BLI PROFF PÅ NETT: Med disse tipsene unngår du de vanligste tabbene når du shopper på nett. Foto: Crestock
BLI PROFF PÅ NETT: Med disse tipsene unngår du de vanligste tabbene når du shopper på nett. Foto: CrestockVis mer

Slik blir du en proff nettshopper

Unngå de vanligste fellene når du skal handle på nett.

Mange har oppdaget fordelene ved å handle på nett. Du kan for det første sitte hjemme i ro og mak mens du handler, prisene er gjerne lavere i utenlandske butikker, du finner spennende klær de ikke har i kjedebutikkene og ikke minst kan du gjøre et skikkelig kupp.

Men hvordan gjør du vellykkede kjøp når du verken får prøvd eller sett plagget? Blir du forvirret av toll- og momsreglene? Her er alt du trenger å vite for å bli en proff nettshopper.

Utenlandske nettbutikker Når du først har funnet de beste butikkene på nett, er det bare å starte letingen etter godbitene.

En valutakalkulator er nyttig, slik at du raskt kan finne prisen i norske kroner. Se her hvor enkelt du kan google deg fram til prisen i norske kroner. Det er også kjekt å ha en omregningskalkulator slik at du lett kan overføre målene på størrelsene i centimeter.

Det er heller ikke alle nettbutikker som sender til Norge, men du kan likevel få varen sendt hjem til deg uten problemer. Da kan du for eksempel bruke fraktselskapet jetcarrier.com. Da bestiller du en pakke fra en nettbutikk som ikke vil sende til Norge, og oppgir JetCarriers adresse. Så videresender de pakken til Norge.

Fram med målebåndet Størrelsene er en viktig faktor når du handler på nett og ikke kan prøve plaggene før du kjøper. På de fleste nettbutikker angir de både størrelsen og hvor mye dette tilsvarer i lengde på de forskjellige kroppsdelene. Derfor bør du ta fram målebåndet og ta mål av de forskjellige kroppsdelene, så du vet nøyaktig hvilken størrelse du må ha.

Regn gjerne om tallene i tommer også, slik at du har full oversikt når du handler i utenlandske nettbutikker.

Du bør ta mål av lengden på bein og armer, bredden over skuldrene, rundt brystet, midjen og rundt hoftene.

Det er også lurt å ha en oversikt over forskjeller på utenlandske størrelser. Både amerikanske, britiske og italienske størrelser er annerledes enn de vi bruker her hjemme.

Begrens søket Mange av nettbutikkene inneholder gigantiske mengder varer, og det er lett å bli overveldet av å lete rundt uten å ha en plan.

Ha en liste over hva du er ute etter, og søk etter varene så spesifikt som mulig for å gjøre det enklere for deg selv.

Benytt deg av funksjonene på nettstedet, og legg det du finner i ønskelisten eller «watch list», som de fleste av nettstedene har. Slik har du oversikten når du skal bestemme deg senere.

Om varen du ser etter er utsolgt, kan du som regel registrere mailadressen din slik at du blir kontaktet straks din størrelse er tilbake på lager.

Vintage på nett Når du handler brukte klær på nett, er målebåndet ekstra viktig, siden størrelsene var annerledes før i tiden. Det er også en del andre ting du bør tenke på når du skal kjøpe brukte klær uten å ha sett dem først.

Sjekk opp om plagget har flekker, vond lukt eller andre mangler som gjør at det kan bli et bomkjøp. På nettsteder som eBay er selgerne flinke til å oppgi dette, da de blir målt på hvor nøyaktig beskrivelsen er av varen. Ikke nøl med å spørre selgeren om det er noe du lurer på.

Sjekk alltid størrelser og mål, så du ikke risikerer å sitte igjen med et plagg som er for lite. Ikke kjøp plagg som ikke passer, med tanke på at du sikkert kan sy det inn, om du ikke er dreven på symaskinen. Ofte er det ikke så enkelt som du forestiller deg.

Se opp for falske varer Om du skal kjøpe designervesker eller andre designplagg, vær oppmerksom på at det florerer av falske kopier der ute. Lær deg hvordan du skiller ekte vare fra falsk, og vær ekstra nøye med hvem du handler av. Når du handler designvarer, bør du alltid få med kvittering eller bevis fra motehuset.

Når prisen er mistenkelig lav, er ofte varen falsk. Tenk at når noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det. Skjønnhetsprodukter skal alltid komme i original emballasje. Ikke kjøp fra selgere som bruker illustrasjonsbilder, og sjekk alltid hvordan originalvaren ser ut og hva den heter før du kjøper fra andre selgere.

Vær klar over dine rettigheter Selv om du handler på nett, har du likevel full returrett. Unntaket er nettauksjoner som eBay, da oppgir selgeren om du kan bytte varen eller ikke.

Når du handler på nett, er det to betalingsmåter du kan benytte deg av for å gjøre det tryggere. Du kan enten betale med et kredittkort, da kan du få pengene tilbake fra kredittselskapet om det skjer noe med varen din.

Et annet alternativ er å betale via PayPal. Det er en trygg betalingsmåte, som gir deg pengene tilbake om noe skulle gå galt. Du kan betale med paypal på flere store nettbutikker og de fleste selgerne på eBay.

Unngå avgiftssjokk En annen ting du må være oppmerksom på, er de ekstra avgiftene. Sjekk alltid hva det koster for frakt av varen før du betaler.

Noen nettbutikker opererer med forskjellige leveringsmåter, slik at du selv kan avgjøre hvor mye frakten kommer på. Ekspresslevering koster selvfølgelig ganske mye mer enn når pakken sendes som B-post.

Om du handler for over 200 kroner, må du betale moms også. I tillegg kommer diverse avgifter og gebyrer fra Posten.

Få mer informasjon om tollbestemmelsene på nettsiden toll.no.

Les også:
Slik gjør du kupp på nett
Google vil gjøre nettshopping enklere
Spar penger på skjønnhetsprodukter
Slik unngår du nettfellene


Saken ble opprinnelig skrevet av Det Nye for Klikk.no. Les her.