FARMEN: Bli med på omvisning på den nye gården som "Farmen" er spilt inn på. Programleder Gaute Grøtta Grav tar oss med. Video: Miriam Bakkejord Vis mer

«Farmen» 2017

Slik blir årets «Farmen»-gård

Pågang fra nysgjerrige tilskuere gjør at produksjonsselskapet setter inn ekstra vakthold foran innspillingen.

FLOSTAØYA (Dagbladet): Mens neste års «Farmen»-kjendiser må ta til takke med en «brukt» tv-gård, plasseres de ordinære deltakerne, tradisjonen tro, på et splitter nytt innspillingssted når TV 2 tar fatt på sin trettende «Farmen»-høst.

I løpet av vår- og sommermånedene har produksjonsselskapet Strix jobbet på spreng med å forvandle en liten lun flekk av Raet nasjonalpark - like innenfor en skjærgårdshavn i Arendal kommune - til et idyllisk og intimt småbruk fra 1917.

Foruten hovedhuset, et hvitmalt sørlandshus fra 1800-tallet, er området snudd på hodet.

SØRLANDSIDYLL: Saltvannssjø, svaberg og frodige omgivelser møter de 14 deltakerne som skal bo og drive en gård sammen de neste elleve ukene. Foto: Alex Iversen / TV 2
SØRLANDSIDYLL: Saltvannssjø, svaberg og frodige omgivelser møter de 14 deltakerne som skal bo og drive en gård sammen de neste elleve ukene. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Sprenger budsjettet

- Det er en veldig kompakt gård, så jeg er litt bekymret for at deltakerne får brakkesjuka, humrer mangeårig «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav (38), som i kjent stil presenterer årets tv-gård for oppmøtt presse.

For nøyaktig et år siden, da Grøtta Grav viste fram fjorårets innspillingssted utenfor Halden, røpet programlederen at prislappen for det omfattende tv-prosjektet aldri hadde vært høyere.

I år har produksjonen unngått å sprenge budsjettet, men:

- Vi kommer til å gjøre det. Det kan ikke være penger igjen i kassa når vi er ferdig. Vi bruker det vi har til å lage en best mulig sesong, sier 38-åringen bestemt. Han ønsker imidlertid ikke å røpe hvor mye penger som foreløpig er lagt inn i prosjektet.

Sørlandsidyll, saltvannsjø, svaberg og frodige omgivelser står i fokus når tv-kameraene skrus på denne uka. De neste elleve ukene skal 14 nordmenn bo og drive en gård på tv-konseptets premisser, med en visjon om å gjenskape et Norge for 100 år siden.

INSPISERER BRYGGA: Gaute Grøtta Grav overlater ingenting til tilfeldighetene når en ny «Farmen»-gård formes. Foto: Alex Iversen / TV 2
INSPISERER BRYGGA: Gaute Grøtta Grav overlater ingenting til tilfeldighetene når en ny «Farmen»-gård formes. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Nysgjerrige tilskuere

Innspillingsstedet er mindre skjermet enn det normalt sett pleier å være, med en populær badeplass, hyttetomter og turstier som nærmeste nabo. Produksjonen har måttet ta sine forholdsregler, og setter inn ekstra vakthold for å unngå uvedkommende foran kameralinsene.

- Det kan bli et problem når innspillingen starter. Vi er avhengig av samarbeidet med lokalbefolkningen, og må få lov til å være i fred. Det roer seg sikkert når fellesferien er ferdig, sier Grøtta Grav.

«Farmen» har, helt siden programmet hadde premiere på TV 2 i 2001, hatt gode seertall. Det var likevel møtet med kjendisversjonen tidligere i år som skulle lokke rekordmange seere til programmet.

Jarle Nakken, programdirektør i TV 2, tror ikke kjendis-suksessen vil gå utover det originale «Farmen»-formatet - selv om tv-seerne kanskje har fått smaken på noe annet.

- Ligger aldri på latsida

- «Farmen» har vært en kjempesuksess i mange år, og har sitt særegne publikum. Etter kjendisversjonen har flere koblet seg på, og de representerer forhåpentligvis en ny gruppe «Farmen»-seere, sier Nakken til Dagbladet.

- TV 2 er fortsatt i en nedbemanningprosess, men det spares ikke på kronene her?

- I forhold til nedskjæringene i TV 2, prøver vi å verne om programmene som går på lufta. «Farmen» er et av konseptene som lokker flest seere, og er fortsatt et viktig satsningsområde.

For Grøtta Grav er ikke seertallene det viktigste, så lenge han og resten av tv-crewet har laget «sin beste sesong noensinne».

- Gården er bra, casten er fantastisk - og vi ligger aldri på latsida. Dette er viktig for TV 2, men også for meg personlig. Ting kan skje, for eksempel at andre programmer går bedre, men vi skal i alle fall levere.

Etter ti, snart elleve «Farmen»-sesonger på cv-en er den entusiastiske romsdalingen på ingen måte lei.

- «Farmen» er blitt en årlig rutine i livet mitt, men er ikke det bra da? Alle deler av jobben er spennende, og nå begynner selve produksjonen, som er deilig ekstremsport for hjernen, sier Grøtta Grav, som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere nyheten om at han og kona, «Farmen»-vinner Silje Hvarnes, nylig har gått hvert til sitt.