også husket for at en av deltakerne ble drevet til vanvidd. Etter å ha begynt å gå rundt i huset og bable usammenhengende ble han tvunget til å avbryte oppholdet - og konkurransen om en million kroner - for å få hjelp av psykolog.

Det manglet heller ikke på kjødelig omgang mellom deltakerne, noe som var med på å gi den lille kanalen TV11 et markant løft på ratingen.

Likevel hevder TV 2 og produksjonsselskapet Endemol at «Big Brother 2011» ikke skal bryte ny grunn når det gjelder freakfaktor.

- Nå tar vi «Big Brother» tilbake til utgangspunktet - et psykososialt eksperiment. Vi prøver å gå bort fra fyll og sex og har lagt vekt på at det skal være en normalisering av deltakerne. Det er fine, flotte folk, alle sammen, sier årets produsent, Kim Orerød.

- Det betyr ikke at dette blir noen barnehage, legger TV 2s informasjonsmedarbeider Alex Iversen til.

Dette er noe av det deltakerne må belage seg på:

• Å bli tvunget til å gå i hvite overaller, slik at private klær ikke synes
• Å bli lenket sammen med andre deltakere over lengre tid
• Å bli zappet med elektriske støt
• Å bli tvunget til å sitte som fryst mens en levende slange holdes foran ansiktet
• Å måtte løse forskjellige oppgaver for å få tilgang til ordentlig mat, alkohol og tobakk
• «Fright night», med ulike skrekkfilmeffekter for å skape gyselig stemning